Zapomnij o śmietanie czy oleju. Strzelczyk robi do śledzi obłędny sos

Lubisz śledzie? Ale jednocześnie brakuje ci pomysłów, jak je podać w ciekawy sposób? Wypróbuj genialny patent Tomasza Strzelczyka, a na pewno nie pożałujesz.

Tomasz Strzelczyk podzielił się swoim przepisem na śledzieTomasz Strzelczyk podzielił się swoim przepisem na śledzie
Źródło zdjęć: © TikTok | @oddaszfartucha

Nie wiem, jak ty, ale ja uwielbiam kiedy w kuchni coś się dzieje. Dlatego też nie trzymam się kurczowo tylko dobrze znanych przepisów oraz kombinacji smakowych. Od czasu do czasu lubię też zaszalećprzygotować coś zupełnie nowego. Tym samym ciągle odkrywam genialne perełki kulinarne

Jeśli też lubisz takie rozwiązania, konieczne zostań ze mną do końca. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować kultowe śledzie w zupełnie nowym wydaniu. Tych pyszności po prostu nie możesz przegapić!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe rollsy totalnie zawrócą ci w głowie. I nie chodzi tu o ich kształt, lecz fenomenalny smak

Strzelczyk zdradza swój patent na śledzie

Gotowanie to moja prawdziwa pasja, dlatego staram się być na bieżąco z nowinkami. A całą ich masę można znaleźć w sieci, gdzie wielu znawców kuchni dzieli się chętnie swoją wiedzą

Nie inaczej jest w przypadku genialnego Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz w ostatnim czasie podzielił się na swoim koncie na TikToku sprawdzonym patentem na pyszne śledziki. Jak się okazuje, kultowego przysmaku nie łączy wcale z samą śmietaną lub olejem. Wręcz przeciwnie śledzie serwuje z obłędnym sosem domowej roboty. Jeśli chcesz wiedzieć, jak go przygotować, koniecznie zostań ze mną do końca.

Jak śledzie w swojej kuchni serwuje sam Tomasz Strzelczyk?

Składniki:

  • ok. 500 g płatów śledziowych,
  • 200 g selera ze słoiczka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 6 łyżek gęstej i kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej,
  • 2 łyżki octu 10%,
  • zima woda,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować śledzie zgodnie z recepturą Tomasza Strzelczyka, najpierw pokrój płaty śledziowe na mniejsze kawałki. Wcześniej nie musisz ich moczyć. 
  2. Pokrojone śledzie przesyp do miski i zalej je zimną wodą. Do miski wlej jeszcze ocet. Następnie odstaw śledzie do moczenia. Tomasz Strzelczyk w tym przypadku zaleca moczyć je przez 1,5 godziny. Po tym czasie śledzie należy przepłukaćosuszyć
  3. Czas na domowej roboty sos. Do osobnej miski przełóż gęstą śmietanę, majonez, 2 rodzaje musztardy oraz cięty seler ze słoika. Pamiętaj, aby wcześniej dobrze go odsączyć z nadmiaru wody. 
  4. To jednak nie koniec, bo do mieszanki należy dodać również czerwoną cebulę. Oczywiście wcześniej drobno ją pokrój. Nie zapomnij również o pieprzu oraz soli. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki stworzyły idealną kombinację. 
  5. Kiedy sos jest już gotowy, dodaj do miski wcześniej przygotowane kawałki śledzi. Ponownie dokładnie wymieszaj zawartość miski. 
  6. Smaczną przekąskę znany kucharz poleca wstawić jeszcze do lodówki minimum na 12 godzin. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o przepisie Tomasza Strzelczyka. Moim zdaniem jest to prawdziwy strzał w 10, dlatego na pewno zostanie ze mną na dłużej. A jak to wygląda w twoim przypadku?

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku