Zapomnij o śmietanie czy oleju. Strzelczyk robi do śledzi obłędny sos
Lubisz śledzie? Ale jednocześnie brakuje ci pomysłów, jak je podać w ciekawy sposób? Wypróbuj genialny patent Tomasza Strzelczyka, a na pewno nie pożałujesz.
30.11.2023 16:31
Nie wiem, jak ty, ale ja uwielbiam kiedy w kuchni coś się dzieje. Dlatego też nie trzymam się kurczowo tylko dobrze znanych przepisów oraz kombinacji smakowych. Od czasu do czasu lubię też zaszaleć i przygotować coś zupełnie nowego. Tym samym ciągle odkrywam genialne perełki kulinarne.
Jeśli też lubisz takie rozwiązania, konieczne zostań ze mną do końca. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować kultowe śledzie w zupełnie nowym wydaniu. Tych pyszności po prostu nie możesz przegapić!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Strzelczyk zdradza swój patent na śledzie
Gotowanie to moja prawdziwa pasja, dlatego staram się być na bieżąco z nowinkami. A całą ich masę można znaleźć w sieci, gdzie wielu znawców kuchni dzieli się chętnie swoją wiedzą.
Nie inaczej jest w przypadku genialnego Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz w ostatnim czasie podzielił się na swoim koncie na TikToku sprawdzonym patentem na pyszne śledziki. Jak się okazuje, kultowego przysmaku nie łączy wcale z samą śmietaną lub olejem. Wręcz przeciwnie śledzie serwuje z obłędnym sosem domowej roboty. Jeśli chcesz wiedzieć, jak go przygotować, koniecznie zostań ze mną do końca.
Jak śledzie w swojej kuchni serwuje sam Tomasz Strzelczyk?
Składniki:
- ok. 500 g płatów śledziowych,
- 200 g selera ze słoiczka,
- 1 czerwona cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- 6 łyżek gęstej i kwaśnej śmietany,
- 1 łyżka musztardy miodowej,
- 2 łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej,
- 2 łyżki octu 10%,
- zima woda,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować śledzie zgodnie z recepturą Tomasza Strzelczyka, najpierw pokrój płaty śledziowe na mniejsze kawałki. Wcześniej nie musisz ich moczyć.
- Pokrojone śledzie przesyp do miski i zalej je zimną wodą. Do miski wlej jeszcze ocet. Następnie odstaw śledzie do moczenia. Tomasz Strzelczyk w tym przypadku zaleca moczyć je przez 1,5 godziny. Po tym czasie śledzie należy przepłukać i osuszyć.
- Czas na domowej roboty sos. Do osobnej miski przełóż gęstą śmietanę, majonez, 2 rodzaje musztardy oraz cięty seler ze słoika. Pamiętaj, aby wcześniej dobrze go odsączyć z nadmiaru wody.
- To jednak nie koniec, bo do mieszanki należy dodać również czerwoną cebulę. Oczywiście wcześniej drobno ją pokrój. Nie zapomnij również o pieprzu oraz soli. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki stworzyły idealną kombinację.
- Kiedy sos jest już gotowy, dodaj do miski wcześniej przygotowane kawałki śledzi. Ponownie dokładnie wymieszaj zawartość miski.
- Smaczną przekąskę znany kucharz poleca wstawić jeszcze do lodówki minimum na 12 godzin. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o przepisie Tomasza Strzelczyka. Moim zdaniem jest to prawdziwy strzał w 10, dlatego na pewno zostanie ze mną na dłużej. A jak to wygląda w twoim przypadku?