Zapomnij o śmietanie czy oleju. Strzelczyk robi do śledzi obłędny sos

Lubisz śledzie? Ale jednocześnie brakuje ci pomysłów, jak je podać w ciekawy sposób? Wypróbuj genialny patent Tomasza Strzelczyka, a na pewno nie pożałujesz.

Tomasz Strzelczyk podzielił się swoim przepisem na śledzieTomasz Strzelczyk podzielił się swoim przepisem na śledzie
Źródło zdjęć: © TikTok | @oddaszfartucha
Marzena Pęcak

Nie wiem, jak ty, ale ja uwielbiam kiedy w kuchni coś się dzieje. Dlatego też nie trzymam się kurczowo tylko dobrze znanych przepisów oraz kombinacji smakowych. Od czasu do czasu lubię też zaszalećprzygotować coś zupełnie nowego. Tym samym ciągle odkrywam genialne perełki kulinarne

Jeśli też lubisz takie rozwiązania, konieczne zostań ze mną do końca. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować kultowe śledzie w zupełnie nowym wydaniu. Tych pyszności po prostu nie możesz przegapić!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe rollsy totalnie zawrócą ci w głowie. I nie chodzi tu o ich kształt, lecz fenomenalny smak

Strzelczyk zdradza swój patent na śledzie

Gotowanie to moja prawdziwa pasja, dlatego staram się być na bieżąco z nowinkami. A całą ich masę można znaleźć w sieci, gdzie wielu znawców kuchni dzieli się chętnie swoją wiedzą

Nie inaczej jest w przypadku genialnego Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz w ostatnim czasie podzielił się na swoim koncie na TikToku sprawdzonym patentem na pyszne śledziki. Jak się okazuje, kultowego przysmaku nie łączy wcale z samą śmietaną lub olejem. Wręcz przeciwnie śledzie serwuje z obłędnym sosem domowej roboty. Jeśli chcesz wiedzieć, jak go przygotować, koniecznie zostań ze mną do końca.

Jak śledzie w swojej kuchni serwuje sam Tomasz Strzelczyk?

Składniki:

  • ok. 500 g płatów śledziowych,
  • 200 g selera ze słoiczka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 6 łyżek gęstej i kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej,
  • 2 łyżki octu 10%,
  • zima woda,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować śledzie zgodnie z recepturą Tomasza Strzelczyka, najpierw pokrój płaty śledziowe na mniejsze kawałki. Wcześniej nie musisz ich moczyć. 
  2. Pokrojone śledzie przesyp do miski i zalej je zimną wodą. Do miski wlej jeszcze ocet. Następnie odstaw śledzie do moczenia. Tomasz Strzelczyk w tym przypadku zaleca moczyć je przez 1,5 godziny. Po tym czasie śledzie należy przepłukaćosuszyć
  3. Czas na domowej roboty sos. Do osobnej miski przełóż gęstą śmietanę, majonez, 2 rodzaje musztardy oraz cięty seler ze słoika. Pamiętaj, aby wcześniej dobrze go odsączyć z nadmiaru wody. 
  4. To jednak nie koniec, bo do mieszanki należy dodać również czerwoną cebulę. Oczywiście wcześniej drobno ją pokrój. Nie zapomnij również o pieprzu oraz soli. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki stworzyły idealną kombinację. 
  5. Kiedy sos jest już gotowy, dodaj do miski wcześniej przygotowane kawałki śledzi. Ponownie dokładnie wymieszaj zawartość miski. 
  6. Smaczną przekąskę znany kucharz poleca wstawić jeszcze do lodówki minimum na 12 godzin. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o przepisie Tomasza Strzelczyka. Moim zdaniem jest to prawdziwy strzał w 10, dlatego na pewno zostanie ze mną na dłużej. A jak to wygląda w twoim przypadku?

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀