Zapomnij o śmietanie czy oleju. Strzelczyk robi do śledzi obłędny sos
Lubisz śledzie? Ale jednocześnie brakuje ci pomysłów, jak je podać w ciekawy sposób? Wypróbuj genialny patent Tomasza Strzelczyka, a na pewno nie pożałujesz.
Nie wiem, jak ty, ale ja uwielbiam kiedy w kuchni coś się dzieje. Dlatego też nie trzymam się kurczowo tylko dobrze znanych przepisów oraz kombinacji smakowych. Od czasu do czasu lubię też zaszaleć i przygotować coś zupełnie nowego. Tym samym ciągle odkrywam genialne perełki kulinarne.
Jeśli też lubisz takie rozwiązania, konieczne zostań ze mną do końca. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować kultowe śledzie w zupełnie nowym wydaniu. Tych pyszności po prostu nie możesz przegapić!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owocowe rollsy totalnie zawrócą ci w głowie. I nie chodzi tu o ich kształt, lecz fenomenalny smak
Strzelczyk zdradza swój patent na śledzie
Gotowanie to moja prawdziwa pasja, dlatego staram się być na bieżąco z nowinkami. A całą ich masę można znaleźć w sieci, gdzie wielu znawców kuchni dzieli się chętnie swoją wiedzą.
Nie inaczej jest w przypadku genialnego Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz w ostatnim czasie podzielił się na swoim koncie na TikToku sprawdzonym patentem na pyszne śledziki. Jak się okazuje, kultowego przysmaku nie łączy wcale z samą śmietaną lub olejem. Wręcz przeciwnie śledzie serwuje z obłędnym sosem domowej roboty. Jeśli chcesz wiedzieć, jak go przygotować, koniecznie zostań ze mną do końca.
Jak śledzie w swojej kuchni serwuje sam Tomasz Strzelczyk?
Składniki:
- ok. 500 g płatów śledziowych,
- 200 g selera ze słoiczka,
- 1 czerwona cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- 6 łyżek gęstej i kwaśnej śmietany,
- 1 łyżka musztardy miodowej,
- 2 łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej,
- 2 łyżki octu 10%,
- zima woda,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować śledzie zgodnie z recepturą Tomasza Strzelczyka, najpierw pokrój płaty śledziowe na mniejsze kawałki. Wcześniej nie musisz ich moczyć.
- Pokrojone śledzie przesyp do miski i zalej je zimną wodą. Do miski wlej jeszcze ocet. Następnie odstaw śledzie do moczenia. Tomasz Strzelczyk w tym przypadku zaleca moczyć je przez 1,5 godziny. Po tym czasie śledzie należy przepłukać i osuszyć.
- Czas na domowej roboty sos. Do osobnej miski przełóż gęstą śmietanę, majonez, 2 rodzaje musztardy oraz cięty seler ze słoika. Pamiętaj, aby wcześniej dobrze go odsączyć z nadmiaru wody.
- To jednak nie koniec, bo do mieszanki należy dodać również czerwoną cebulę. Oczywiście wcześniej drobno ją pokrój. Nie zapomnij również o pieprzu oraz soli. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki stworzyły idealną kombinację.
- Kiedy sos jest już gotowy, dodaj do miski wcześniej przygotowane kawałki śledzi. Ponownie dokładnie wymieszaj zawartość miski.
- Smaczną przekąskę znany kucharz poleca wstawić jeszcze do lodówki minimum na 12 godzin. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o przepisie Tomasza Strzelczyka. Moim zdaniem jest to prawdziwy strzał w 10, dlatego na pewno zostanie ze mną na dłużej. A jak to wygląda w twoim przypadku?