Zapomnij o śmietanie czy oleju. Strzelczyk robi do śledzi obłędny sos

Lubisz śledzie? Ale jednocześnie brakuje ci pomysłów, jak je podać w ciekawy sposób? Wypróbuj genialny patent Tomasza Strzelczyka, a na pewno nie pożałujesz.

Tomasz Strzelczyk podzielił się swoim przepisem na śledzieTomasz Strzelczyk podzielił się swoim przepisem na śledzie
Źródło zdjęć: © TikTok | @oddaszfartucha
Marzena Pęcak

Nie wiem, jak ty, ale ja uwielbiam kiedy w kuchni coś się dzieje. Dlatego też nie trzymam się kurczowo tylko dobrze znanych przepisów oraz kombinacji smakowych. Od czasu do czasu lubię też zaszalećprzygotować coś zupełnie nowego. Tym samym ciągle odkrywam genialne perełki kulinarne

Jeśli też lubisz takie rozwiązania, konieczne zostań ze mną do końca. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować kultowe śledzie w zupełnie nowym wydaniu. Tych pyszności po prostu nie możesz przegapić!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe rollsy totalnie zawrócą ci w głowie. I nie chodzi tu o ich kształt, lecz fenomenalny smak

Strzelczyk zdradza swój patent na śledzie

Gotowanie to moja prawdziwa pasja, dlatego staram się być na bieżąco z nowinkami. A całą ich masę można znaleźć w sieci, gdzie wielu znawców kuchni dzieli się chętnie swoją wiedzą

Nie inaczej jest w przypadku genialnego Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz w ostatnim czasie podzielił się na swoim koncie na TikToku sprawdzonym patentem na pyszne śledziki. Jak się okazuje, kultowego przysmaku nie łączy wcale z samą śmietaną lub olejem. Wręcz przeciwnie śledzie serwuje z obłędnym sosem domowej roboty. Jeśli chcesz wiedzieć, jak go przygotować, koniecznie zostań ze mną do końca.

Jak śledzie w swojej kuchni serwuje sam Tomasz Strzelczyk?

Składniki:

  • ok. 500 g płatów śledziowych,
  • 200 g selera ze słoiczka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 6 łyżek gęstej i kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej,
  • 2 łyżki octu 10%,
  • zima woda,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować śledzie zgodnie z recepturą Tomasza Strzelczyka, najpierw pokrój płaty śledziowe na mniejsze kawałki. Wcześniej nie musisz ich moczyć. 
  2. Pokrojone śledzie przesyp do miski i zalej je zimną wodą. Do miski wlej jeszcze ocet. Następnie odstaw śledzie do moczenia. Tomasz Strzelczyk w tym przypadku zaleca moczyć je przez 1,5 godziny. Po tym czasie śledzie należy przepłukaćosuszyć
  3. Czas na domowej roboty sos. Do osobnej miski przełóż gęstą śmietanę, majonez, 2 rodzaje musztardy oraz cięty seler ze słoika. Pamiętaj, aby wcześniej dobrze go odsączyć z nadmiaru wody. 
  4. To jednak nie koniec, bo do mieszanki należy dodać również czerwoną cebulę. Oczywiście wcześniej drobno ją pokrój. Nie zapomnij również o pieprzu oraz soli. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki stworzyły idealną kombinację. 
  5. Kiedy sos jest już gotowy, dodaj do miski wcześniej przygotowane kawałki śledzi. Ponownie dokładnie wymieszaj zawartość miski. 
  6. Smaczną przekąskę znany kucharz poleca wstawić jeszcze do lodówki minimum na 12 godzin. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o przepisie Tomasza Strzelczyka. Moim zdaniem jest to prawdziwy strzał w 10, dlatego na pewno zostanie ze mną na dłużej. A jak to wygląda w twoim przypadku?

Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie