Karol Okrasa robi obłędną szynkę. Sklepowe mogą się przy niej schować

Karol Okrasa to jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy. Jego przepisy są zawsze pyszne i efektowne. W tym roku proponuje nam wypróbować soczystą szynkę w sosie cebulowym. To idealne danie na świąteczny obiad lub uroczystą kolację.

Karol Okrasa zdradził przepis na idealną pieczeńKarol Okrasa zdradził przepis na idealną pieczeń
Źródło zdjęć: © Kuchnialidla, YouTube
Marcin Michałowski

Oto #HIT2023. Przypominamy najlepsze materiały minionego roku.

Chcesz oczarować swoich gości wyjątkowym daniem na specjalną okazję? Oto najnowszy, niezwykle apetyczny przepis Karola Okrasy na pieczoną szynkę w soczystym sosie cebulowym. Delikatnie przesycona aromatem cynamonu, anyżu i karmelizowanej cebulki, ta szynka to prawdziwy rarytas na świąteczny obiad. Poznaj tajemnicę Karola Okrasy i przygotuj to wyjątkowe danie, które zachwyci podniebienia twojej rodziny!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Karol Okrasa, znany ze swojej pasji do doskonałego smaku, prezentuje przepis na szynkę wieprzową, która robi prawdziwe kulinarno-świąteczne czary. Ta szynka jest kwintesencją aromatycznych przypraw i wyjątkowego sosu cebulowego, co sprawia, że staje się gwiazdą każdego uroczystego posiłku.

Soczysta szynka z przepisu Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 3 cebule,
  • 1 pomarańcza,
  • 7 łyżeczek musztardy francuskiej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 1 łyżka pieprzu czarnego ziarnistego,
  • 230 ml białego wina wytrawnego,
  • laska cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej szynkę włóż do solanki przygotowanej z 2 łyżek soli i 2 litrów wody. Dodaj liść laurowy.
  2. Po 24 godzinach wyjmij szynkę z solanki i parz we wrzącej wodzie przez 15 minut.
  3. Cebulę pokrój w piórka i karmelizuj na odrobinie oleju.
  4. Do cebuli dodaj startą skórkę i sok z pomarańczy, rozmaryn, cynamon, miód, pieprz i białe wino. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj masło i musztardę.
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż połowę sosu cebulowego.
  6. Na sosie umieść szynkę i zalej ją pozostałym sosem.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 30 minut. Co 10 minut polewaj szynkę sosem.
  8. Wyjmij szynkę z piekarnika i gotuj jeszcze przez 15 minut bez przykrycia, aby sos zgęstniał.
  9. Podawaj szynkę z sosem i ziemniakami.

Soczystą szynkę w sosie cebulowym podawaj z ziemniakami, kaszą lub kluskami. Możesz również dodać do niej ulubione warzywa, np. marchewkę, pietruszkę lub seler.

Szynka Karola Okrasy to prawdziwa uczta dla podniebienia, która przywraca magię do domowego gotowania. Zaskocz swoich gości niezwykłym smakiem i sięgnij po przepis mistrza kuchni, który sprawi, że szynki sklepowe schowają się w cieniu!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie