Zamiast pieczonego kurczaka i schabowych, serwuję na świąteczny obiad inne mięso. Goście wylizują talerze do czysta

Pierś z gęsi na obiad świąteczny? Czemu nie!
Pierś z gęsi na obiad świąteczny? Czemu nie!
Źródło zdjęć: © Canva | grafvision

10.11.2023 09:49, aktual.: 10.11.2023 10:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Listopad to, zgodnie z tradycją, czas jedzenia gęsiny. Właśnie w tym miesiącu to mięso jest ponoć najlepsze. Osobiście uważam jednak, że ta dobra passa ciągnie się aż do końca roku, dlatego pierś z gęsi lubię serwować również w okresie świątecznym. To mój przepis na sukces!

Gęsina to mięso, które wśród Polaków nadal nie jest tak popularne, jakie powinno być. Skąd to śmiałe założenie? Wynika ono z tego, że po pierwsze gęsina jest zdrowa i zazwyczaj pochodzi ze znacznie bardziej ekologicznych hodowli niż kurczak, a po drugie — jest pyszna i sycąca. Ten efekt zależy jeszcze od przepisu, który powinien być sprawdzony. Tak się składa, że akurat jestem w posiadaniu takiej receptury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim przejdę do rzeczonego przepisu, musisz wiedzieć, że fakt, iż gęsina jest najlepsza właśnie zimą, to żaden przypadek. Jej największą zaletą jest bowiem tłuszcz, który zimowym okresem zostaje zmagazynowany między innymi właśnie w piersi. Należy to wykorzystać, a niezastąpionym sprzętem, który to umożliwia, jest oczywiście piekarnik. Ten przepis może ci się spodobać tak bardzo, że zaserwujesz go nawet na świąteczny obiad!

Pieczona pierś z gęsi

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z gęsi,
  • suszony tymianek,
  • suszony majeranek,
  • sól, pieprz,
  • 200 ml czerwonego wina,
  • 50 ml wody,
  • 200 ml kompotu wiśniowego,
  • 2 jabłka,
  • 2 gruszki,
  • 1 czerwona cebula.
Pierś gęsi to mięso zdrowe, tłuste i obłędnie smaczne
Pierś gęsi to mięso zdrowe, tłuste i obłędnie smaczne© Canva | Alain de Maximy

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z gęsi — tu możesz przeczytać o tym, jak wybrać najlepszą — oczyść i wysusz. Natnij jej skórkę w kratkę. Zrób to pewnym ruchem ręki, używając ostrego noża. Uważaj, żeby nie naciąć gęsi zbyt głęboko.
  2. Natrzyj gęś ziołami — bez soli i pieprzu. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i zalej wodą, winem i kompotem. Zabezpiecz naczynie folią aluminiową i wstaw do lodówki. Gęś powinna tam spędzić kolejne 8 godzin.
  3. Po tym czasie wyjmij gęś z zalewy i natrzyj ją solą i pieprzem. Poczekaj, aż naczynie żaroodporne się ociepli. Wtedy włóż do niego z powrotem gęś, a całość przełóż do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz 30 minut.
  4. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i zdejmij pokrywkę z naczynia. Piecz kolejne pół godziny. Na 20 minut przed końcem dorzuć do gęsi pokrojone w ćwiartki owoce i cebulę w piórkach. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także