Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować

Nie każdą kiełbasę trzeba gotować - wszystko zależy od rodzaju kiełbasy i stopnia jej przetworzenia. Czy trzeba ją gotować, zanim trafi na talerz? Nie każdy o tym wie.

Czy trzeba gotować białą kiełbasę parzoną?Czy trzeba gotować białą kiełbasę parzoną?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Czapnik

Podczas kupowania kiełbasy w głowie pojawia się wiele pytań: o jej skład, pochodzenie, czy konsystencja jest odpowiednia, i oczywiście – jak ją później przygotować. Tak jest między innymi z białą kiełbasą parzoną. W przeciwieństwie do surowych kiełbas ta konkretna nie wymaga tradycyjnego gotowania, ponieważ podczas produkcji jest już poddawana parzeniu w kontrolowanej temperaturze i dzięki temu można ją spożywać na zimno. Oczywiście to nie oznacza, że nie można jej podgrzać – wręcz przeciwnie, dzięki obróbce termicznej i kilku dodatkom będzie smakować jeszcze lepiej.

Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam

Dlaczego nie trzeba gotować białej kiełbasy parzonej?

Wszystko dzięki procesowi parzenia, któremu poddawana jest kiełbasa. Podczas parzenia jest gotowana w temperaturze 80-85 stopni Celsjusza, co pozwala zarówno zabić bakterie, jak i nadać aromat oraz sprawić, że jest gotowa do jedzenia. Tak przygotowana może od razu trafić na talerz — wystarczy pokroić ją w plasterki i jeść na zimno. Oczywiście nie oznacza to, że istnieje zakaz podgrzewania kiełbasy parzonej, wręcz przeciwnie, jeśli masz na to ochotę, śmiało możesz spróbować.

Jak podgrzać białą kiełbasę parzoną?

Bardzo prostym sposobem na pyszny efekt jest umieszczenie kiełbasy w wodzie z przyprawami, takimi jak majeranek i pieprz, i podgrzewanie jej przez 15-20 minut, uważając jednak, by nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ w ten sposób możesz łatwo uszkodzić osłonkę kiełbasy.

Jeśli nie chcesz gotować kiełbasy, podsmaż ją na średnim ogniu. Możesz użyć suchej patelni, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać odrobinę tłuszczu, zwłaszcza gdy smażysz ją z dodatkami. Świetnym uzupełnieniem będzie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub posiekana w piórka cebula. Całość podaj z musztardą lub chrzanem, a będziesz zachwycony.

Jak podawać białą kiełbasę parzoną?

Sama w sobie biała kiełbasa parzona ma wielu fanów, którzy nie potrzebują do niej dodatków, natomiast jeśli obok niej postawisz kilka prostych produktów, zdecydowanie zyska na smaku i trafi w gusta większej ilości osób.

Dodatki do kiełbasy są wyjątkowo ważne, by wydobyć jej smak – niezależnie od tego, czy ją gotujesz, jesz na zimno czy podsmażasz.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci