Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować

Nie każdą kiełbasę trzeba gotować - wszystko zależy od rodzaju kiełbasy i stopnia jej przetworzenia. Czy trzeba ją gotować, zanim trafi na talerz? Nie każdy o tym wie.

Czy trzeba gotować białą kiełbasę parzoną?Czy trzeba gotować białą kiełbasę parzoną?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Czapnik

Podczas kupowania kiełbasy w głowie pojawia się wiele pytań: o jej skład, pochodzenie, czy konsystencja jest odpowiednia, i oczywiście – jak ją później przygotować. Tak jest między innymi z białą kiełbasą parzoną. W przeciwieństwie do surowych kiełbas ta konkretna nie wymaga tradycyjnego gotowania, ponieważ podczas produkcji jest już poddawana parzeniu w kontrolowanej temperaturze i dzięki temu można ją spożywać na zimno. Oczywiście to nie oznacza, że nie można jej podgrzać – wręcz przeciwnie, dzięki obróbce termicznej i kilku dodatkom będzie smakować jeszcze lepiej.

Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam

Dlaczego nie trzeba gotować białej kiełbasy parzonej?

Wszystko dzięki procesowi parzenia, któremu poddawana jest kiełbasa. Podczas parzenia jest gotowana w temperaturze 80-85 stopni Celsjusza, co pozwala zarówno zabić bakterie, jak i nadać aromat oraz sprawić, że jest gotowa do jedzenia. Tak przygotowana może od razu trafić na talerz — wystarczy pokroić ją w plasterki i jeść na zimno. Oczywiście nie oznacza to, że istnieje zakaz podgrzewania kiełbasy parzonej, wręcz przeciwnie, jeśli masz na to ochotę, śmiało możesz spróbować.

Jak podgrzać białą kiełbasę parzoną?

Bardzo prostym sposobem na pyszny efekt jest umieszczenie kiełbasy w wodzie z przyprawami, takimi jak majeranek i pieprz, i podgrzewanie jej przez 15-20 minut, uważając jednak, by nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ w ten sposób możesz łatwo uszkodzić osłonkę kiełbasy.

Jeśli nie chcesz gotować kiełbasy, podsmaż ją na średnim ogniu. Możesz użyć suchej patelni, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać odrobinę tłuszczu, zwłaszcza gdy smażysz ją z dodatkami. Świetnym uzupełnieniem będzie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub posiekana w piórka cebula. Całość podaj z musztardą lub chrzanem, a będziesz zachwycony.

Jak podawać białą kiełbasę parzoną?

Sama w sobie biała kiełbasa parzona ma wielu fanów, którzy nie potrzebują do niej dodatków, natomiast jeśli obok niej postawisz kilka prostych produktów, zdecydowanie zyska na smaku i trafi w gusta większej ilości osób.

Dodatki do kiełbasy są wyjątkowo ważne, by wydobyć jej smak – niezależnie od tego, czy ją gotujesz, jesz na zimno czy podsmażasz.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę