Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Nie każdą kiełbasę trzeba gotować - wszystko zależy od rodzaju kiełbasy i stopnia jej przetworzenia. Czy trzeba ją gotować, zanim trafi na talerz? Nie każdy o tym wie.
Podczas kupowania kiełbasy w głowie pojawia się wiele pytań: o jej skład, pochodzenie, czy konsystencja jest odpowiednia, i oczywiście – jak ją później przygotować. Tak jest między innymi z białą kiełbasą parzoną. W przeciwieństwie do surowych kiełbas ta konkretna nie wymaga tradycyjnego gotowania, ponieważ podczas produkcji jest już poddawana parzeniu w kontrolowanej temperaturze i dzięki temu można ją spożywać na zimno. Oczywiście to nie oznacza, że nie można jej podgrzać – wręcz przeciwnie, dzięki obróbce termicznej i kilku dodatkom będzie smakować jeszcze lepiej.
Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam
Dlaczego nie trzeba gotować białej kiełbasy parzonej?
Wszystko dzięki procesowi parzenia, któremu poddawana jest kiełbasa. Podczas parzenia jest gotowana w temperaturze 80-85 stopni Celsjusza, co pozwala zarówno zabić bakterie, jak i nadać aromat oraz sprawić, że jest gotowa do jedzenia. Tak przygotowana może od razu trafić na talerz — wystarczy pokroić ją w plasterki i jeść na zimno. Oczywiście nie oznacza to, że istnieje zakaz podgrzewania kiełbasy parzonej, wręcz przeciwnie, jeśli masz na to ochotę, śmiało możesz spróbować.
Jak podgrzać białą kiełbasę parzoną?
Bardzo prostym sposobem na pyszny efekt jest umieszczenie kiełbasy w wodzie z przyprawami, takimi jak majeranek i pieprz, i podgrzewanie jej przez 15-20 minut, uważając jednak, by nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ w ten sposób możesz łatwo uszkodzić osłonkę kiełbasy.
Jeśli nie chcesz gotować kiełbasy, podsmaż ją na średnim ogniu. Możesz użyć suchej patelni, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać odrobinę tłuszczu, zwłaszcza gdy smażysz ją z dodatkami. Świetnym uzupełnieniem będzie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub posiekana w piórka cebula. Całość podaj z musztardą lub chrzanem, a będziesz zachwycony.
Jak podawać białą kiełbasę parzoną?
Sama w sobie biała kiełbasa parzona ma wielu fanów, którzy nie potrzebują do niej dodatków, natomiast jeśli obok niej postawisz kilka prostych produktów, zdecydowanie zyska na smaku i trafi w gusta większej ilości osób.
Dodatki do kiełbasy są wyjątkowo ważne, by wydobyć jej smak – niezależnie od tego, czy ją gotujesz, jesz na zimno czy podsmażasz.