Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu

Dobra dieta to klucz do zdrowia. Chociaż nasza świadomość dotycząca żywienia rośnie, to wciąż czyhają na nas pułapki. Jedną z nich są wędliny, często tylko pozornie wyglądające na zdrowe.

Z tych wędlin lepiej zrezygnowaćZ tych wędlin lepiej zrezygnować
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube
Ewa Malinowska

Sklepowe półki uginają się pod wyborem wędlin w kolorowych opakowaniach i obiecujących etykietach. Konsumenci często kierują się kolorem, ceną lub grubością plasterka, nie zdając sobie sprawy z jakości surowców. W pogoni za niską ceną i masową produkcją producenci stawiają jednak na surowce, którym daleko od tych jakościowych. Przy sporadycznym sięganiu po takie wyroby można przymknąć oko, ale w wielu domach stanowią one podstawę jedzenia i stały punkt na liście zakupów.Doktor Bartek Kulczyński, dietetyk i ekspert żywienia, podpowiada, na co zwrócić uwagę.

Sprawdzony patent na domowe kabanosy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste

Zwróć uwagę na jakość

Szynki, kiełbasy i wędliny często pojawiają się na stołach, na przykład jako dodatek do kanapek. Zanim jednak poprosimy o ukrojenie kilku plasterków kuszącej wędliny, zwróćmy uwagę na szczegóły, które zdradzają jej prawdziwą wartość.

Przede wszystkim zerknij na zawartość mięsa. Niektóre wyroby posiadają zaledwie 50-60 proc., co powinno od razu zapalić w naszych głowach czerwoną lampkę. Wysokiej jakości wędliny, takie jak szynka, powinny mieć w składzie minimum 80-90 proc. mięsa. Niska zawartość świadczy o tym, że reszta produktu to głównie woda, skrobie, zagęstniki, sól oraz inne wypełniacze, które mają imitować strukturę i wagę mięsa, nie wnosząc jednocześnie wartości odżywczej.

Uważaj na MOM

Drugim sygnałem ostrzegawczym jest pojawienie się w składzie skrótu MOM, czyli Mięsa Oddzielonego Mechanicznie.

- MOM to skrawki mięsna oddzielone od kości mechanicznie i często zawierają ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu. Taki MOM zawiera mniej białka, a jednocześnie ma więcej fosforu, którego i tak zjadam aż nadto — mówi Bartek Kulczyński.

Zbyt duża ilość fosforu w diecie tego pierwiastka zaburza gospodarkę wapniowo-fosforanową. Może to prowadzić do osłabienia kości oraz sprzyjać zwapnieniu naczyń krwionośnych, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Obecność ścięgien i chrząstek sprawia, że białko w MOM jest mniej przyswajalne i ma niższą wartość biologiczną niż białko z czystego mięsa.

Oczywiście, na rynku pojawia się coraz więcej przetworów mięsnych, których skład jest odpowiedni. To odpowiedź na to, że konsumenci zaczęli czytać, sprawdzać i wybierać to, co najlepsze. Wciąż jednak są czarne owce, kuszące przede wszystkim ceną, których dla zdrowia, ze względu na niską zawartość białka i nadmiar fosforanów, lepiej unikać. Zawsze wybieraj wędliny, których skład jest krótki i które nie zawierają na liście MOM.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟