Domowa wędlina jest o niebo smaczniejsza niż sklepowa. Ten przepis zawróci ci w głowie

Ta domowa wędlina deklasuje wszystkie inne. Nóż wchodzi w nią jak w masło, a aromatem zanęci nawet sąsiadów. Jeśli jeszcze nigdy nie szykowałeś gotowanej szynki, czas najwyższy to zmienić. Potrzebujesz jedynie chęci, odrobiny czasu i kilku łatwo dostępnych składników.

Domowa wędlina nie ma sobie równychDomowa wędlina nie ma sobie równych
Źródło zdjęć: © Pixabay

Każdy, kto choć raz miał do czynienia z domowymi wyrobami, doskonale wie, jak bardzo różnią się one od tych sklepowych. Całe szczęście wraca zainteresowanie na produkty rzemieślnicze, które zwykle nabyć można bezpośrednio u wytwórcy. Jeśli nie masz takiej możliwości, domową wędlinę bez problemu możesz przygotować w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka przygotowanego w ten sposób, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. I to już po jednym kęsie

Jak zrobić soczystą szynkę gotowana?

Krucha i soczysta oraz pełna smaku i aromatu wędlina domowej roboty nie ma sobie równych. To przede wszystkim wyrób naturalny i w przeciwieństwie do wielu produktów zza lady nie posiada konserwantów, stabilizatorów, sztucznych aromatów czy wypełniaczy. Przygotowanie domowej wędliny nie jest trudne. Nie potrzebujesz też żadnych specjalistycznych sprzętów. Upewnij się, że masz duży garnek i nieco pokładów cierpliwości.

Jeśli chcesz, by domowa wędlina zachowała kształt i jędrność, zainwestuj w specjalną siatkę wędliniarską i załóż ją na mięso już przed pierwszym gotowaniem. Natomiast do wody, w której będzie gotowana szynka, warto dodać aromatyczne zioła i przyprawy: liście laurowe, czosnek, ziele angielskie czy majeranek.

Przygotowanie domowej wędliny nie jest trudne
Przygotowanie domowej wędliny nie jest trudne © Adobe Stock

Krucha i soczysta domowa wędlina. Przepis

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 100 g soli,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotuj z dodatkiem soli i pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych i papryk, a także czosnku przeciśniętego przez praskę.
  2. Kiedy woda zagotuje się, zestaw ją z kuchenki. Mięso zanurz w wodzie - powinno w całości się pod nią znajdować.
  3. Całość zagotuj ponownie i gotuj przez 5 minut pod przykryciem. Ponownie zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia (również pod przykryciem), a następnie wstaw do lodówki na całą noc.
  4. Po tym czasie ponownie zagotuj całość i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
  5. Garnek zdejmij z kuchenki i ostrożnie wyjmij szynkę. Odczekaj, aż ostygnie.
  6. Gotową domową wędlinę pokrój w plastry i serwuj na kanapkach czy jako przekąskę.
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe