PrzepisDania mięsneDomowa wędlina jest o niebo smaczniejsza niż sklepowa. Ten przepis zawróci ci w głowie

Domowa wędlina jest o niebo smaczniejsza niż sklepowa. Ten przepis zawróci ci w głowie

Domowa wędlina nie ma sobie równych
Domowa wędlina nie ma sobie równych
Źródło zdjęć: © Pixabay

11.06.2024 19:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ta domowa wędlina deklasuje wszystkie inne. Nóż wchodzi w nią jak w masło, a aromatem zanęci nawet sąsiadów. Jeśli jeszcze nigdy nie szykowałeś gotowanej szynki, czas najwyższy to zmienić. Potrzebujesz jedynie chęci, odrobiny czasu i kilku łatwo dostępnych składników.

Każdy, kto choć raz miał do czynienia z domowymi wyrobami, doskonale wie, jak bardzo różnią się one od tych sklepowych. Całe szczęście wraca zainteresowanie na produkty rzemieślnicze, które zwykle nabyć można bezpośrednio u wytwórcy. Jeśli nie masz takiej możliwości, domową wędlinę bez problemu możesz przygotować w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić soczystą szynkę gotowana?

Krucha i soczysta oraz pełna smaku i aromatu wędlina domowej roboty nie ma sobie równych. To przede wszystkim wyrób naturalny i w przeciwieństwie do wielu produktów zza lady nie posiada konserwantów, stabilizatorów, sztucznych aromatów czy wypełniaczy. Przygotowanie domowej wędliny nie jest trudne. Nie potrzebujesz też żadnych specjalistycznych sprzętów. Upewnij się, że masz duży garnek i nieco pokładów cierpliwości.

Jeśli chcesz, by domowa wędlina zachowała kształt i jędrność, zainwestuj w specjalną siatkę wędliniarską i załóż ją na mięso już przed pierwszym gotowaniem. Natomiast do wody, w której będzie gotowana szynka, warto dodać aromatyczne zioła i przyprawy: liście laurowe, czosnek, ziele angielskie czy majeranek.

Przygotowanie domowej wędliny nie jest trudne
Przygotowanie domowej wędliny nie jest trudne © Adobe Stock

Krucha i soczysta domowa wędlina. Przepis

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 100 g soli,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotuj z dodatkiem soli i pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych i papryk, a także czosnku przeciśniętego przez praskę.
  2. Kiedy woda zagotuje się, zestaw ją z kuchenki. Mięso zanurz w wodzie - powinno w całości się pod nią znajdować.
  3. Całość zagotuj ponownie i gotuj przez 5 minut pod przykryciem. Ponownie zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia (również pod przykryciem), a następnie wstaw do lodówki na całą noc.
  4. Po tym czasie ponownie zagotuj całość i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
  5. Garnek zdejmij z kuchenki i ostrożnie wyjmij szynkę. Odczekaj, aż ostygnie.
  6. Gotową domową wędlinę pokrój w plastry i serwuj na kanapkach czy jako przekąskę.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także