Wędlina szybko się zepsuje i pokryje śliskim nalotem. Przed włożeniem do lodówki nie pomijaj ważnej czynności

Wędlina szybko staje się oślizgła, przez co musimy ją wyrzucić. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy przechowujemy ją w lodówce. Dlaczego? Pomijamy pewną czynność, przez co szynka bardzo szybko się psuje. Jest to ogromny błąd, którego konsekwencją jest marnowanie żywności.

WędlinaPrzechowywanie wędliny w lodówce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wędlina, którą kupujemy w sklepach, zazwyczaj zapakowana jest w worek foliowy lub specjalne plastikowe opakowanie. Jednak taka forma przechowywania bardziej szkodzi, niż pomaga. Po kilku dniach szynka będzie nadawała się jedynie do wyrzucenia. Na szczęście jest sposób na to, by przedłużyć jej czas przydatności. Wystarczy tylko odpowiednio przepakować wędlinę przed włożeniem jej do lodówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie

Wędlina pokrywa się śliskim nalotem? Na pewno popełniasz jeden błąd

Wędliny zazwyczaj zjadamy na kanapkach. Czasem dodajemy je też do pizzy lub zapiekanek. Niestety bardzo szybko się one psują, przez co nie nadają się do jedzenia. Winę za to ponosi nieodpowiedni sposób przechowywania. Trzymanie szynki w foliowym woreczku lub plastikowym opakowaniu odcina dostęp do powietrza, przez co na wędlinie pojawia się śliski nalot. W takich warunkach bardzo szybko rozwijają się bakterie, które przyspieszają psucie się produktu. Zjedzenie takiej szynki może więc doprowadzić do problemów żołądkowych.

Wędlina
Wędlina szybko staje się śliska? © Pixabay

Jak przechowywać wędlinę?

Po pierwsze, zwróć uwagę na temperaturę w lodówce. Powinna wynosić od 2 do 6 stopni Celsjusza. Po drugie, przepakuj wędlinę do papierowego opakowania lub owiń pergaminem. Nie owijaj szynki szczelnie — musi mieć ona dostęp do powietrza. To sprawi, że papier wchłonie nadmiar wilgoci i wędlina tak szybko się nie zepsuje. Wyroby wędzone i suszone możesz przechowywać w szklanym pojemniku. Pamiętaj też, że pokrojona kiełbasa szybciej się psuje, niż ta kupiona w większym kawałku.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy