Wędlina szybko się zepsuje i pokryje śliskim nalotem. Przed włożeniem do lodówki nie pomijaj ważnej czynności
Wędlina szybko staje się oślizgła, przez co musimy ją wyrzucić. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy przechowujemy ją w lodówce. Dlaczego? Pomijamy pewną czynność, przez co szynka bardzo szybko się psuje. Jest to ogromny błąd, którego konsekwencją jest marnowanie żywności.
25.12.2023 | aktual.: 26.12.2023 16:32
Wędlina, którą kupujemy w sklepach, zazwyczaj zapakowana jest w worek foliowy lub specjalne plastikowe opakowanie. Jednak taka forma przechowywania bardziej szkodzi, niż pomaga. Po kilku dniach szynka będzie nadawała się jedynie do wyrzucenia. Na szczęście jest sposób na to, by przedłużyć jej czas przydatności. Wystarczy tylko odpowiednio przepakować wędlinę przed włożeniem jej do lodówki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wędlina pokrywa się śliskim nalotem? Na pewno popełniasz jeden błąd
Wędliny zazwyczaj zjadamy na kanapkach. Czasem dodajemy je też do pizzy lub zapiekanek. Niestety bardzo szybko się one psują, przez co nie nadają się do jedzenia. Winę za to ponosi nieodpowiedni sposób przechowywania. Trzymanie szynki w foliowym woreczku lub plastikowym opakowaniu odcina dostęp do powietrza, przez co na wędlinie pojawia się śliski nalot. W takich warunkach bardzo szybko rozwijają się bakterie, które przyspieszają psucie się produktu. Zjedzenie takiej szynki może więc doprowadzić do problemów żołądkowych.
Jak przechowywać wędlinę?
Po pierwsze, zwróć uwagę na temperaturę w lodówce. Powinna wynosić od 2 do 6 stopni Celsjusza. Po drugie, przepakuj wędlinę do papierowego opakowania lub owiń pergaminem. Nie owijaj szynki szczelnie — musi mieć ona dostęp do powietrza. To sprawi, że papier wchłonie nadmiar wilgoci i wędlina tak szybko się nie zepsuje. Wyroby wędzone i suszone możesz przechowywać w szklanym pojemniku. Pamiętaj też, że pokrojona kiełbasa szybciej się psuje, niż ta kupiona w większym kawałku.