Tłuste potrawy nie mogą się obejść bez tej przyprawy. Są o wiele zdrowsze, a także smaczniejsze

Majeranek to niezwykle znana przyprawa. Każda gospodyni ma go w swoich kuchennych zasobach. Czasem jednak może najść nas wrażenie, że wcale tak często z niego nie korzystamy. A przecież warto. W tym artykule opiszemy, do jakich potraw pasuje majeranek.

ObrazekDo jakich potraw pasuje majeranek? - Pyszności; foto: Canva

Podczas gdy zioła takie jak tymianek, rozmaryn czy bazylia mają oczywiste zastosowania w kuchni polskiej, tak majeranek - chociaż kojarzymy go z dużą użytkowością - bywa odłożony gdzieś na tyły pojemniczka z przyprawami i wykorzystywany skrajnie rzadko.

A szkoda. Nie tylko doskonale komponuje się z niektórymi daniami; ma również masę właściwości, o których wcześniej nie słyszałaś.

Obrazek
Do jakich potraw pasuje majeranek? - Pyszności; foto: Canva

Majeranek - dodaj go do potrawy dla zdrowia

Ta niepozorna przyprawa o charakterystycznym aromacie niesie ze sobą szereg prozdrowotnych właściwości. Działa przede wszystkim na zasadach profilaktyki i wzmocnienia.

Ma on na przykład doskonały wpływ na nasze brzuchy, i to w wielu różnych aspektach. Podobnie jak imbir wykazuje się działaniem przeciwwymiotnym i doskonale sprawdzi się u kobiet w ciąży, które borykają się z tym problemem. Działa też rozkurczowo i wspomaga wydzielanie enzymów trawiennych. Jest więc nie tylko dobrym pomysłem na przyprawienie tłustych dań, ale również naturalnym środkiem wspomagającym odchudzanie.

Co ciekawe, majeranek może też pomóc podczas problemów z odkasływaniem, lub nawet bólem gardła. Do tego zaleca się przygotować napar z liści majeranku.

Do jakich potraw pasuje majeranek?

Skoro już ustaliliśmy, że majeranek warto dodawać do jedzenia ze względów zdrowotnych, przejdźmy do dań, w których będzie odgrywał ważną rolę.

Obrazek
Do jakich potraw pasuje majeranek? - Pyszności; foto: Canva

#1 Tłuste dania mięsne

Orzeźwiające działanie przyprawy doda takim potrawom lekkości. Warto też pamiętać o właściwościach majeranku wspomagających trawienie. Flaki, dziczyzna, duszona wołowina czy gęś - dodaj do nich majeranek, a nie pożałujesz.

#2 Ryby

Zwłaszcza te, które charakteryzują się lekko mdłym smakiem. Doprawiony majerankiem śledź zyska na smaku i aromacie.

#3 Strączki

Potrawy z grochu, fasoli czy bobu są równie ciężkostrawne co te z użyciem tłustego mięsa. Wiatropędne właściwości majeranku to idealny sposób na wzdęcia. Jednocześnie przyprawa ta sprawdzi się tu smakowo - doda daniu cudownej subtelności.

#4 Grzyby i kapusta

Połączyliśmy te produkty w parę, bo często tak właśnie występują w formie dania. Kurki i borowiki smakują z majerankiem wspaniale, a kapusta zyska na wyrazistości. Ponadto przyprawa znowu zadziała tu jako przeciwwaga do ciężkostrawności tych produktów.

#5 Ziemniaki

I to chyba naprawdę w każdej formie. Pieczone, frytki, gotowane w mundurkach, a nawet... zupa kartoflanka. Majeranek po prostu doskonale pasuje do tego warzywa. Sól mogłaby się schować!

Teraz już wiesz, do jakich potraw pasuje majeranek. A może chcesz się również dowiedzieć jak zrobić pyszną wuzetkę bez pieczenia? Zobacz ten film z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy