Tłuste potrawy nie mogą się obejść bez tej przyprawy. Są o wiele zdrowsze, a także smaczniejsze
27.12.2022 21:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Majeranek to niezwykle znana przyprawa. Każda gospodyni ma go w swoich kuchennych zasobach. Czasem jednak może najść nas wrażenie, że wcale tak często z niego nie korzystamy. A przecież warto. W tym artykule opiszemy, do jakich potraw pasuje majeranek.
Podczas gdy zioła takie jak tymianek, rozmaryn czy bazylia mają oczywiste zastosowania w kuchni polskiej, tak majeranek - chociaż kojarzymy go z dużą użytkowością - bywa odłożony gdzieś na tyły pojemniczka z przyprawami i wykorzystywany skrajnie rzadko.
A szkoda. Nie tylko doskonale komponuje się z niektórymi daniami; ma również masę właściwości, o których wcześniej nie słyszałaś.
Majeranek - dodaj go do potrawy dla zdrowia
Ta niepozorna przyprawa o charakterystycznym aromacie niesie ze sobą szereg prozdrowotnych właściwości. Działa przede wszystkim na zasadach profilaktyki i wzmocnienia.
Ma on na przykład doskonały wpływ na nasze brzuchy, i to w wielu różnych aspektach. Podobnie jak imbir wykazuje się działaniem przeciwwymiotnym i doskonale sprawdzi się u kobiet w ciąży, które borykają się z tym problemem. Działa też rozkurczowo i wspomaga wydzielanie enzymów trawiennych. Jest więc nie tylko dobrym pomysłem na przyprawienie tłustych dań, ale również naturalnym środkiem wspomagającym odchudzanie.
Co ciekawe, majeranek może też pomóc podczas problemów z odkasływaniem, lub nawet bólem gardła. Do tego zaleca się przygotować napar z liści majeranku.
Do jakich potraw pasuje majeranek?
Skoro już ustaliliśmy, że majeranek warto dodawać do jedzenia ze względów zdrowotnych, przejdźmy do dań, w których będzie odgrywał ważną rolę.
#1 Tłuste dania mięsne
Orzeźwiające działanie przyprawy doda takim potrawom lekkości. Warto też pamiętać o właściwościach majeranku wspomagających trawienie. Flaki, dziczyzna, duszona wołowina czy gęś - dodaj do nich majeranek, a nie pożałujesz.
#2 Ryby
Zwłaszcza te, które charakteryzują się lekko mdłym smakiem. Doprawiony majerankiem śledź zyska na smaku i aromacie.
#3 Strączki
Potrawy z grochu, fasoli czy bobu są równie ciężkostrawne co te z użyciem tłustego mięsa. Wiatropędne właściwości majeranku to idealny sposób na wzdęcia. Jednocześnie przyprawa ta sprawdzi się tu smakowo - doda daniu cudownej subtelności.
#4 Grzyby i kapusta
Połączyliśmy te produkty w parę, bo często tak właśnie występują w formie dania. Kurki i borowiki smakują z majerankiem wspaniale, a kapusta zyska na wyrazistości. Ponadto przyprawa znowu zadziała tu jako przeciwwaga do ciężkostrawności tych produktów.
#5 Ziemniaki
I to chyba naprawdę w każdej formie. Pieczone, frytki, gotowane w mundurkach, a nawet... zupa kartoflanka. Majeranek po prostu doskonale pasuje do tego warzywa. Sól mogłaby się schować!
Teraz już wiesz, do jakich potraw pasuje majeranek. A może chcesz się również dowiedzieć jak zrobić pyszną wuzetkę bez pieczenia? Zobacz ten film z naszego kanału na YouTube.