PoradyTłuste potrawy nie mogą się obejść bez tej przyprawy. Są o wiele zdrowsze, a także smaczniejsze

Tłuste potrawy nie mogą się obejść bez tej przyprawy. Są o wiele zdrowsze, a także smaczniejsze

Do jakich potraw pasuje majeranek? - Pyszności; foto: Canva
Do jakich potraw pasuje majeranek? - Pyszności; foto: Canva

27.12.2022 21:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Majeranek to niezwykle znana przyprawa. Każda gospodyni ma go w swoich kuchennych zasobach. Czasem jednak może najść nas wrażenie, że wcale tak często z niego nie korzystamy. A przecież warto. W tym artykule opiszemy, do jakich potraw pasuje majeranek.

Podczas gdy zioła takie jak tymianek, rozmaryn czy bazylia mają oczywiste zastosowania w kuchni polskiej, tak majeranek - chociaż kojarzymy go z dużą użytkowością - bywa odłożony gdzieś na tyły pojemniczka z przyprawami i wykorzystywany skrajnie rzadko.

A szkoda. Nie tylko doskonale komponuje się z niektórymi daniami; ma również masę właściwości, o których wcześniej nie słyszałaś.

Do jakich potraw pasuje majeranek? - Pyszności; foto: Canva
Do jakich potraw pasuje majeranek? - Pyszności; foto: Canva

Majeranek - dodaj go do potrawy dla zdrowia

Ta niepozorna przyprawa o charakterystycznym aromacie niesie ze sobą szereg prozdrowotnych właściwości. Działa przede wszystkim na zasadach profilaktyki i wzmocnienia.

Ma on na przykład doskonały wpływ na nasze brzuchy, i to w wielu różnych aspektach. Podobnie jak imbir wykazuje się działaniem przeciwwymiotnym i doskonale sprawdzi się u kobiet w ciąży, które borykają się z tym problemem. Działa też rozkurczowo i wspomaga wydzielanie enzymów trawiennych. Jest więc nie tylko dobrym pomysłem na przyprawienie tłustych dań, ale również naturalnym środkiem wspomagającym odchudzanie.

Co ciekawe, majeranek może też pomóc podczas problemów z odkasływaniem, lub nawet bólem gardła. Do tego zaleca się przygotować napar z liści majeranku.

Do jakich potraw pasuje majeranek?

Skoro już ustaliliśmy, że majeranek warto dodawać do jedzenia ze względów zdrowotnych, przejdźmy do dań, w których będzie odgrywał ważną rolę.

Do jakich potraw pasuje majeranek? - Pyszności; foto: Canva
Do jakich potraw pasuje majeranek? - Pyszności; foto: Canva

#1 Tłuste dania mięsne

Orzeźwiające działanie przyprawy doda takim potrawom lekkości. Warto też pamiętać o właściwościach majeranku wspomagających trawienie. Flaki, dziczyzna, duszona wołowina czy gęś - dodaj do nich majeranek, a nie pożałujesz.

#2 Ryby

Zwłaszcza te, które charakteryzują się lekko mdłym smakiem. Doprawiony majerankiem śledź zyska na smaku i aromacie.

#3 Strączki

Potrawy z grochu, fasoli czy bobu są równie ciężkostrawne co te z użyciem tłustego mięsa. Wiatropędne właściwości majeranku to idealny sposób na wzdęcia. Jednocześnie przyprawa ta sprawdzi się tu smakowo - doda daniu cudownej subtelności.

#4 Grzyby i kapusta

Połączyliśmy te produkty w parę, bo często tak właśnie występują w formie dania. Kurki i borowiki smakują z majerankiem wspaniale, a kapusta zyska na wyrazistości. Ponadto przyprawa znowu zadziała tu jako przeciwwaga do ciężkostrawności tych produktów.

#5 Ziemniaki

I to chyba naprawdę w każdej formie. Pieczone, frytki, gotowane w mundurkach, a nawet... zupa kartoflanka. Majeranek po prostu doskonale pasuje do tego warzywa. Sól mogłaby się schować!

Teraz już wiesz, do jakich potraw pasuje majeranek. A może chcesz się również dowiedzieć jak zrobić pyszną wuzetkę bez pieczenia? Zobacz ten film z naszego kanału na YouTube.