Nie przechowuj tak wędliny. Szybko zrobi się obślizgła i będzie niejadalna
Wędlina szybko traci swoje walory smakowe, jeżeli nie jest przechowywana w odpowiednich warunkach. Najczęściej ląduje w lodówce szczelnie owinięta w folię. To ogromny błąd. Folia nie przepuszcza powietrza, a więc sprzyja rozwijaniu się bakterii, co skutkuje tym, że szynka staje obślizgła. Zobacz więc, jak poprawnie ją przechowywać.
27.05.2024 | aktual.: 27.05.2024 14:26
Pamiętaj, że odpowiednie przechowywanie wędliny to klucz do zachowania jej smaku i świeżości. Nie pozwól, aby twoja ulubiona szynka straciła swoje walory smakowe z powodu niewłaściwego przechowywania. Przestrzegaj tych prostych zasad, a twoje wędliny będą zawsze świeże i smaczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak prawidłowo przechowywać wędlinę?
Niezależnie od okoliczności nie powinieneś pozostawiać zakupionych wędlin w plastikowych torebkach. Tuż po zakupie produkt należy zapakować w papier pergaminowy, który wchłania wilgoć, a więc zapobiega rozwijaniu się bakterii i innych mikroorganizmów na powierzchni wędliny. Papier pergaminowy przepuszcza powietrze, co jest również jest istotne - w przeciwnym razie wędlina pokryje się śluzem.
Innym polecanym sposobem na przechowywanie wędlin jest wykorzystanie do tego szklanych pojemników. Szkło nie ma zdolności do absorpcji zapachów, co jest kluczowe dla utrzymania świeżości wędlin. Dodatkowo przygotuj arkusze papieru do pieczenia, które następnie pokroisz na mniejsze kawałki.
Na dno szklanego pojemnika ułóż kawałek papieru do pieczenia, a na nim szynkę. Następnie na szynkę połóż kolejny kawałek papieru i na nim umieść kolejną porcję wędliny. Kontynuuj ten proces aż do wyczerpania zapasów wędlin. Kluczowe jest, aby wędliny miały dostęp do powietrza. Dlatego też pojemnik przykrywamy pokrywką, ale nie zamykamy go szczelnie.
Jak długo można przechowywać wędlinę w lodówce?
Wędliny należy przechowywać na środkowej półce lodówki. To idealne miejsce nie tylko dla szynki, ale tez twarogów i innych produktów, które w szybszym tempie mogą tracić swoją świeżość. Na środkowej półce temperatura mieści się w zakresie 3-7 st. C i w takich warunkach wędlina powinna zachować świeżość od 2 do 3 dni. Wyroby suszone np. kiełbasa, kabanosa czy salami wytrzymają nawet 10 dni.
Warto również pamiętać, że optymalnym rozwiązaniem jest kupowanie mniejszej ilości szynki na raz. Dzięki temu szansa na jej zepsucie jest znacznie mniejsza i nie będziesz musiał marnować jedzenia. Jeżeli masz taką możliwość, staraj się wybierać wędlinę w kawałku, a nie w plasterkach. W tej formie dłużej zachowa ona swoją świeżość.