Nie przechowuj tak wędliny. Szybko zrobi się obślizgła i będzie niejadalna

Wędlina szybko traci swoje walory smakowe, jeżeli nie jest przechowywana w odpowiednich warunkach. Najczęściej ląduje w lodówce szczelnie owinięta w folię. To ogromny błąd. Folia nie przepuszcza powietrza, a więc sprzyja rozwijaniu się bakterii, co skutkuje tym, że szynka staje obślizgła. Zobacz więc, jak poprawnie ją przechowywać.

Jak przechowywać wędlinę? Jak przechowywać wędlinę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pamiętaj, że odpowiednie przechowywanie wędliny to klucz do zachowania jej smaku i świeżości. Nie pozwól, aby twoja ulubiona szynka straciła swoje walory smakowe z powodu niewłaściwego przechowywania. Przestrzegaj tych prostych zasad, a twoje wędliny będą zawsze świeże i smaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki z niespodzianką to ulubiony obiad mojego teścia. Zawsze prosi o dokładkę

Jak prawidłowo przechowywać wędlinę?

Niezależnie od okoliczności nie powinieneś pozostawiać zakupionych wędlin w plastikowych torebkach. Tuż po zakupie produkt należy zapakować w papier pergaminowy, który wchłania wilgoć, a więc zapobiega rozwijaniu się bakterii i innych mikroorganizmów na powierzchni wędliny. Papier pergaminowy przepuszcza powietrze, co jest również jest istotne - w przeciwnym razie wędlina pokryje się śluzem.

Innym polecanym sposobem na przechowywanie wędlin jest wykorzystanie do tego szklanych pojemników. Szkło nie ma zdolności do absorpcji zapachów, co jest kluczowe dla utrzymania świeżości wędlin. Dodatkowo przygotuj arkusze papieru do pieczenia, które następnie pokroisz na mniejsze kawałki.

Na dno szklanego pojemnika ułóż kawałek papieru do pieczenia, a na nim szynkę. Następnie na szynkę połóż kolejny kawałek papieru i na nim umieść kolejną porcję wędliny. Kontynuuj ten proces aż do wyczerpania zapasów wędlin. Kluczowe jest, aby wędliny miały dostęp do powietrza. Dlatego też pojemnik przykrywamy pokrywką, ale nie zamykamy go szczelnie.

Jak przechowywać wędlinę?
Solanka do mięs © Pixabay

Jak długo można przechowywać wędlinę w lodówce?

Wędliny należy przechowywać na środkowej półce lodówki. To idealne miejsce nie tylko dla szynki, ale tez twarogów i innych produktów, które w szybszym tempie mogą tracić swoją świeżość. Na środkowej półce temperatura mieści się w zakresie 3-7 st. C i w takich warunkach wędlina powinna zachować świeżość od 2 do 3 dni. Wyroby suszone np. kiełbasa, kabanosa czy salami wytrzymają nawet 10 dni.

Warto również pamiętać, że optymalnym rozwiązaniem jest kupowanie mniejszej ilości szynki na raz. Dzięki temu szansa na jej zepsucie jest znacznie mniejsza i nie będziesz musiał marnować jedzenia. Jeżeli masz taką możliwość, staraj się wybierać wędlinę w kawałku, a nie w plasterkach. W tej formie dłużej zachowa ona swoją świeżość.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀