WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Wędlina ze śliskim nalotem. Ekspertka wprost o tym, co z nią musisz zrobić

Często zdarza się, że będąc na zakupach, nie mamy umiaru w kupowaniu wędlin. Wybieramy kilka rodzajów, kupując po kilkadziesiąt dekagramów, a później nie jesteśmy w stanie tego przejeść. Wędlina, która leży w lodówce, już po kilku dniach staje się obślizgła i najczęściej trafia do kosza. Czy rzeczywiście jest zepsuta i powinniśmy jak najszybciej się jej pozbyć? Odpowiadamy.

Wędlina. Fot. PixabayWędlina. Fot. Pixabay

Wędliny trzymane w lodówce często tracą swój kolor, zaczynają źle pachnieć i stają się obślizgłe. Najprostszym sposobem, by temu zaradzić, jest planowanie posiłków i kupowanie mniej. Często jest jednak tak, że nie wszystko jesteśmy w stanie przewidzieć. W takich przypadkach warto też nauczyć się prawidłowego przechowywania, które pozwoli na zachowanie świeżości wędliny o wiele dłużej. Podpowiadamy, jakich zasad warto się stosować.

Obślizgła wędlina - czy jest jadalna? Ekspertka nie pozostawia złudzeń

Jeśli zauważymy śliski nalot na wędlinie, którą przechowujemy w lodówce, niezaprzeczalnie powinniśmy jak najszybciej ją wyrzucić. To oznaka, że rozpoczął się już proces psucia.

Gdy się zepsuje, wydziela wyraźny, nieprzyjemny, kwaśny i pleśniowy zapach. Czasem możemy wyczuć także amoniak, który towarzyszy zmianom gnilnym. Zmienia się również konsystencja, na przykład po przełamaniu nieświeżej kiełbasy pojawia się stęchły zapach, a z jej farszu ciągną się nitki śluzu. Mogą pojawić się także liczne pęcherzyki powietrza

- wyjaśnia Ewelina Mazurkiewicz, dietetyczka z Centrum Naturhouse.

Jedząc taką wędlinę, możemy narazić się na nieprzyjemne dolegliwości.

Gdy występują nagle skurcze żołądka, biegunka lub wymioty, można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć, że przyczyną jest spożyty wcześniej produkt, na przykład plasterek wędliny, na którym pojawiały się drobnoustroje chorobotwórcze

- dodaje.

Wędlina. Fot. Pixabay
Wędlina. Fot. Pixabay

Jak przechowywać wędlinę, by była dłużej świeża?

Przede wszystkim nie powinniśmy przechowywać wędliny w temperaturze pokojowej. Po zjedzonym posiłku powinna od razu trafić z powrotem do lodówki. Tam należy przechowywać ją tak, by nie miała dostępu do tlenu. Warto więc zainwestować w pojemniki próżniowe. Doskonale sprawdzi się też zasada jedzenia w pierwszej kolejności wędlin, które zostały kupione jako pierwsze. Jeśli chcemy, by zachowały świeżość dłużej, postawmy na kiełbasę czy podsuszane wędliny. Lepiej przechowywać też wędliny w kawałku, a nie plasterkach.

Obrazek
Wędlina. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo