PrzepisWędlina ze śliskim nalotem. Ekspertka wprost o tym, co z nią musisz zrobić

Wędlina ze śliskim nalotem. Ekspertka wprost o tym, co z nią musisz zrobić

Wędlina. Fot. Pixabay
Wędlina. Fot. Pixabay

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Często zdarza się, że będąc na zakupach, nie mamy umiaru w kupowaniu wędlin. Wybieramy kilka rodzajów, kupując po kilkadziesiąt dekagramów, a później nie jesteśmy w stanie tego przejeść. Wędlina, która leży w lodówce, już po kilku dniach staje się obślizgła i najczęściej trafia do kosza. Czy rzeczywiście jest zepsuta i powinniśmy jak najszybciej się jej pozbyć? Odpowiadamy.

Wędliny trzymane w lodówce często tracą swój kolor, zaczynają źle pachnieć i stają się obślizgłe. Najprostszym sposobem, by temu zaradzić, jest planowanie posiłków i kupowanie mniej. Często jest jednak tak, że nie wszystko jesteśmy w stanie przewidzieć. W takich przypadkach warto też nauczyć się prawidłowego przechowywania, które pozwoli na zachowanie świeżości wędliny o wiele dłużej. Podpowiadamy, jakich zasad warto się stosować.

Obślizgła wędlina - czy jest jadalna? Ekspertka nie pozostawia złudzeń

Jeśli zauważymy śliski nalot na wędlinie, którą przechowujemy w lodówce, niezaprzeczalnie powinniśmy jak najszybciej ją wyrzucić. To oznaka, że rozpoczął się już proces psucia.

Gdy się zepsuje, wydziela wyraźny, nieprzyjemny, kwaśny i pleśniowy zapach. Czasem możemy wyczuć także amoniak, który towarzyszy zmianom gnilnym. Zmienia się również konsystencja, na przykład po przełamaniu nieświeżej kiełbasy pojawia się stęchły zapach, a z jej farszu ciągną się nitki śluzu. Mogą pojawić się także liczne pęcherzyki powietrza

- wyjaśnia Ewelina Mazurkiewicz, dietetyczka z Centrum Naturhouse.

Jedząc taką wędlinę, możemy narazić się na nieprzyjemne dolegliwości.

Gdy występują nagle skurcze żołądka, biegunka lub wymioty, można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć, że przyczyną jest spożyty wcześniej produkt, na przykład plasterek wędliny, na którym pojawiały się drobnoustroje chorobotwórcze

- dodaje.

Wędlina. Fot. Pixabay
Wędlina. Fot. Pixabay

Jak przechowywać wędlinę, by była dłużej świeża?

Przede wszystkim nie powinniśmy przechowywać wędliny w temperaturze pokojowej. Po zjedzonym posiłku powinna od razu trafić z powrotem do lodówki. Tam należy przechowywać ją tak, by nie miała dostępu do tlenu. Warto więc zainwestować w pojemniki próżniowe. Doskonale sprawdzi się też zasada jedzenia w pierwszej kolejności wędlin, które zostały kupione jako pierwsze. Jeśli chcemy, by zachowały świeżość dłużej, postawmy na kiełbasę czy podsuszane wędliny. Lepiej przechowywać też wędliny w kawałku, a nie plasterkach.

Wędlina. Fot. Pixabay
Wędlina. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także