Tańszy od kurczaka, a poprawia pamięć i wzmacnia kości. Powinni go jeść nie tylko seniorzy

Biały ser, znany również jako twaróg, to prawdziwy klejnot, który powinien stać się stałym elementem naszej codziennej diety. Każdy może skorzystać z jego cennych właściwości. Jest to produkt, który jest uważany za prawdziwy polski skarb narodowy, a jego smak jest nieporównywalny z żadnym innym. Można go nabyć bez problemu w każdym sklepie spożywczym, a także przygotować samodzielnie w domu.

Tańszy od kurczaka, a poprawia pamięć i wzmacnia kości. Powinni go jeść nie tylko seniorzyTańszy od kurczaka, a poprawia pamięć i wzmacnia kości. Powinni go jeść nie tylko seniorzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Miriam Doerr & Martin Frommherz
Marcin Michałowski

Twaróg jest pełnowartościowym produktem, łatwostrawnym i bogatym w cenne składniki odżywcze. Nie musisz wydawać na niego dużych sum pieniędzy, a możesz go podawać na wiele różnych sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Twaróg jest obecny w polskiej kuchni od wielu lat. Pomimo naszej fascynacji włoską ricottą, greckim halloumi czy indyjskim paneerem, warto przypomnieć sobie o tym, co jest najcenniejsze w naszej tradycji kulinariów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Jedz biały twaróg na zdrowie

Twaróg to prawdziwe źródło zdrowia. Jedna porcja twarogu dostarcza znaczną ilość istotnych składników energetycznych i budulcowych dla naszego ciała. Jest naturalnym źródłem wapnia, który jest niezbędny dla zdrowych i silnych kości. Kazeina, białko obecne w mleku krowim, z którego tradycyjnie produkowany jest twaróg, zawiera cenne aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Te aminokwasy aktywnie uczestniczą w procesie tworzenia nowych komórek oraz naprawie tych, które uległy uszkodzeniu.

Podczas tradycyjnego procesu wytwarzania twarogu nie usuwa się z niego serwatki, co sprawia, że biały ser ma kremową konsystencję i jest jeszcze bardziej bogaty w wartości odżywcze. W twarogu można znaleźć znaczne ilości fosforu, magnezu, selenu i cynku, a także witamin z grupy B: B1, B2, B6, B12, PP, A, D i E.

- Spożycie 100 g twarogu półtłustego pokrywa dzienne zalecane spożycie dla dorosłej osoby na witaminę B2 w ok. 37 proc., a na witaminę B12 – w ok. 33 proc. Znajdziemy w nim również witaminy B1, B6, PP, A, D i E – wyjaśnia Monika Konieczna, dietetyk w rozmowie z portalem abcZdrowie.

Pomysły na dania z twarogiem

Twaróg można podawać na wiele różnych sposobów. Doskonale komponuje się z pomidorkami koktajlowymi, ogórkami kiszonymi, rzodkiewkami czy plasterkami papryki. Jest również doskonały na słodko, z dodatkiem miodu, konfitury czy świeżych owoców. Możesz wzbogacić jego smak, dodając świeże zioła takie jak szczypiorek, koper, bazylia czy natka pietruszki. Możesz go podawać samodzielnie, na chlebku, z plackami lub naleśnikami.

Kawałki białego sera można również dodać do lekkich zup warzywnych, nadając im dodatkową gładkość i kremowy smak. Są one również doskonałą bazą dla pysznych klusek i pierogów leniwych. Możliwości jest wiele, więc warto częściej sięgać po ten cenny produkt.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba