Robię sos z 3 składników i zalewam pekińską. Ta surówka smakuje jak marzenie

Jeśli nie masz pomysłu na surówkę na obiad, to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Kiedy skończysz, będziesz już w posiadaniu prostego przepisu na doskonałą surówkę z kapusty pekińskiej, kilku innych warzyw oraz znakomitego, słodko-kwaśnego sosu. Smakuje po prostu bosko!

Surówka z kapusty i pysznego sosu. Najlepsza do obiaduSurówka z kapusty i pysznego sosu. Najlepsza do obiadu
Źródło zdjęć: © Canva | Africa images

Surówka to taka część obiadu, która często bywa lekceważona. Poświęcamy dużo myśli, czasu i energii na przygotowanie mięsa, dokładnie dobieramy pod gusta domowników dodatek skrobiowy, a dopiero później, na sam koniec, przypominamy sobie o istnieniu surówki. To błąd, który warto naprawić. W końcu to sprawa nie tylko smaku, ale również naszego zdrowia, bo surówka to główne źródło witamin w naszym obiedzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane i zapiekane łódeczki z ziemniaków. Rewelacyjny przepis

Dzisiaj chcemy ci pokazać, że surówka może być jednocześnie imponująco odżywcza, jak i prosta. Wystarczy kilka składników — w tym przypadku niezbędna będzie ci kapusta pekińska, papryka, cebula i marchewka — by stworzyć zdrowotne arcydzieło. Oczywiście to nie tylko kwestia wymieszania warzyw, ale również zadbanie o odpowiednie ich połączenie. To dlatego sekretem tej doskonałości tej surówki jest sos z miodu, octu jabłkowego i oleju.

Jeśli to "intro" cię zaciekawiło, to teraz przejdziemy do sedna. Oto pyszna surówka z kapusty, którą przygotujesz w kilka minut. Powodzenia!

Surówka z kapusty pekińskiej ze słodkim sosem miodowo-octowym

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Surówka z tym sosem jest po prostu pyszna!
Surówka z tym sosem jest po prostu pyszna! © Canva | Mariha-kitchen
  1. Przygotowanie tej surówki to dosłownie kilka chwil. Najpierw drobno poszatkuj kapustę (jeśli istnieje taka potrzebna, wierzchnie liście wyrzuć). Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój warzywo w cieniutkie paski. Cebulę posiekaj w kosteczkę, a marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż wszystko do salaterki.
  2. Olej, miód i ocet jabłkowy wymieszaj w miseczce. Tak przygotowanym sosem zalej rozdrobnione warzywa. Dopraw solą i pieprzem, bardzo dokładnie wymieszaj. Gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem