PrzepisSałatkiRobię sos z 3 składników i zalewam pekińską. Ta surówka smakuje jak marzenie

Robię sos z 3 składników i zalewam pekińską. Ta surówka smakuje jak marzenie

Surówka z kapusty i pysznego sosu. Najlepsza do obiadu
Surówka z kapusty i pysznego sosu. Najlepsza do obiadu
Źródło zdjęć: © Canva | Africa images
11.03.2024 13:59

Jeśli nie masz pomysłu na surówkę na obiad, to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Kiedy skończysz, będziesz już w posiadaniu prostego przepisu na doskonałą surówkę z kapusty pekińskiej, kilku innych warzyw oraz znakomitego, słodko-kwaśnego sosu. Smakuje po prostu bosko!

Surówka to taka część obiadu, która często bywa lekceważona. Poświęcamy dużo myśli, czasu i energii na przygotowanie mięsa, dokładnie dobieramy pod gusta domowników dodatek skrobiowy, a dopiero później, na sam koniec, przypominamy sobie o istnieniu surówki. To błąd, który warto naprawić. W końcu to sprawa nie tylko smaku, ale również naszego zdrowia, bo surówka to główne źródło witamin w naszym obiedzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj chcemy ci pokazać, że surówka może być jednocześnie imponująco odżywcza, jak i prosta. Wystarczy kilka składników — w tym przypadku niezbędna będzie ci kapusta pekińska, papryka, cebula i marchewka — by stworzyć zdrowotne arcydzieło. Oczywiście to nie tylko kwestia wymieszania warzyw, ale również zadbanie o odpowiednie ich połączenie. To dlatego sekretem tej doskonałości tej surówki jest sos z miodu, octu jabłkowego i oleju.

Jeśli to "intro" cię zaciekawiło, to teraz przejdziemy do sedna. Oto pyszna surówka z kapusty, którą przygotujesz w kilka minut. Powodzenia!

Surówka z kapusty pekińskiej ze słodkim sosem miodowo-octowym

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Surówka z tym sosem jest po prostu pyszna!
Surówka z tym sosem jest po prostu pyszna!© Canva | Mariha-kitchen
  1. Przygotowanie tej surówki to dosłownie kilka chwil. Najpierw drobno poszatkuj kapustę (jeśli istnieje taka potrzebna, wierzchnie liście wyrzuć). Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój warzywo w cieniutkie paski. Cebulę posiekaj w kosteczkę, a marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż wszystko do salaterki.
  2. Olej, miód i ocet jabłkowy wymieszaj w miseczce. Tak przygotowanym sosem zalej rozdrobnione warzywa. Dopraw solą i pieprzem, bardzo dokładnie wymieszaj. Gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także