Ten napój wykazuje właściwości przeciwrakowe. Pij regularnie, a ochronisz jelita

Jeśli zdarzyło ci się kiedyś jeść w tureckiej restauracji, być może widziałeś w ofercie tę tajemniczą nazwę. Czym jest ajran? Co reprezentuje? I dlaczego warto po niego sięgać częściej, niż tylko podczas wizyty w kebabowni? Odpowiadamy.

Ajran - niezwykły turecki napójAjran - niezwykły turecki napój
Źródło zdjęć: © Canva | OZMedia

W zabiegany dzień nie zawsze mamy czas przygotowywać zdrowe, pełnowartościowego posiłki i często ratujemy się wtedy szybkim jedzeniem na mieście. Co ciekawe, kebab — w porównaniu do fast foodów ze słynnych amerykańskich sieciówek — wychodzi pod względem zdrowotnym naprawdę korzystnie. A jeśli przy tej okazji uzupełnimy posiłek jeszcze ajranem — wtedy wygrywamy podwójnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane i zapiekane łódeczki z ziemniaków. Rewelacyjny przepis

Ajran — turecki przysmak pełen zdrowia

Ajran to podawany na zimno turecki napój przyrządzany w 1/3 części z wody, a 2/3 - z jogurtu. Doprawiany solą i pieprzem gęsty płyn wyróżnia się swoim smakiem, co powoli zaczynają doceniać również zachodni konsumenci. Jak się okazuje, taka tendencja powinna nas cieszyć, bo z punktu widzenia zdrowego odżywiania, jest to prawdziwy skarb.

Jak to w przypadku fermentowanych produktów spożywczych bywa, również ajran charakteryzuje się doskonałym wpływem na jelita. Jego probiotyczne właściwości wspierają trawienie, a także chronią przed zespołem jelita drażliwego, rakiem tegoż narządu, a także otyłością i cukrzycą. Ajran łagodzi również stany zapalne, obniża poziom stresu i poprawia jakość snu.

Turecki napój wykazuje się szczególnie pozytywnym działaniem podczas sezonu upałów. Doskonale orzeźwia, a także uzupełnia nadwątlone w następstwie pocenia się pokłady związków mineralnych. Elektrolity z ajranu chronią nas przed odwodnieniem, a magnez, sód, potas, fosfor i wapń wspierają funkcjonowanie całego organizmu. Latem można przyrządzić ajran z innymi dodatkami — na przykład popularną w tym okresie miętą.

Ajran działa zbawiennie na jelita
Ajran działa zbawiennie na jelita © Canva | alpaksoy

Jak przygotować ajran?

Nie tylko wizyta w kebabowni powinna wiązać się ze spożywaniem ajranu. Ten smaczny i zdrowy napój bez problemu przyrządzimy również w domu. Wystarczy nam kilka składników: woda, jogurt grecki i przyprawy. Należy umieścić je w naczyniu, a następnie zblendować. Kiedy wierzch napoju pokryje gęsta piana, ajran jest już gotowy. Przed wypiciem warto go schłodzić — wtedy smakuje najlepiej!

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
W jesiennej wersji ta potrawa smakuje najlepiej. Wszystko dzięki sezonowemu akcentowi
W jesiennej wersji ta potrawa smakuje najlepiej. Wszystko dzięki sezonowemu akcentowi
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami