Ten napój wykazuje właściwości przeciwrakowe. Pij regularnie, a ochronisz jelita

Jeśli zdarzyło ci się kiedyś jeść w tureckiej restauracji, być może widziałeś w ofercie tę tajemniczą nazwę. Czym jest ajran? Co reprezentuje? I dlaczego warto po niego sięgać częściej, niż tylko podczas wizyty w kebabowni? Odpowiadamy.

Ajran - niezwykły turecki napójAjran - niezwykły turecki napój
Źródło zdjęć: © Canva | OZMedia

W zabiegany dzień nie zawsze mamy czas przygotowywać zdrowe, pełnowartościowego posiłki i często ratujemy się wtedy szybkim jedzeniem na mieście. Co ciekawe, kebab — w porównaniu do fast foodów ze słynnych amerykańskich sieciówek — wychodzi pod względem zdrowotnym naprawdę korzystnie. A jeśli przy tej okazji uzupełnimy posiłek jeszcze ajranem — wtedy wygrywamy podwójnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane i zapiekane łódeczki z ziemniaków. Rewelacyjny przepis

Ajran — turecki przysmak pełen zdrowia

Ajran to podawany na zimno turecki napój przyrządzany w 1/3 części z wody, a 2/3 - z jogurtu. Doprawiany solą i pieprzem gęsty płyn wyróżnia się swoim smakiem, co powoli zaczynają doceniać również zachodni konsumenci. Jak się okazuje, taka tendencja powinna nas cieszyć, bo z punktu widzenia zdrowego odżywiania, jest to prawdziwy skarb.

Jak to w przypadku fermentowanych produktów spożywczych bywa, również ajran charakteryzuje się doskonałym wpływem na jelita. Jego probiotyczne właściwości wspierają trawienie, a także chronią przed zespołem jelita drażliwego, rakiem tegoż narządu, a także otyłością i cukrzycą. Ajran łagodzi również stany zapalne, obniża poziom stresu i poprawia jakość snu.

Turecki napój wykazuje się szczególnie pozytywnym działaniem podczas sezonu upałów. Doskonale orzeźwia, a także uzupełnia nadwątlone w następstwie pocenia się pokłady związków mineralnych. Elektrolity z ajranu chronią nas przed odwodnieniem, a magnez, sód, potas, fosfor i wapń wspierają funkcjonowanie całego organizmu. Latem można przyrządzić ajran z innymi dodatkami — na przykład popularną w tym okresie miętą.

Ajran działa zbawiennie na jelita
Ajran działa zbawiennie na jelita © Canva | alpaksoy

Jak przygotować ajran?

Nie tylko wizyta w kebabowni powinna wiązać się ze spożywaniem ajranu. Ten smaczny i zdrowy napój bez problemu przyrządzimy również w domu. Wystarczy nam kilka składników: woda, jogurt grecki i przyprawy. Należy umieścić je w naczyniu, a następnie zblendować. Kiedy wierzch napoju pokryje gęsta piana, ajran jest już gotowy. Przed wypiciem warto go schłodzić — wtedy smakuje najlepiej!

Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟