Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Święta pachną piernikiem, nie tylko tym długo dojrzewającym. Zamiast jednak przekładać go powidłami śliwkowymi, stawiam na marcepanową masę. To połączenie zdecydowanie zasługuje na to, by zagościć na świątecznym stole.
Jedni czekoladki z marcepanem zostawiają w pudełku, inni na widok białej masy czują napływającą do ust ślinkę. Nadzienie z migdałów świetnie komponuje się także z korzennym, pachnącym przyprawami piernikiem. To idealne połączenie tekstur i smaków: wilgotnego, ciemnego ciasta i aksamitnej, słodkiej masy migdałowej.
Pierniki krajeńskie - wyróżnia je jeden słodki dodatek oprócz miodu
Piernik z marcepanem
Chociaż oryginalny przepis uwzględnia powidła śliwkowe, nic nie stoi na przeszkodzie, aby całkowicie z nich zrezygnować i użyć samego marcepanu. W takim przypadku, jeśli zdecydujesz się na czysty smak migdałów, możesz użyć podwójnej porcji marcepanu i przełożyć nim obie warstwy piernika. To sprawi, że ciasto będzie mniej słodkie, a dominujący stanie się migdałowy aromat, który fantastycznie współgra z gorzką czekoladą. Dzięki dodatkowi jogurtu i oleju piernik jest niezwykle wilgotny i nie wymaga długiego dojrzewania, a dzięki marcepanowi i polewie czekoladowej staje się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.
Klucz do aromatu leży w przyprawach. Najlepiej jest wykorzystać domową przyprawę. Świeżo zmielone przyprawy korzenne mają znacznie intensywniejszy zapach i głębszy smak. W przypadku gotowej mieszanki ze sklepu sprawdź jej skład. Część gotowców wypełniona jest cukrem lub mąką, więc szkoda przepłacać. Dobra mieszanka powinna zawierać wyłącznie naturalne aromaty: cynamon, goździki, imbir, kardamon i gałkę muszkatołową.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
- 160 g cukru,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- pół szklanki oleju,
- 3 jajka,
- 150 g masy marcepanowej,
- 330 g powideł śliwkowych,
- 150 g gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- W jednej misce umieść wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę piernikową. Wymieszaj.
- W osobnej misce połącz jogurt naturalny, olej i jajka.
- Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche. Masa powinna być gładka bez grudek. Mieszaj tylko do połączenia składników.
- Masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około godzinę, aż do suchego patyczka.
- Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Ostrożnie przekrój piernik na 3 blaty.
- Masę marcepanową rozwałkuj na cienki placek o wymiarach piernikowego blatu.
- Połóż pierwszy blat, rozprowadź powidła i przykryj drugim blatem.
- Wyłóż marcepan i przykryj go trzecim blatem.
- Polej całość roztopioną gorzką czekoladą.
Piernik smakuje najlepiej następnego dnia. Smacznego!