Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową

Święta pachną piernikiem, nie tylko tym długo dojrzewającym. Zamiast jednak przekładać go powidłami śliwkowymi, stawiam na marcepanową masę. To połączenie zdecydowanie zasługuje na to, by zagościć na świątecznym stole.

Piernik przełóż marcepanemPiernik przełóż marcepanem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jedni czekoladki z marcepanem zostawiają w pudełku, inni na widok białej masy czują napływającą do ust ślinkę. Nadzienie z migdałów świetnie komponuje się także z korzennym, pachnącym przyprawami piernikiem. To idealne połączenie tekstur i smaków: wilgotnego, ciemnego ciasta i aksamitnej, słodkiej masy migdałowej.

Pierniki krajeńskie - wyróżnia je jeden słodki dodatek oprócz miodu

Piernik z marcepanem

Chociaż oryginalny przepis uwzględnia powidła śliwkowe, nic nie stoi na przeszkodzie, aby całkowicie z nich zrezygnować i użyć samego marcepanu. W takim przypadku, jeśli zdecydujesz się na czysty smak migdałów, możesz użyć podwójnej porcji marcepanu i przełożyć nim obie warstwy piernika. To sprawi, że ciasto będzie mniej słodkie, a dominujący stanie się migdałowy aromat, który fantastycznie współgra z gorzką czekoladą. Dzięki dodatkowi jogurtu i oleju piernik jest niezwykle wilgotny i nie wymaga długiego dojrzewania, a dzięki marcepanowi i polewie czekoladowej staje się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.

Klucz do aromatu leży w przyprawach. Najlepiej jest wykorzystać domową przyprawę. Świeżo zmielone przyprawy korzenne mają znacznie intensywniejszy zapach i głębszy smak. W przypadku gotowej mieszanki ze sklepu sprawdź jej skład. Część gotowców wypełniona jest cukrem lub mąką, więc szkoda przepłacać. Dobra mieszanka powinna zawierać wyłącznie naturalne aromaty: cynamon, goździki, imbir, kardamon i gałkę muszkatołową.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 160 g cukru,
  • 3 łyżki ciemnego kakao,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki oleju,
  • 3 jajka,
  • 150 g masy marcepanowej,
  • 330 g powideł śliwkowych,
  • 150 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce umieść wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę piernikową. Wymieszaj.
  2. W osobnej misce połącz jogurt naturalny, olej i jajka.
  3. Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche. Masa powinna być gładka bez grudek. Mieszaj tylko do połączenia składników.
  4. Masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około godzinę, aż do suchego patyczka.
  6. Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  7. Ostrożnie przekrój piernik na 3 blaty.
  8. Masę marcepanową rozwałkuj na cienki placek o wymiarach piernikowego blatu.
  9. Połóż pierwszy blat, rozprowadź powidła i przykryj drugim blatem.
  10. Wyłóż marcepan i przykryj go trzecim blatem.
  11. Polej całość roztopioną gorzką czekoladą.

Piernik smakuje najlepiej następnego dnia. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Ta ryba nie śmierdzi mułem. Jest smaczna, wspiera pracę serca i odchudzanie
Ta ryba nie śmierdzi mułem. Jest smaczna, wspiera pracę serca i odchudzanie
Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀