Nie kupuj tej przyprawy w sklepie. Domowa wersja będzie o wiele lepsza

Po co kupować gotową przyprawę, kiedy można mieć swoją wersję? Zamykasz ją w słoiczku i sypiesz do kawy, do ciastek i ciast. Ta przyprawa dosłownie pachnie świętami.

Domowa przyprawa do piernika jest dobra przez cały rokDomowa przyprawa do piernika jest dobra przez cały rok
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Sklepowa przyprawa do piernika często pozostawia wiele do życzenia: zawiera wiele niepotrzebnych dodatków, jak mąka, cukier lub sztuczne aromaty. Nie brzmi to zbyt zdrowo, prawda? A tymczasem domowa przyprawa do piernika to czysta esencja natury: zawiera tylko korzenie, zioła i nasiona o silnych właściwościach prozdrowotnych. Połączenie kilku korzennych przypraw daje ciepły aromat, ale też wspomaga organizm w walce z infekcjami i zimowym osłabieniem.

Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

Domowa przyprawa do piernika nie tylko na święta

Ta mieszanka to naturalny eliksir zdrowia. Cynamon obniża poziom cukru we krwi, poprawia krążenie i działa antybakteryjnie. Imbir rozgrzewa, łagodzi bóle mięśni i wspomaga trawienie. Idealny po ciężkim, tłustym posiłku. Goździki to jedne z najsilniejszych naturalnych antyseptyków, które niszczą bakterie, grzyby i wirusy, a do tego łagodzą bóle zębów. Kardamon z kolei odświeża oddech, usprawnia metabolizm i pomaga przy wzdęciach.

Ziele angielskie i czarny pieprz pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu wspomagają układ pokarmowy. Gałka muszkatołowa działa uspokajająco, poprawia koncentrację i nastrój, a anyż ułatwia oddychanie i łagodzi kaszel. To połączenie sprawia, że domowa przyprawa do piernika jest nie tylko kulinarną rozkoszą, ale też doskonałym środkiem na przeziębienia i spadki energii.

Domowa przyprawa do piernika

Składniki:

  • 50 g kory cynamonu,
  • 20 g suszonego imbiru,
  • 15 g goździków,
  • 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu,
  • 10 g gałki muszkatołowej,
  • 10 g ziela angielskiego,
  • 10 g (lub nawet mniej) czarnego pieprzu,
  • 5 g gwiazdek anyżu.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiel. Możesz to zrobić młynku do kawy lub zetrzeć w moździerzu. Najszybszym wyborem jest pierwsza opcja, ale lepiej uważać, bo goździki mogą zniszczyć młynek. Przyprawę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, chroń przed słońcem. Na kilogram mąki przeciętnie dawaj około 3-4 łyżek przyprawy, w zależności od upodobań.

Domowa przyprawa do piernika nadaje charakteru owsiankom, naleśnikom, kawie, herbacie, kompotom, a nawet sosom do mięs. Świetnie sprawdza się też w deserach z jabłkami, gruszkami czy dynią. Wystarczy szczypta, by nadać potrawom głębi i naturalnej słodyczy bez konieczności używania cukru.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥