Nie kupuj tej przyprawy w sklepie. Domowa wersja będzie o wiele lepsza

Po co kupować gotową przyprawę, kiedy można mieć swoją wersję? Zamykasz ją w słoiczku i sypiesz do kawy, do ciastek i ciast. Ta przyprawa dosłownie pachnie świętami.

Domowa przyprawa do piernika jest dobra przez cały rokDomowa przyprawa do piernika jest dobra przez cały rok
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Sklepowa przyprawa do piernika często pozostawia wiele do życzenia: zawiera wiele niepotrzebnych dodatków, jak mąka, cukier lub sztuczne aromaty. Nie brzmi to zbyt zdrowo, prawda? A tymczasem domowa przyprawa do piernika to czysta esencja natury: zawiera tylko korzenie, zioła i nasiona o silnych właściwościach prozdrowotnych. Połączenie kilku korzennych przypraw daje ciepły aromat, ale też wspomaga organizm w walce z infekcjami i zimowym osłabieniem.

Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

Domowa przyprawa do piernika nie tylko na święta

Ta mieszanka to naturalny eliksir zdrowia. Cynamon obniża poziom cukru we krwi, poprawia krążenie i działa antybakteryjnie. Imbir rozgrzewa, łagodzi bóle mięśni i wspomaga trawienie. Idealny po ciężkim, tłustym posiłku. Goździki to jedne z najsilniejszych naturalnych antyseptyków, które niszczą bakterie, grzyby i wirusy, a do tego łagodzą bóle zębów. Kardamon z kolei odświeża oddech, usprawnia metabolizm i pomaga przy wzdęciach.

Ziele angielskie i czarny pieprz pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu wspomagają układ pokarmowy. Gałka muszkatołowa działa uspokajająco, poprawia koncentrację i nastrój, a anyż ułatwia oddychanie i łagodzi kaszel. To połączenie sprawia, że domowa przyprawa do piernika jest nie tylko kulinarną rozkoszą, ale też doskonałym środkiem na przeziębienia i spadki energii.

Domowa przyprawa do piernika

Składniki:

  • 50 g kory cynamonu,
  • 20 g suszonego imbiru,
  • 15 g goździków,
  • 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu,
  • 10 g gałki muszkatołowej,
  • 10 g ziela angielskiego,
  • 10 g (lub nawet mniej) czarnego pieprzu,
  • 5 g gwiazdek anyżu.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiel. Możesz to zrobić młynku do kawy lub zetrzeć w moździerzu. Najszybszym wyborem jest pierwsza opcja, ale lepiej uważać, bo goździki mogą zniszczyć młynek. Przyprawę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, chroń przed słońcem. Na kilogram mąki przeciętnie dawaj około 3-4 łyżek przyprawy, w zależności od upodobań.

Domowa przyprawa do piernika nadaje charakteru owsiankom, naleśnikom, kawie, herbacie, kompotom, a nawet sosom do mięs. Świetnie sprawdza się też w deserach z jabłkami, gruszkami czy dynią. Wystarczy szczypta, by nadać potrawom głębi i naturalnej słodyczy bez konieczności używania cukru.

Wybrane dla Ciebie
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu