Te pierniki możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Nie przybędzie ci po nich w pasie

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza, że najwyższy czas zaplanować pieczenie domowych pierników. W tym roku proponuję je w nieco bardziej odchudzonej wersji, która będzie bezpieczna nie tylko dla osób na diecie, ale również dla chorujących na cukrzycę czy insulinooporność. Postaw na fit przepisy.

Przepisy na pierniki w wersji fitPrzepisy na pierniki w wersji fit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Longfin Media

Klasyczne pierniki

Klasyka sprawdzi się w każdym wydaniu – oto przepis na tradycyjne pierniki.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 60 g ksylitolu,
  • 4 łyżki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka sody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób ciasteczka w kształcie płatków śniegu. Wyglądają tak uroczo

Pierniki z mąki migdałowej

Pierniki można upiec nie tylko z klasycznej, pszennej mąki. Doskonałą alternatywą, która będzie działała na korzyść naszego zdrowia, jest mąka migdałowa. Pierniki na jej bazie mają delikatny, orzechowy smak.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej,
  • pół szklanki roztopionego masła,
  • pół szklanki ksylitolu,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżeczki zmielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina zmielonych goździków,
  • dodatkowe pół szklanki ksylitolu.

Keto pierniki

Co powiecie na pierniczki z niewielką ilością węglowodanów? Dzięki połączeniu mąki migdałowej i kokosowej mają nie tylko doskonałe wartości odżywcze, ale również wspaniały smak.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki migdałowej,
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej,
  • pół szklanki erytrytolu,
  • pół kostki masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 łyżka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • odrobina soli.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę migdałową, mąkę kokosową, erytrytol, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie do miski dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj do czasu, aż powstanie miękkie, gładkie ciasto.
  4. Potem rozwałkuj ciasto, tworząc okrągłe, płaskie ciasteczka lub wytnij z ciasta pierniki, używając foremek.
  5. Ułóż pierniki na papierze do pieczenia i wstaw blachę do piekarnika. Piecz 12-15 minut do czasu, aż pierniczki się zarumienią.
Możemy użyć różnych foremek, aby nadać pierniczkom ciekawe formy
Możemy użyć różnych foremek, aby nadać pierniczkom ciekawe formy © Adobe Stock

Pierniki z mąką bambusową

Słyszeliście kiedyś o mące bambusowej? Mąka bambusowa, jak podpowiada nazwa, pozyskiwana jest z pędów bambusa. Jest to roślina popularna w kuchni azjatyckiej. Okazuje się, że można ją również wykorzystać do przygotowania pierników.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 40 g kakao,
  • 1,5 szklanki mąki bambusowej,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 60 g ksylitolu,
  • pół szklanki roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Do dużej miski wbij jajka i dodaj pokrojone na niewielkie kawałki masła.
  3. W osobnej misce umieść oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, kakao, ksylitol i przyprawy.
  4. Połącz mokre składniki razem z suchymi, tak by uzyskały jednolitą masę.
  5. Przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm, a następnie powycinaj z niego pierniczki, używając świątecznych form.
  6. Umieść w piekarniku i piecz 10 minut do czasu, aż się zarumienią.

Pierniki z mąką pełnoziarnistą

Planując pieczenie zdrowych pierników warto rozważyć również ten przepis – z mąką pełnoziarnistą i orkiszową.

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej,
  • 100 g mąki pełnoziarnistej,
  • 80 g ksylitolu,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Do dużej miski wbij jajko i pokrojone na niewielkie kawałki masło. Zagnieć ciasto.
  3. W osobnej misce umieść oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, kakao, ksylitol i przyprawy.
  4. Połącz mokre składniki razem z suchymi, by uzyskały jednolitą masę.
  5. Przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, a następnie powycinaj z niego pierniczki, używając świątecznych form.
  6. Umieść w piekarniku i piecz przez około 10 minut do czasu, aż się zarumienią.
Tak przygotowane ciastka będą odpowiednie nawet dla cukrzyków
Tak przygotowane ciastka będą odpowiednie nawet dla cukrzyków © Adobe Stock

Pierniki z mąką owsianą

Jeszcze jedna propozycja doskonałych w smaku pierników, tym razem z mąki owsianej. Pierniczki są delikatne w smaku i przypadną do gustu nawet dzieciom.

Składniki:

  • 300 g mąki owsianej,
  • 80 g oleju kokosowego,
  • 1 jajko,
  • 70 g ksylitolu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka kakao.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
  3. Przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, a następnie powycinaj z niego pierniczki, używając świątecznych form.
  4. Umieść w piekarniku i piecz przez około 10 minut do czasu, aż się zarumienią.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥