Te pierniki możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Nie przybędzie ci po nich w pasie

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza, że najwyższy czas zaplanować pieczenie domowych pierników. W tym roku proponuję je w nieco bardziej odchudzonej wersji, która będzie bezpieczna nie tylko dla osób na diecie, ale również dla chorujących na cukrzycę czy insulinooporność. Postaw na fit przepisy.

Przepisy na pierniki w wersji fitPrzepisy na pierniki w wersji fit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Longfin Media

Klasyczne pierniki

Klasyka sprawdzi się w każdym wydaniu – oto przepis na tradycyjne pierniki.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 60 g ksylitolu,
  • 4 łyżki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka sody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób ciasteczka w kształcie płatków śniegu. Wyglądają tak uroczo

Pierniki z mąki migdałowej

Pierniki można upiec nie tylko z klasycznej, pszennej mąki. Doskonałą alternatywą, która będzie działała na korzyść naszego zdrowia, jest mąka migdałowa. Pierniki na jej bazie mają delikatny, orzechowy smak.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej,
  • pół szklanki roztopionego masła,
  • pół szklanki ksylitolu,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżeczki zmielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina zmielonych goździków,
  • dodatkowe pół szklanki ksylitolu.

Keto pierniki

Co powiecie na pierniczki z niewielką ilością węglowodanów? Dzięki połączeniu mąki migdałowej i kokosowej mają nie tylko doskonałe wartości odżywcze, ale również wspaniały smak.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki migdałowej,
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej,
  • pół szklanki erytrytolu,
  • pół kostki masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 łyżka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • odrobina soli.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę migdałową, mąkę kokosową, erytrytol, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie do miski dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj do czasu, aż powstanie miękkie, gładkie ciasto.
  4. Potem rozwałkuj ciasto, tworząc okrągłe, płaskie ciasteczka lub wytnij z ciasta pierniki, używając foremek.
  5. Ułóż pierniki na papierze do pieczenia i wstaw blachę do piekarnika. Piecz 12-15 minut do czasu, aż pierniczki się zarumienią.
Możemy użyć różnych foremek, aby nadać pierniczkom ciekawe formy
Możemy użyć różnych foremek, aby nadać pierniczkom ciekawe formy © Adobe Stock

Pierniki z mąką bambusową

Słyszeliście kiedyś o mące bambusowej? Mąka bambusowa, jak podpowiada nazwa, pozyskiwana jest z pędów bambusa. Jest to roślina popularna w kuchni azjatyckiej. Okazuje się, że można ją również wykorzystać do przygotowania pierników.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 40 g kakao,
  • 1,5 szklanki mąki bambusowej,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 60 g ksylitolu,
  • pół szklanki roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Do dużej miski wbij jajka i dodaj pokrojone na niewielkie kawałki masła.
  3. W osobnej misce umieść oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, kakao, ksylitol i przyprawy.
  4. Połącz mokre składniki razem z suchymi, tak by uzyskały jednolitą masę.
  5. Przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm, a następnie powycinaj z niego pierniczki, używając świątecznych form.
  6. Umieść w piekarniku i piecz 10 minut do czasu, aż się zarumienią.

Pierniki z mąką pełnoziarnistą

Planując pieczenie zdrowych pierników warto rozważyć również ten przepis – z mąką pełnoziarnistą i orkiszową.

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej,
  • 100 g mąki pełnoziarnistej,
  • 80 g ksylitolu,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Do dużej miski wbij jajko i pokrojone na niewielkie kawałki masło. Zagnieć ciasto.
  3. W osobnej misce umieść oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, kakao, ksylitol i przyprawy.
  4. Połącz mokre składniki razem z suchymi, by uzyskały jednolitą masę.
  5. Przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, a następnie powycinaj z niego pierniczki, używając świątecznych form.
  6. Umieść w piekarniku i piecz przez około 10 minut do czasu, aż się zarumienią.
Tak przygotowane ciastka będą odpowiednie nawet dla cukrzyków
Tak przygotowane ciastka będą odpowiednie nawet dla cukrzyków © Adobe Stock

Pierniki z mąką owsianą

Jeszcze jedna propozycja doskonałych w smaku pierników, tym razem z mąki owsianej. Pierniczki są delikatne w smaku i przypadną do gustu nawet dzieciom.

Składniki:

  • 300 g mąki owsianej,
  • 80 g oleju kokosowego,
  • 1 jajko,
  • 70 g ksylitolu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka kakao.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
  3. Przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, a następnie powycinaj z niego pierniczki, używając świątecznych form.
  4. Umieść w piekarniku i piecz przez około 10 minut do czasu, aż się zarumienią.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki