PrzepisBoże NarodzenieTe pierniki możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Nie przybędzie ci po nich w pasie

Te pierniki możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Nie przybędzie ci po nich w pasie

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza, że najwyższy czas zaplanować pieczenie domowych pierników. W tym roku proponuję je w nieco bardziej odchudzonej wersji, która będzie bezpieczna nie tylko dla osób na diecie, ale również dla chorujących na cukrzycę czy insulinooporność. Postaw na fit przepisy.

Przepisy na pierniki w wersji fit
Przepisy na pierniki w wersji fit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Longfin Media

Klasyczne pierniki

Klasyka sprawdzi się w każdym wydaniu – oto przepis na tradycyjne pierniki.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 60 g ksylitolu,
  • 4 łyżki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka sody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierniki z mąki migdałowej

Pierniki można upiec nie tylko z klasycznej, pszennej mąki. Doskonałą alternatywą, która będzie działała na korzyść naszego zdrowia, jest mąka migdałowa. Pierniki na jej bazie mają delikatny, orzechowy smak.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej,
  • pół szklanki roztopionego masła,
  • pół szklanki ksylitolu,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżeczki zmielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina zmielonych goździków,
  • dodatkowe pół szklanki ksylitolu.

Keto pierniki

Co powiecie na pierniczki z niewielką ilością węglowodanów? Dzięki połączeniu mąki migdałowej i kokosowej mają nie tylko doskonałe wartości odżywcze, ale również wspaniały smak.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki migdałowej,
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej,
  • pół szklanki erytrytolu,
  • pół kostki masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 łyżka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • odrobina soli.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę migdałową, mąkę kokosową, erytrytol, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie do miski dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj do czasu, aż powstanie miękkie, gładkie ciasto.
  4. Potem rozwałkuj ciasto, tworząc okrągłe, płaskie ciasteczka lub wytnij z ciasta pierniki, używając foremek.
  5. Ułóż pierniki na papierze do pieczenia i wstaw blachę do piekarnika. Piecz 12-15 minut do czasu, aż pierniczki się zarumienią.
Możemy użyć różnych foremek, aby nadać pierniczkom ciekawe formy
Możemy użyć różnych foremek, aby nadać pierniczkom ciekawe formy© Adobe Stock

Pierniki z mąką bambusową

Słyszeliście kiedyś o mące bambusowej? Mąka bambusowa, jak podpowiada nazwa, pozyskiwana jest z pędów bambusa. Jest to roślina popularna w kuchni azjatyckiej. Okazuje się, że można ją również wykorzystać do przygotowania pierników.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 40 g kakao,
  • 1,5 szklanki mąki bambusowej,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 60 g ksylitolu,
  • pół szklanki roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Do dużej miski wbij jajka i dodaj pokrojone na niewielkie kawałki masła.
  3. W osobnej misce umieść oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, kakao, ksylitol i przyprawy.
  4. Połącz mokre składniki razem z suchymi, tak by uzyskały jednolitą masę.
  5. Przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm, a następnie powycinaj z niego pierniczki, używając świątecznych form.
  6. Umieść w piekarniku i piecz 10 minut do czasu, aż się zarumienią.

Pierniki z mąką pełnoziarnistą

Planując pieczenie zdrowych pierników warto rozważyć również ten przepis – z mąką pełnoziarnistą i orkiszową.

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej,
  • 100 g mąki pełnoziarnistej,
  • 80 g ksylitolu,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Do dużej miski wbij jajko i pokrojone na niewielkie kawałki masło. Zagnieć ciasto.
  3. W osobnej misce umieść oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, kakao, ksylitol i przyprawy.
  4. Połącz mokre składniki razem z suchymi, by uzyskały jednolitą masę.
  5. Przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, a następnie powycinaj z niego pierniczki, używając świątecznych form.
  6. Umieść w piekarniku i piecz przez około 10 minut do czasu, aż się zarumienią.
Tak przygotowane ciastka będą odpowiednie nawet dla cukrzyków
Tak przygotowane ciastka będą odpowiednie nawet dla cukrzyków© Adobe Stock

Pierniki z mąką owsianą

Jeszcze jedna propozycja doskonałych w smaku pierników, tym razem z mąki owsianej. Pierniczki są delikatne w smaku i przypadną do gustu nawet dzieciom.

Składniki:

  • 300 g mąki owsianej,
  • 80 g oleju kokosowego,
  • 1 jajko,
  • 70 g ksylitolu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka kakao.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
  3. Przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, a następnie powycinaj z niego pierniczki, używając świątecznych form.
  4. Umieść w piekarniku i piecz przez około 10 minut do czasu, aż się zarumienią.
pierniczkiprzepisy na boże narodzeniefit

Wybrane dla Ciebie