Te pierniki możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Nie przybędzie ci po nich w pasie
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza, że najwyższy czas zaplanować pieczenie domowych pierników. W tym roku proponuję je w nieco bardziej odchudzonej wersji, która będzie bezpieczna nie tylko dla osób na diecie, ale również dla chorujących na cukrzycę czy insulinooporność. Postaw na fit przepisy.
Klasyczne pierniki
Klasyka sprawdzi się w każdym wydaniu – oto przepis na tradycyjne pierniki.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 60 g ksylitolu,
- 4 łyżki mleka,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka sody.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierniki z mąki migdałowej
Pierniki można upiec nie tylko z klasycznej, pszennej mąki. Doskonałą alternatywą, która będzie działała na korzyść naszego zdrowia, jest mąka migdałowa. Pierniki na jej bazie mają delikatny, orzechowy smak.
Składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej,
- pół szklanki roztopionego masła,
- pół szklanki ksylitolu,
- 2 jajka,
- 3 łyżeczki zmielonego imbiru,
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina zmielonych goździków,
- dodatkowe pół szklanki ksylitolu.
Keto pierniki
Co powiecie na pierniczki z niewielką ilością węglowodanów? Dzięki połączeniu mąki migdałowej i kokosowej mają nie tylko doskonałe wartości odżywcze, ale również wspaniały smak.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki migdałowej,
- 3/4 szklanki mąki kokosowej,
- pół szklanki erytrytolu,
- pół kostki masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1 łyżka mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- odrobina soli.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Do dużej miski wsyp mąkę migdałową, mąkę kokosową, erytrytol, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie do miski dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj do czasu, aż powstanie miękkie, gładkie ciasto.
- Potem rozwałkuj ciasto, tworząc okrągłe, płaskie ciasteczka lub wytnij z ciasta pierniki, używając foremek.
- Ułóż pierniki na papierze do pieczenia i wstaw blachę do piekarnika. Piecz 12-15 minut do czasu, aż pierniczki się zarumienią.
Pierniki z mąką bambusową
Słyszeliście kiedyś o mące bambusowej? Mąka bambusowa, jak podpowiada nazwa, pozyskiwana jest z pędów bambusa. Jest to roślina popularna w kuchni azjatyckiej. Okazuje się, że można ją również wykorzystać do przygotowania pierników.
Składniki:
- 1 jajko,
- 40 g kakao,
- 1,5 szklanki mąki bambusowej,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 60 g ksylitolu,
- pół szklanki roztopionego masła,
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
- pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Do dużej miski wbij jajka i dodaj pokrojone na niewielkie kawałki masła.
- W osobnej misce umieść oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, kakao, ksylitol i przyprawy.
- Połącz mokre składniki razem z suchymi, tak by uzyskały jednolitą masę.
- Przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm, a następnie powycinaj z niego pierniczki, używając świątecznych form.
- Umieść w piekarniku i piecz 10 minut do czasu, aż się zarumienią.
Pierniki z mąką pełnoziarnistą
Planując pieczenie zdrowych pierników warto rozważyć również ten przepis – z mąką pełnoziarnistą i orkiszową.
Składniki:
- 100 g mąki orkiszowej,
- 100 g mąki pełnoziarnistej,
- 80 g ksylitolu,
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżki kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Do dużej miski wbij jajko i pokrojone na niewielkie kawałki masło. Zagnieć ciasto.
- W osobnej misce umieść oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, kakao, ksylitol i przyprawy.
- Połącz mokre składniki razem z suchymi, by uzyskały jednolitą masę.
- Przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, a następnie powycinaj z niego pierniczki, używając świątecznych form.
- Umieść w piekarniku i piecz przez około 10 minut do czasu, aż się zarumienią.
Pierniki z mąką owsianą
Jeszcze jedna propozycja doskonałych w smaku pierników, tym razem z mąki owsianej. Pierniczki są delikatne w smaku i przypadną do gustu nawet dzieciom.
Składniki:
- 300 g mąki owsianej,
- 80 g oleju kokosowego,
- 1 jajko,
- 70 g ksylitolu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka kakao.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
- Przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, a następnie powycinaj z niego pierniczki, używając świątecznych form.
- Umieść w piekarniku i piecz przez około 10 minut do czasu, aż się zarumienią.