Przyprawa do piernika straci smak i właściwości. Wszystko przez 1 błąd
Potocznie utarło się, że przyprawy nie mają daty przydatności do spożycia. Tymczasem nie do końca tak jest. Co prawda, przyprawa do piernika ma właściwości antybakteryjne, więc może poleżeć o wiele dłużej, niż na przykład suszone zioła. Jednak gdy nie jest odpowiednio przechowywana, mogą rozwijać się w niej szkodliwe grzyby i pleśnie.
Każde otwarcie pojemnika z przyprawą sprawia, że ulatniają się polifenole, które mają właściwości przeciwutleniające. A im mniejsza ich zawartość, tym większe ryzyko zepsucia. W idealnych warunkach, przyprawy do piernika mogą być przechowywane latami. Raczej nie jesteś w stanie zapewnić takich warunków w domu, ale stosując kilka wskazówek, możesz przedłużyć termin ważności tych aromatycznych dodatków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem
Jak długo możesz przechowywać przyprawy?
Przyprawy korzenne mają dłuższy termin ważności niż suszone zioła. Te pierwsze, w zależności od warunków przechowywania, zachowują świeżość przez 1-3 lata. Przyprawy mielone mają dłuższy termin – do 2-3 lat. Są to sproszkowane: imbir, czosnek, cynamon, chili, kurkuma, ziele angielskie, papryka, mieszanki przypraw.
Zdecydowanie dłużej poleżą przyprawy w całości, takie jak: ziarna pieprzu, gałka muszkatołowa, goździki czy laski cynamonu. Jeśli zamkniesz je w pojemniku, odcinając dostęp powietrza, z daleka od źródła ciepła i światła, zachowają pełnię aromatu i swoje właściwości nawet do 4 lat.
Czy możesz użyć przyprawy do piernika sprzed roku?
Jak najbardziej, ale pod warunkiem, że była ona przechowywana w zamkniętej szafce, w szczelnym pojemniku. Niestety, większość z nas przechowuje przeprawy w otwartych torebkach, na przykład w koszyku lub plastikowym pojemniku bez pokrywki. Tymczasem najlepsze do przechowywania przypraw są pojemniki szklane lub ceramiczne. Są one szczelne i lepiej izolują termicznie.
Największym zaś błędem jest dotykanie przyprawy palcami, zamiast łyżeczką. To prosty sposób, aby zanieczyścić mieszankę. Drobna nieuwaga wpływa na utratę walorów smakowych i może spowodować rozwój szkodliwych bakterii.
Należy unikać także doprawiania potraw nad kuchenką. Wysoka temperatura i para wodna wpływają na zmianę struktury mieszanki, powodując zbrylanie.
Najlepszy sposób na świeżą i aromatyczną przyprawę do piernika
Nie musisz kupować przypraw korzennych co roku, ale możesz co roku zrobić swoją mieszankę przypraw do piernika, ucierając w moździerzu goździki, cynamon, kardamon, czarny pieprz, anyż i gałkę muszkatołową. Te przyprawy możesz przechowywać w całości nawet przez 4 lata.