Przyprawa do piernika straci smak i właściwości. Wszystko przez 1 błąd
Potocznie utarło się, że przyprawy nie mają daty przydatności do spożycia. Tymczasem nie do końca tak jest. Co prawda, przyprawa do piernika ma właściwości antybakteryjne, więc może poleżeć o wiele dłużej, niż na przykład suszone zioła. Jednak gdy nie jest odpowiednio przechowywana, mogą rozwijać się w niej szkodliwe grzyby i pleśnie.
03.12.2024 10:12
Każde otwarcie pojemnika z przyprawą sprawia, że ulatniają się polifenole, które mają właściwości przeciwutleniające. A im mniejsza ich zawartość, tym większe ryzyko zepsucia. W idealnych warunkach, przyprawy do piernika mogą być przechowywane latami. Raczej nie jesteś w stanie zapewnić takich warunków w domu, ale stosując kilka wskazówek, możesz przedłużyć termin ważności tych aromatycznych dodatków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak długo możesz przechowywać przyprawy?
Przyprawy korzenne mają dłuższy termin ważności niż suszone zioła. Te pierwsze, w zależności od warunków przechowywania, zachowują świeżość przez 1-3 lata. Przyprawy mielone mają dłuższy termin – do 2-3 lat. Są to sproszkowane: imbir, czosnek, cynamon, chili, kurkuma, ziele angielskie, papryka, mieszanki przypraw.
Zdecydowanie dłużej poleżą przyprawy w całości, takie jak: ziarna pieprzu, gałka muszkatołowa, goździki czy laski cynamonu. Jeśli zamkniesz je w pojemniku, odcinając dostęp powietrza, z daleka od źródła ciepła i światła, zachowają pełnię aromatu i swoje właściwości nawet do 4 lat.
Czy możesz użyć przyprawy do piernika sprzed roku?
Jak najbardziej, ale pod warunkiem, że była ona przechowywana w zamkniętej szafce, w szczelnym pojemniku. Niestety, większość z nas przechowuje przeprawy w otwartych torebkach, na przykład w koszyku lub plastikowym pojemniku bez pokrywki. Tymczasem najlepsze do przechowywania przypraw są pojemniki szklane lub ceramiczne. Są one szczelne i lepiej izolują termicznie.
Największym zaś błędem jest dotykanie przyprawy palcami, zamiast łyżeczką. To prosty sposób, aby zanieczyścić mieszankę. Drobna nieuwaga wpływa na utratę walorów smakowych i może spowodować rozwój szkodliwych bakterii.
Należy unikać także doprawiania potraw nad kuchenką. Wysoka temperatura i para wodna wpływają na zmianę struktury mieszanki, powodując zbrylanie.
Najlepszy sposób na świeżą i aromatyczną przyprawę do piernika
Nie musisz kupować przypraw korzennych co roku, ale możesz co roku zrobić swoją mieszankę przypraw do piernika, ucierając w moździerzu goździki, cynamon, kardamon, czarny pieprz, anyż i gałkę muszkatołową. Te przyprawy możesz przechowywać w całości nawet przez 4 lata.