Zamiast sernika i piernika, robię inne ciasto na święta. Nie zostaje po nim ani okruszek

Fani serników wiedzą, że można je zrobić praktycznie w każdej wersji smakowej. Wykorzystaj ten potencjał na święta. Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym piernikiem, ale kochasz jego aromat i nie wyobrażasz sobie Bożego Narodzenia bez zapachu przypraw korzennych, wypróbuj przepis na sernik piernikowy.

Sernik piernikowy to idealne ciasto świąteczneSernik piernikowy to idealne ciasto świąteczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Połączenie sernika i piernika w jednym wypieku jest jak dodatkowy prezent na Gwiazdkę. To ciasto, które kusi wyglądem, zapachem, a każdy, kto spróbuje choć trochę, nie może oprzeć się dokładce. Spód z pokruszonych pierniczków, kremowy środek i polewa z czekolady deserowej – do pełni szczęścia nie potrzeba niczego więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik z wiaderka z masą kajmakową i migdałami w świątecznym wydaniu

Proste ciasto o aromacie piernika

Sernik piernikowy ma wiele zalet, ale największą jest prosty przepis, który właściwie wymaga tylko zmiksowania składników na masę serową. Spód zrobisz z pokruszonych pierniczków, a polewę z roztopionej tabliczki czekolady.

Jeśli chcesz, aby ciasto było lżejsze, możesz zrezygnować z polewy, a zamiast tego posypać sernik odrobiną kakao.

Jak zrobić spód z pierniczków do sernika?

Możesz wykorzystać gotowe pierniczki ze sklepu lub takie, które nie wyszły ci podczas rodzinnych wypieków. Aby wyłożyć nimi spód tortownicy o średnicy 24 cm, potrzebujesz 150 g pierniczków.

Ciastka kruszysz w blenderze, przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub wkładasz je do grubszej torebki i rozdrabniasz wałkiem. W rondelku roztapiasz masło i po przestudzeniu mieszasz je z pokruszonymi pierniczkami. Powstałą masą wykładasz na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wylepiasz nią spód do sernika.

Przepis na sernik piernikowy

Wiemy już, jak zrobić spód. Aby przygotować masę serową, potrzebujemy następujący składników:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu,
  • 5 dużych jajek,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej,
  • 150 g jogurtu naturalnego.

Przygotowanie

  1. Trzykrotnie zmielony twaróg przekładasz do dużej misy. Ucierasz mikeserem, dodając po kolei wszystkie pozostałe składniki. Gotową masę przekładasz na spód z pierniczków.
  2. Ciasto wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza, na 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączasz piekarnik i zostawiasz w środku sernik do ostygnięcia.
  3. Następnie, przekładasz ciasto do lodówki na minimum 12 godzin.

Pomysły na dekorację

Sernik piernikowy idealnie komponuje się z polewą czekoladową, którą w najprostszy sposób zrobisz z roztopionej czekolady. Pokruszoną tabliczkę łączysz z 50 g śmietanki kremówki, podgrzewając masę w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą, ale już nie gorącą, kładziesz na wierzch ciasta.

Na czekoladę może położyć kandyzowaną skórkę pomarańczową lub prażone migdały. Piernikowy sernik świetnie wygląda również posypany przesianym przez sitko kakao i udekorowany mini pierniczkami.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯