Zamiast sernika i piernika, robię inne ciasto na święta. Nie zostaje po nim ani okruszek
Fani serników wiedzą, że można je zrobić praktycznie w każdej wersji smakowej. Wykorzystaj ten potencjał na święta. Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym piernikiem, ale kochasz jego aromat i nie wyobrażasz sobie Bożego Narodzenia bez zapachu przypraw korzennych, wypróbuj przepis na sernik piernikowy.
02.12.2024 11:23
Połączenie sernika i piernika w jednym wypieku jest jak dodatkowy prezent na Gwiazdkę. To ciasto, które kusi wyglądem, zapachem, a każdy, kto spróbuje choć trochę, nie może oprzeć się dokładce. Spód z pokruszonych pierniczków, kremowy środek i polewa z czekolady deserowej – do pełni szczęścia nie potrzeba niczego więcej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Proste ciasto o aromacie piernika
Sernik piernikowy ma wiele zalet, ale największą jest prosty przepis, który właściwie wymaga tylko zmiksowania składników na masę serową. Spód zrobisz z pokruszonych pierniczków, a polewę z roztopionej tabliczki czekolady.
Jeśli chcesz, aby ciasto było lżejsze, możesz zrezygnować z polewy, a zamiast tego posypać sernik odrobiną kakao.
Jak zrobić spód z pierniczków do sernika?
Możesz wykorzystać gotowe pierniczki ze sklepu lub takie, które nie wyszły ci podczas rodzinnych wypieków. Aby wyłożyć nimi spód tortownicy o średnicy 24 cm, potrzebujesz 150 g pierniczków.
Ciastka kruszysz w blenderze, przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub wkładasz je do grubszej torebki i rozdrabniasz wałkiem. W rondelku roztapiasz masło i po przestudzeniu mieszasz je z pokruszonymi pierniczkami. Powstałą masą wykładasz na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wylepiasz nią spód do sernika.
Przepis na sernik piernikowy
Wiemy już, jak zrobić spód. Aby przygotować masę serową, potrzebujemy następujący składników:
- 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu,
- 5 dużych jajek,
- 200 g cukru,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej,
- 150 g jogurtu naturalnego.
Przygotowanie
- Trzykrotnie zmielony twaróg przekładasz do dużej misy. Ucierasz mikeserem, dodając po kolei wszystkie pozostałe składniki. Gotową masę przekładasz na spód z pierniczków.
- Ciasto wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza, na 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączasz piekarnik i zostawiasz w środku sernik do ostygnięcia.
- Następnie, przekładasz ciasto do lodówki na minimum 12 godzin.
Pomysły na dekorację
Sernik piernikowy idealnie komponuje się z polewą czekoladową, którą w najprostszy sposób zrobisz z roztopionej czekolady. Pokruszoną tabliczkę łączysz z 50 g śmietanki kremówki, podgrzewając masę w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą, ale już nie gorącą, kładziesz na wierzch ciasta.
Na czekoladę może położyć kandyzowaną skórkę pomarańczową lub prażone migdały. Piernikowy sernik świetnie wygląda również posypany przesianym przez sitko kakao i udekorowany mini pierniczkami.