Pierniki świąteczne. Jak przygotować najlepsze? Przepis, z którego zawsze się udają

Pierniki to jeden z symboli świąt Bożego Narodzenia. Pyszne, korzenne ciasteczka, które zachwycają swoim smakiem i aromatem, to obowiązkowy element świątecznego menu. Jeśli chcesz przygotować najlepsze pierniki, które zawsze się udają, to koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis.

Przepis na pierniki świąteczne, które zawsze wychodząPrzepis na pierniki świąteczne, które zawsze wychodzą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 360 STOPNI STUDIO
Marcin Michałowski

Świąteczne pierniczki to nieodłączny element magicznej atmosfery Bożego Narodzenia. Dlatego prezentujemy wam prosty przepis na te aromatyczne i pyszne ciasteczka, które z pewnością rozświetlą wasze święta. Poznajcie tajemnice przygotowania najlepszych pierników świątecznych, które z powodzeniem zagościły w wielu domach. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Przygotujcie się na cudowną podróż smakową!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy deser w formie śniadania? Dlaczego nie!

Jak przygotować najlepsze pierniki świąteczne?

Istnieje wiele przepisów na pierniki świąteczne. Niektóre z nich są proste i szybkie do przygotowania, inne wymagają więcej czasu i cierpliwości. Aby uzyskać najlepsze efekty, warto przestrzegać kilku zasad:

  • Używaj dobrej jakości składników. Do przygotowania pierników najlepiej nadaje się mąka pszenna typ 500, jasny miód, masło o wysokiej zawartości tłuszczu i jajka z wolnego wybiegu.
  • Nie spiesz się z wyrabianiem ciasta. Ciasto piernikowe powinno być dobrze wyrobione, aby było kruche i aromatyczne.
  • Piecz pierniki w umiarkowanej temperaturze. Te aromatyczne ciasteczka najlepiej piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 8-10 minut.
  • Dekoruj pierniki dopiero po ich ostudzeniu.

Pierniki świąteczne z miodem - prosty przepis

Jeśli chcesz przygotować najlepsze pierniki świąteczne, które zawsze się udają, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Jest to sprawdzona receptura, która zachwyci twoją rodzinę i przyjaciół.

Składniki

  • 560 g mąki pszennej,
  • 300 g miodu,
  • 100 g cukru pudru,
  • 120 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 40 g przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki kakao.

Przygotowanie

  1. Masło rozpuść z miodem w garnuszku i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Na stolnicy przesiej mąkę, wymieszaj z suchymi produktami: sodą, cukrem, kakao, przyprawą do piernika.
  3. Zrób kopiec, w środku dołek, do którego wbij jajka i powoli mieszając, dolewaj masło z miodem.
  4. Mieszaj całość do czasu, gdy ciasto zrobi się tak gęste, że trzeba zacząć wyrabiać je rękami. Gdy ciasto jest zbyt kruche, warto dodać nieco podgrzanego, płynnego miodu i nadal wyrabiać.
  5. Po ugnieceniu wałkuj na cienkie placki i wycinaj pierniczki.
  6. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 8-9 minut w 180 stopniach.
  7. Po ostudzeniu ozdób.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥