Pierniki świąteczne. Jak przygotować najlepsze? Przepis, z którego zawsze się udają
Pierniki to jeden z symboli świąt Bożego Narodzenia. Pyszne, korzenne ciasteczka, które zachwycają swoim smakiem i aromatem, to obowiązkowy element świątecznego menu. Jeśli chcesz przygotować najlepsze pierniki, które zawsze się udają, to koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis.
25.11.2023 | aktual.: 25.11.2023 12:36
Świąteczne pierniczki to nieodłączny element magicznej atmosfery Bożego Narodzenia. Dlatego prezentujemy wam prosty przepis na te aromatyczne i pyszne ciasteczka, które z pewnością rozświetlą wasze święta. Poznajcie tajemnice przygotowania najlepszych pierników świątecznych, które z powodzeniem zagościły w wielu domach. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Przygotujcie się na cudowną podróż smakową!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować najlepsze pierniki świąteczne?
Istnieje wiele przepisów na pierniki świąteczne. Niektóre z nich są proste i szybkie do przygotowania, inne wymagają więcej czasu i cierpliwości. Aby uzyskać najlepsze efekty, warto przestrzegać kilku zasad:
- Używaj dobrej jakości składników. Do przygotowania pierników najlepiej nadaje się mąka pszenna typ 500, jasny miód, masło o wysokiej zawartości tłuszczu i jajka z wolnego wybiegu.
- Nie spiesz się z wyrabianiem ciasta. Ciasto piernikowe powinno być dobrze wyrobione, aby było kruche i aromatyczne.
- Piecz pierniki w umiarkowanej temperaturze. Te aromatyczne ciasteczka najlepiej piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 8-10 minut.
- Dekoruj pierniki dopiero po ich ostudzeniu.
Pierniki świąteczne z miodem - prosty przepis
Jeśli chcesz przygotować najlepsze pierniki świąteczne, które zawsze się udają, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Jest to sprawdzona receptura, która zachwyci twoją rodzinę i przyjaciół.
Składniki
- 560 g mąki pszennej,
- 300 g miodu,
- 100 g cukru pudru,
- 120 g masła,
- 1 jajko,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- 40 g przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki kakao.
Przygotowanie
- Masło rozpuść z miodem w garnuszku i pozostaw do ostygnięcia.
- Na stolnicy przesiej mąkę, wymieszaj z suchymi produktami: sodą, cukrem, kakao, przyprawą do piernika.
- Zrób kopiec, w środku dołek, do którego wbij jajka i powoli mieszając, dolewaj masło z miodem.
- Mieszaj całość do czasu, gdy ciasto zrobi się tak gęste, że trzeba zacząć wyrabiać je rękami. Gdy ciasto jest zbyt kruche, warto dodać nieco podgrzanego, płynnego miodu i nadal wyrabiać.
- Po ugnieceniu wałkuj na cienkie placki i wycinaj pierniczki.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 8-9 minut w 180 stopniach.
- Po ostudzeniu ozdób.