Pierniki świąteczne. Jak przygotować najlepsze? Przepis, z którego zawsze się udają

Pierniki to jeden z symboli świąt Bożego Narodzenia. Pyszne, korzenne ciasteczka, które zachwycają swoim smakiem i aromatem, to obowiązkowy element świątecznego menu. Jeśli chcesz przygotować najlepsze pierniki, które zawsze się udają, to koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis.

Przepis na pierniki świąteczne, które zawsze wychodząPrzepis na pierniki świąteczne, które zawsze wychodzą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 360 STOPNI STUDIO
Marcin Michałowski

Świąteczne pierniczki to nieodłączny element magicznej atmosfery Bożego Narodzenia. Dlatego prezentujemy wam prosty przepis na te aromatyczne i pyszne ciasteczka, które z pewnością rozświetlą wasze święta. Poznajcie tajemnice przygotowania najlepszych pierników świątecznych, które z powodzeniem zagościły w wielu domach. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Przygotujcie się na cudowną podróż smakową!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy deser w formie śniadania? Dlaczego nie!

Jak przygotować najlepsze pierniki świąteczne?

Istnieje wiele przepisów na pierniki świąteczne. Niektóre z nich są proste i szybkie do przygotowania, inne wymagają więcej czasu i cierpliwości. Aby uzyskać najlepsze efekty, warto przestrzegać kilku zasad:

  • Używaj dobrej jakości składników. Do przygotowania pierników najlepiej nadaje się mąka pszenna typ 500, jasny miód, masło o wysokiej zawartości tłuszczu i jajka z wolnego wybiegu.
  • Nie spiesz się z wyrabianiem ciasta. Ciasto piernikowe powinno być dobrze wyrobione, aby było kruche i aromatyczne.
  • Piecz pierniki w umiarkowanej temperaturze. Te aromatyczne ciasteczka najlepiej piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 8-10 minut.
  • Dekoruj pierniki dopiero po ich ostudzeniu.

Pierniki świąteczne z miodem - prosty przepis

Jeśli chcesz przygotować najlepsze pierniki świąteczne, które zawsze się udają, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Jest to sprawdzona receptura, która zachwyci twoją rodzinę i przyjaciół.

Składniki

  • 560 g mąki pszennej,
  • 300 g miodu,
  • 100 g cukru pudru,
  • 120 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 40 g przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki kakao.

Przygotowanie

  1. Masło rozpuść z miodem w garnuszku i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Na stolnicy przesiej mąkę, wymieszaj z suchymi produktami: sodą, cukrem, kakao, przyprawą do piernika.
  3. Zrób kopiec, w środku dołek, do którego wbij jajka i powoli mieszając, dolewaj masło z miodem.
  4. Mieszaj całość do czasu, gdy ciasto zrobi się tak gęste, że trzeba zacząć wyrabiać je rękami. Gdy ciasto jest zbyt kruche, warto dodać nieco podgrzanego, płynnego miodu i nadal wyrabiać.
  5. Po ugnieceniu wałkuj na cienkie placki i wycinaj pierniczki.
  6. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 8-9 minut w 180 stopniach.
  7. Po ostudzeniu ozdób.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża