Przepis na pierniczki świąteczne. Jest najlepszy, ale uważaj, by nie zniknęły przed Bożym Narodzeniem

Jeśli jest jakiś przepis, który na pewno przyda ci się przed Gwiazdką, to jest to przepis na pierniczki świąteczne. Tak się składa, że dysponujemy sprawdzoną recepturą, która jeszcze nigdy nas nie zawiodła. Foremki w dłoń, piernik nagrzać, dzieciaki zapędzić do roboty. Oto pomysł na miłe spędzenie wspólnego czasu!

Prosty i przyjemny przepis na pierniczki świąteczneProsty i przyjemny przepis na pierniczki świąteczne
Źródło zdjęć: © Canva | GMvozd

Już sami nie wiemy, co w kwestii pierników świątecznych lubimy najbardziej. Czy jest to miły, goździkowo-cynamonowy zapach wypełniający pomieszczenie i nadający mu urokliwego charakteru? A może chodzi bardziej o to, że wspólne, rodzinne przygotowanie pierniczków zapisze się w pamięci na zawsze? Oczywiście jest jeszcze jedna możliwość: konsumpcja. To w końcu sama przyjemność; przynajmniej z przepisem, który za moment ci pokażemy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Kolejnym z atutów, jakie przypisujemy pierniczkom świątecznym, jest fakt, że można je przygotować już na dwa tygodnie przed Wigilią. To oznacza, że przynajmniej jeden z wielu przewidzianych na ten czas kulinarnych obowiązków będzie z głowy. Gotowe pierniczki przechowuj w puszkach na ciastka albo szczelnie zamykanych szklanych naczyniach. I to wszystko z podpowiedzi. Reszta w przepisie!

Przepis na pierniczki świąteczne

Składniki:

  • 150 g masła,
  • 250 g naturalnego miodu,
  • 300 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 770 g mąki pszennej tortowej.
Przepis na pierniczki świąteczne - i cała rodzina ma zabawę!
Przepis na pierniczki świąteczne - i cała rodzina ma zabawę! © Canva | Nathan J Hilton

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód i przyprawy umieść w garnku. Podgrzewaj do momentu, aż składniki się stopią. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
  2. Kiedy masa ostygnie, połącz ją z mąką i sodą oczyszczoną. Wbij jajka i całość zagnieć. W razie potrzeby (gdyby ciasto mocno kleiło się do dłoni) podsyp masę dodatkową, niewielką ilością mąki.
  3. Stolnicę lub blat oprósz mąką i wyłóż na nią ciasto. Rozwałkuj. Optymalna grubość powstałego "placka" to około 5 mm. Użyj foremek to wykrojenia wzorów. Pierniczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na funkcji termoobiegu. Piecz 12-14 minut. Po wyjęciu poczekaj, aż ostygną i ozdób według własnego uznania. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯