Barszcz wigilijny - jak zrobić go według tradycji? Nasze babcie wiedziały, że kluczowy jest czas

Chociaż do świąt pozostał ponad miesiąc, to niektóre przygotowania do rodzinnego świętowania możesz rozpocząć już dziś. Aby przygotować pyszny barszcz wigilijny, nastaw zakwas. Dzięki niemu wyjdzie po prostu przepyszny.

Barszcz wigilijny - PysznościBarszcz wigilijny - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | superelaks
Ewa Malinowska

Bazą idealnego barszczu wigilijnego jest dobry zakwas. Chociaż można kupić go w niektórych sklepach, to nic nie zastąpi tego przygotowanego w domu. Na szczęście nie ma w nim nic skomplikowanego. Najlepiej przygotować go tydzień przed Wigilią, ale próby smaku możesz rozpocząć już dzisiaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam burgery, mąż przetarł oczy ze zdumienia. Pieczywo zastąpiłam nietypowym składnikiem

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków jest prosty w przygotowaniu i przyda się nie tylko do przygotowania wigilijnego barszczu. To naturalny probiotyk, który powstał w wyniku procesu kiszenia buraków. Można pić go codziennie, aby wspomóc swoją odporność szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Kiszenie to jedna z najstarszych znanych metod przechowywania żywności. Dzisiaj jest to niemal nasz sport narodowy - kto nie kocha kiszonych ogórków, kapusty, czy rzodkiewki? W grudniu króluje z kolei zakwas z buraków, który jest obowiązkowym składnikiem tradycyjnego barszczu.

Zakwas z buraków - Pyszności
Zakwas z buraków - Pyszności © Canva | Africa Images

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 1 mała główka czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziarna pieprzu,
  • 1 łyżka soli,
  • woda mineralna.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
  2. Układaj je w słoiku, dodając między warstwy przekrojony na pół czosnek, ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe. Dociskaj warzywa, aby tworzył zwartą całość.
  3. Zalej buraki wodą z rozpuszczoną solą tak, aby całkowicie je przykryła.
  4. Przykryj słoik bawełnianą ściereczką i odstaw na 3-7 dni.

Zakwas jest gotowy, gdy na powierzchni pojawi się charakterystyczna piana. Po zlaniu gotowego zakwasu buraczki można ponownie zalać wodą z solą i kisić po raz kolejny. gotowy zakwas przechowuj w lodówce.

Tradycyjny barszcz wiglijny

Mając domowy zakwas, już tylko krok dzieli cię od pysznego, postnego barszczu wigilijnego.

  • 2.5 l wody,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 mały por,
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • 1 cebula,
  • 20 g suszonych grzybów,
  • 2 kg buraków,
  • ok. 600 - 1000 ml przygotowanego wcześniej zakwasu,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, pieprz.
Barszcz z uszkami - Pyszności
Barszcz z uszkami - Pyszności © Canva | kwasny221

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa poza burakami obierz, umyj i pokrój w dość dużą kostkę.
  2. Umieść je w garnku wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz wodą. Gotuj przez godzinę na małym ogniu.
  3. Grzyby zalej ok. 150 ml wody i odstaw na 20 minut. Przełóż wodę do rondelka wraz z grzybami i gotuj przez pół godziny.
  4. Buraki obierz i pokrój w grubą kostkę. Gotuj w wywarze przez ok. 45 minut, aż staną się miękkie. Wyciągnij je.
  5. Do garnka wlej wodę spod grzybów i dolej do smaku zakwas. Ilość zależy od tego, jak intensywny chcesz smak, więc polecam próbować.
  6. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podgrzej, ale nie zagotuj.


Barszcz z uszkami - Pyszności
Barszcz z uszkami - Pyszności © Canva | tomeqs

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy