Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków

Placki ziemniaczane to danie, które kochają niemal wszyscy. W tym wydaniu zyskują nie tylko więcej smaku, ale i właściwości odżywczych. To pyszny sposób na to, by wprowadzić do domu trochę kulinarnych innowacji i ulepszyć klasykę, zamieniając go w pełnowartościowy posiłek.

Proste placki ziemniaczane z dodatkiem serka wiejskiegoProste placki ziemniaczane z dodatkiem serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Placki ziemniaczane to polski klasyk, który ma swoje odpowiedniki na całym świecie – od szwajcarskich rosti po słynne angielskie hash browns. Zwykle przygotowuje się je z samych tartych ziemniaków, jajek i odrobiny mąki, jednak dodając do nich dobrze odsączony serek wiejski, możemy wynieść ten prosty przepis na zupełnie nowy, bardziej pożywny poziom.

Biorę serek wiejski i składnik dubajskiej czekolady. Mam deser, o jakim nie śniłam

Placki ziemniaczane z serkiem wiejskim

Serek wiejski to jeden z lepszych pomysłów na szybkie śniadanie, ale i w plackach ziemniaczanych sprawdzi się znakomicie. Jest świetnym źródłem białka, które sprawia, że na dłużej będziesz miał uczucie sytości. Dzięki temu placki te mają lepszy zbilansowany skład makroskładników – mniej dominują w nich węglowodany, a więcej jest białka. Odsączony serek nadaje też plackom ciekawej, lekko ziarnistej konsystencji i sprawia, że są bardziej wilgotne w środku, co świetnie kontrastuje z ich chrupiącą skórką.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by takie placki raz na jakiś czas zaserwować na śniadanie. Skoro w Anglii mają swoje hash browns, to i my możemy cieszyć się naszą pożywniejszą, proteinową wersją. Podane z jajkiem sadzonym i warzywami stanowią pełny, sycący i dobrze zbilansowany posiłek, który z powodzeniem zastąpi tradycyjną jajecznicę.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 100 g serka wiejskiego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach.
  2. Przełóż na sitko i dobrze odciśnij nadmiar płynu.
  3. Odstaw wodę na kilka minut, a następnie zlej ją, zostawiając zebrany na dnie osad.
  4. Serek wiejski odsącz, ziarna rozgnieć widelcem lub lekko zblenduj, aby lepiej łączyły się z masą.
  5. Do ziemniaków dodaj serek wiejski, czosnek, skrobię z dna miski, jajko, sól, pieprz oraz mąkę.
  6. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, możesz dodać nieco więcej mąki.
  7. Na patelni rozgrzej olej.
  8. Gdy będzie już gorący, wykładaj porcje ciasta.
  9. Smaż na średniej mocy palnika z obu stron, aż placki będą złociste i chrupiące.
  10. Po usmażeniu przełóż placki na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Gotowe placki świetnie smakują z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu. Warto dorzucić do nich także wędzonego łososia, który dostarczy cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯