Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Placki ziemniaczane to danie, które kochają niemal wszyscy. W tym wydaniu zyskują nie tylko więcej smaku, ale i właściwości odżywczych. To pyszny sposób na to, by wprowadzić do domu trochę kulinarnych innowacji i ulepszyć klasykę, zamieniając go w pełnowartościowy posiłek.
Placki ziemniaczane to polski klasyk, który ma swoje odpowiedniki na całym świecie – od szwajcarskich rosti po słynne angielskie hash browns. Zwykle przygotowuje się je z samych tartych ziemniaków, jajek i odrobiny mąki, jednak dodając do nich dobrze odsączony serek wiejski, możemy wynieść ten prosty przepis na zupełnie nowy, bardziej pożywny poziom.
Biorę serek wiejski i składnik dubajskiej czekolady. Mam deser, o jakim nie śniłam
Placki ziemniaczane z serkiem wiejskim
Serek wiejski to jeden z lepszych pomysłów na szybkie śniadanie, ale i w plackach ziemniaczanych sprawdzi się znakomicie. Jest świetnym źródłem białka, które sprawia, że na dłużej będziesz miał uczucie sytości. Dzięki temu placki te mają lepszy zbilansowany skład makroskładników – mniej dominują w nich węglowodany, a więcej jest białka. Odsączony serek nadaje też plackom ciekawej, lekko ziarnistej konsystencji i sprawia, że są bardziej wilgotne w środku, co świetnie kontrastuje z ich chrupiącą skórką.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by takie placki raz na jakiś czas zaserwować na śniadanie. Skoro w Anglii mają swoje hash browns, to i my możemy cieszyć się naszą pożywniejszą, proteinową wersją. Podane z jajkiem sadzonym i warzywami stanowią pełny, sycący i dobrze zbilansowany posiłek, który z powodzeniem zastąpi tradycyjną jajecznicę.
Składniki:
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- 100 g serka wiejskiego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach.
- Przełóż na sitko i dobrze odciśnij nadmiar płynu.
- Odstaw wodę na kilka minut, a następnie zlej ją, zostawiając zebrany na dnie osad.
- Serek wiejski odsącz, ziarna rozgnieć widelcem lub lekko zblenduj, aby lepiej łączyły się z masą.
- Do ziemniaków dodaj serek wiejski, czosnek, skrobię z dna miski, jajko, sól, pieprz oraz mąkę.
- Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, możesz dodać nieco więcej mąki.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Gdy będzie już gorący, wykładaj porcje ciasta.
- Smaż na średniej mocy palnika z obu stron, aż placki będą złociste i chrupiące.
- Po usmażeniu przełóż placki na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gotowe placki świetnie smakują z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu. Warto dorzucić do nich także wędzonego łososia, który dostarczy cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Smacznego!