Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna

Wiele osób zachodzi w głowę, zastanawiając się nad dodatkiem do jajecznicy, który sprawi, że śniadanie wyjdzie jeszcze bardziej aksamitne, puszyste i delikatne jak chmurka. Rozwiązanie jest prostsze niż myślisz, a wszystkie potrzebne składniki prawdopodobnie masz już w lodówce.

Kremowa jajecznica na śniadanie to zawsze dobry pomysłKremowa jajecznica na śniadanie to zawsze dobry pomysł
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli lubisz lekką i kremową jajecznicę, spróbuj wersji z dodatkiem jogurtu naturalnego. Proporcje łatwo zapamiętać – wystarczy jedna łyżka na dwa jajka, aby śniadanie zyskało większą puszystość i aksamitne wykończenie.

To efekt lekkiego zakwaszenia masy jajecznej – jogurt stabilizuje białka, dzięki czemu jajecznica nie ścina się gwałtownie i nie wysycha na patelni. Smak staje się subtelniejszy, a całość nabiera kremowej głębi, którą trudno osiągnąć, smażąc jajecznicę jedynie na maśle.

Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany

Przepis na lekką jajecznicę

Jogurt naturalny sprawia, że jajecznica nabiera lekkości. Jednocześnie nie podnosi przy tym kaloryczności śniadania jak dodatek śmietany czy serka mascarpone. To dobry wybór dla osób, które chcą zjeść pożywny i sycący posiłek, po którym nie będą czuć się ciężko. Dodatkowo jajecznica z jogurtem świetnie podkreśla smak ziół, więc nie wahaj się posypać jej świeżym szczypiorkiem, koperkiem czy natką pietruszki. Poniżej składniki na porcję dla jednej osoby.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbij i wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi z jogurtem.
  2. Na patelni roztop łyżkę masła.
  3. Wlej wymieszane jajka, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  4. Smaż, cały czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wybrane dla Ciebie
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯