To najlepsza jajecznica. Z tego przepisu wychodzi bardzo delikatna i kremowa
Jajecznica to śniadaniowy klasyk, zazwyczaj smażony na maśle, często wzbogacany o dodatek boczku, kiełbasy czy szynki. W ten sposób lekka i pożywna potrawa niepotrzebnie nabiera ciężkości. To nie jest konieczność – jajecznicę można usmażyć nawet bez grama tłuszczu.
Jajecznica na wodzie brzmi jak kulinarna asceza, ale w praktyce okazuje się, że jest zaskakująco przyjemna. Przepis powstał z potrzeby lekkości, przy czym okazało się, że jajka przygotowane w ten sposób nie tylko zawierają mniej kalorii, ale także zyskują unikatowy charakter. Śniadanie nasuwa skojarzenia z lekkim i puszystym obłoczkiem.
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Wyjdzie idealna, o ile masz odpowiednią patelnię
W przypadku jajecznicy na wodzie patelnia z nieprzywieralną powłoką to absolutna podstawa. Jajka, nie mając wsparcia w postaci tłuszczu, mogą szybko przywrzeć do patelni, która jest nieodpowiednia lub po prostu straciła powłokę po wielu latach używania. Dobra patelnia pozwoli jajkom ściąć się powoli i równomiernie, a ty możesz spokojnie mieszać je łopatką, nie martwiąc się o przypalenie. Jeśli nie posiadasz takiej, nawet nie zabieraj się za jajecznicę, bo marzenie o aksamitnym śniadaniu może zamienić się w poranne rozczarowanie.
Jak zrobić na jajecznicę na wodzie?
Jajecznica na wodzie jest też zaskakująco praktyczna. Po pierwsze — nie przypala się tak łatwo, bo delikatna para chroni jajka przed przesuszeniem. Po drugie — nie wymaga tłuszczu, więc spokojnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Po trzecie — świetnie przyjmuje dodatki. Możesz dodać pomidorki koktajlowe, doprawić ją drożdżowym "parmezanem" lub ziołowymi dodatkami.
Składniki:
- 3 jajka,
- 30 ml wody,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miski, dodaj odrobinę soli i rozmieszaj rózgą.
- Na patelnię wlej wodę i zagotuj.
- Zmniejsz moc palnika i przelej na wrzątek masę jajeczną.
- Wymieszaj jajecznicę drewnianą szpatułką do uzyskania odpowiednio ściętej konsystencji.
- Przełóż na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami.