To najlepsza jajecznica. Z tego przepisu wychodzi bardzo delikatna i kremowa

Jajecznica to śniadaniowy klasyk, zazwyczaj smażony na maśle, często wzbogacany o dodatek boczku, kiełbasy czy szynki. W ten sposób lekka i pożywna potrawa niepotrzebnie nabiera ciężkości. To nie jest konieczność – jajecznicę można usmażyć nawet bez grama tłuszczu.

Jajecznicę można zrobić również bez dodatku tłuszczuJajecznicę można zrobić również bez dodatku tłuszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajecznica na wodzie brzmi jak kulinarna asceza, ale w praktyce okazuje się, że jest zaskakująco przyjemna. Przepis powstał z potrzeby lekkości, przy czym okazało się, że jajka przygotowane w ten sposób nie tylko zawierają mniej kalorii, ale także zyskują unikatowy charakter. Śniadanie nasuwa skojarzenia z lekkim i puszystym obłoczkiem.

Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany

Wyjdzie idealna, o ile masz odpowiednią patelnię

W przypadku jajecznicy na wodzie patelnia z nieprzywieralną powłoką to absolutna podstawa. Jajka, nie mając wsparcia w postaci tłuszczu, mogą szybko przywrzeć do patelni, która jest nieodpowiednia lub po prostu straciła powłokę po wielu latach używania. Dobra patelnia pozwoli jajkom ściąć się powoli i równomiernie, a ty możesz spokojnie mieszać je łopatką, nie martwiąc się o przypalenie. Jeśli nie posiadasz takiej, nawet nie zabieraj się za jajecznicę, bo marzenie o aksamitnym śniadaniu może zamienić się w poranne rozczarowanie.

Jak zrobić na jajecznicę na wodzie?

Jajecznica na wodzie jest też zaskakująco praktyczna. Po pierwsze — nie przypala się tak łatwo, bo delikatna para chroni jajka przed przesuszeniem. Po drugie — nie wymaga tłuszczu, więc spokojnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Po trzecie — świetnie przyjmuje dodatki. Możesz dodać pomidorki koktajlowe, doprawić ją drożdżowym "parmezanem" lub ziołowymi dodatkami.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 30 ml wody,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski, dodaj odrobinę soli i rozmieszaj rózgą.
  2. Na patelnię wlej wodę i zagotuj.
  3. Zmniejsz moc palnika i przelej na wrzątek masę jajeczną.
  4. Wymieszaj jajecznicę drewnianą szpatułką do uzyskania odpowiednio ściętej konsystencji.
  5. Przełóż na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami.


Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥