Jajka sadzę na grzankach i wstawiam do piekarnika. Do śniadania wystarczy zrobić już tylko kawę

Kiedy tylko jest czas na nieśpieszne śniadanie, sięgam po jajka i podaję je na tysiąc różnych sposobów. Ostatnio zrobiłam sadzone z piekarnika z pieczarkami i szpinakiem. Po takim śniadaniu nikt nie czuł potrzeby sięgania po przekąski przed obiadem.

Jajka sadzone robię w piekarniku od razu na grzankachJajka sadzone robię w piekarniku od razu na grzankach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż to śniadanie nie jest takie szybkie do przygotowania jak klasyczna jajecznica, nie wymaga już żadnych innych dodatków na stole. Z piekarnika wyjmuję formę i kładę na desce na środku stołu. Każdy nakłada sobie grzankę z jajkiem sadzonym i porcją warzyw. Żołądek jest przyjemnie rozgrzany i nikt nie marudzi po dwóch godzinach, że już czas na obiad.

Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany

Przepis na jajka sadzone z piekarnika

Do zapiekania możesz użyć czerstwego pieczywa, aby nic nie zmarnowało się w kuchni. Pod wpływem masła i wilgotnych dodatków grzanki zrobią się rumiane od spodu i miękkie w środku.

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 garście liści szpinaku,
  • 4 kromki chleba,
  • 4 jajka,
  • 1 czerwona papryka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni z łyżką masła podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki. Po chwili dorzuć liście szpinaku. Wymieszaj i smaż przez kilka minut. Gdy szpinak i pieczarki będą miękkie, dopraw solą i pieprzem.
  2. Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Na dnie ułóż kromki chleba, a na nich połóż warzywa z patelni. Zrób miejsce na jajka i wbij je ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtek. Całość posyp czerwoną papryką pokrojoną w drobną kostkę.
  3. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 12–15 minut.
  4. Wyjmij, gdy zetną się białka. Posyp natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯