Jajka sadzę na grzankach i wstawiam do piekarnika. Do śniadania wystarczy zrobić już tylko kawę
Kiedy tylko jest czas na nieśpieszne śniadanie, sięgam po jajka i podaję je na tysiąc różnych sposobów. Ostatnio zrobiłam sadzone z piekarnika z pieczarkami i szpinakiem. Po takim śniadaniu nikt nie czuł potrzeby sięgania po przekąski przed obiadem.
Chociaż to śniadanie nie jest takie szybkie do przygotowania jak klasyczna jajecznica, nie wymaga już żadnych innych dodatków na stole. Z piekarnika wyjmuję formę i kładę na desce na środku stołu. Każdy nakłada sobie grzankę z jajkiem sadzonym i porcją warzyw. Żołądek jest przyjemnie rozgrzany i nikt nie marudzi po dwóch godzinach, że już czas na obiad.
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Przepis na jajka sadzone z piekarnika
Do zapiekania możesz użyć czerstwego pieczywa, aby nic nie zmarnowało się w kuchni. Pod wpływem masła i wilgotnych dodatków grzanki zrobią się rumiane od spodu i miękkie w środku.
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 250 g pieczarek,
- 2 garście liści szpinaku,
- 4 kromki chleba,
- 4 jajka,
- 1 czerwona papryka,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania:
- Na patelni z łyżką masła podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki. Po chwili dorzuć liście szpinaku. Wymieszaj i smaż przez kilka minut. Gdy szpinak i pieczarki będą miękkie, dopraw solą i pieprzem.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Na dnie ułóż kromki chleba, a na nich połóż warzywa z patelni. Zrób miejsce na jajka i wbij je ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtek. Całość posyp czerwoną papryką pokrojoną w drobną kostkę.
- Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 12–15 minut.
- Wyjmij, gdy zetną się białka. Posyp natką pietruszki.