Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier

Często w biurach, gdzie trzeba zrobić kawę na szybko, w ruch idzie bardzo łatwy w użyciu i niewymagający przechowywania w lodówce zabielacz. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, co się kryje pod enigmatyczną nazwą. W tym przypadku pójście na skróty zupełnie się nie opłaca.

Kawa jest najzdrowsza bez żadnych dodatkówKawa jest najzdrowsza bez żadnych dodatków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli spojrzysz na skład, wypisany na saszetkach z zabielaczem do kawy, zobaczysz, że na pierwszym miejscu znajduje się syrop glukozowy, a zaraz za nim – utwardzony tłuszcz roślinny, na przykład kokosowy lub palmowy. Do tego dochodzą białka mleka i substancje stabilizujące, zapobiegając zbrylaniu się proszku. Efekt zabielenia kawy nie jest naturalny, a wynika z zastosowania sztucznych barwników.

Ciasto jogurtowo-makowe z kruszonką. Dosłownie rozpływa się w ustach

Zabielacz do kawy nie jest niewinnym dodatkiem

Dużym zagrożeniem jest obecność tłuszczów utwardzonych – to one sprawiają, że kawa szybko nabiera kremowej konsystencji. Jednak tłuszcze trans nie są obojętne dla naszego organizmu. Spożywane regularnie mogą prowadzić do wielu przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca, otyłość czy nadciśnienie tętnicze. Zaburzają gospodarkę lipidową, zwiększając ryzyko miażdżycy.

W wielu saszetkach pojawia się również fosforan potasu, który w nadmiarze może osłabiać kości, a także powodować problemy trawienne, objawiające się poprzez wzdęcia, biegunki i bóle brzucha. O szkodliwości syropu glukozowego, który plasuje się na pierwszym miejscu, więc jest go najwięcej w zabielaczach do kawy, nie trzeba dużo mówić. Cukier w prostej postaci od razu przenika do krwioobiegu, powodując natychmiastowe pobudzenie i równie natychmiastową odpowiedź insulinową, co dla osób chorujących na cukrzycę jest po prostu niebezpieczne.

Tak szybko poprawisz smak kawy

Nawet jeśli nie masz dostępu do lodówki w pracy, smak kawy możesz poprawić w bardziej naturalny sposób. Świetnym dodatkiem są przyprawy korzenne, takie jak cynamon lub gałka muszkatołowa, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy i dodatkowo wspierają przemianę materii. Jeśli lubisz deserową kawę, wrzuć do środka kostkę gorzkiej czekolady – po takim napoju twój mózg od razu wskoczy na wysokie obroty, bez skutków ubocznych.  

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇