Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Często w biurach, gdzie trzeba zrobić kawę na szybko, w ruch idzie bardzo łatwy w użyciu i niewymagający przechowywania w lodówce zabielacz. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, co się kryje pod enigmatyczną nazwą. W tym przypadku pójście na skróty zupełnie się nie opłaca.
Jeśli spojrzysz na skład, wypisany na saszetkach z zabielaczem do kawy, zobaczysz, że na pierwszym miejscu znajduje się syrop glukozowy, a zaraz za nim – utwardzony tłuszcz roślinny, na przykład kokosowy lub palmowy. Do tego dochodzą białka mleka i substancje stabilizujące, zapobiegając zbrylaniu się proszku. Efekt zabielenia kawy nie jest naturalny, a wynika z zastosowania sztucznych barwników.
Ciasto jogurtowo-makowe z kruszonką. Dosłownie rozpływa się w ustach
Zabielacz do kawy nie jest niewinnym dodatkiem
Dużym zagrożeniem jest obecność tłuszczów utwardzonych – to one sprawiają, że kawa szybko nabiera kremowej konsystencji. Jednak tłuszcze trans nie są obojętne dla naszego organizmu. Spożywane regularnie mogą prowadzić do wielu przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca, otyłość czy nadciśnienie tętnicze. Zaburzają gospodarkę lipidową, zwiększając ryzyko miażdżycy.
W wielu saszetkach pojawia się również fosforan potasu, który w nadmiarze może osłabiać kości, a także powodować problemy trawienne, objawiające się poprzez wzdęcia, biegunki i bóle brzucha. O szkodliwości syropu glukozowego, który plasuje się na pierwszym miejscu, więc jest go najwięcej w zabielaczach do kawy, nie trzeba dużo mówić. Cukier w prostej postaci od razu przenika do krwioobiegu, powodując natychmiastowe pobudzenie i równie natychmiastową odpowiedź insulinową, co dla osób chorujących na cukrzycę jest po prostu niebezpieczne.
Tak szybko poprawisz smak kawy
Nawet jeśli nie masz dostępu do lodówki w pracy, smak kawy możesz poprawić w bardziej naturalny sposób. Świetnym dodatkiem są przyprawy korzenne, takie jak cynamon lub gałka muszkatołowa, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy i dodatkowo wspierają przemianę materii. Jeśli lubisz deserową kawę, wrzuć do środka kostkę gorzkiej czekolady – po takim napoju twój mózg od razu wskoczy na wysokie obroty, bez skutków ubocznych.