Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
To klasyk irlandzkiej kuchni, który pojawia się na stołach między innymi podczas najróżniejszych świąt. Polakom może kojarzyć się z tradycyjną parzybrodą, chociaż w znacznie prostszej i kremowej wersji.
Mowa oczywiście o colcannon. To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni irlandzkiej, czyli kremowe purée z ziemniaków i kapusty, często podawane z dodatkiem boczku lub pora.
Jest serwowane podczas irlandzkich świąt, na przykład w Dzień Świętego Patryka. Jednak świetnie sprawdzi się również podczas polskich uroczystości, gdy na stole pojawiają się mięsne potrawy, tj. pieczeń ze schabu czy drobiowe roladki.
Kotlety mielone z niespodzianką. Ten farsz to prawdziwe mistrzostwo
Colcannon, czyli ziemniaki z kapustą
To jedno z tych prostych dań, które wypełniają świąteczny stół. Nie wymaga ani dużej ilości składników, ani długiego czasu spędzonego w kuchni. Colcannon najczęściej przygotowuje się z ziemniaków, masła, mleka i kapusty, a cały proces polega na zrobieniu purée i dorzuceniu do niego podsmażonej kapusty oraz opcjonalnych dodatków, takich jak jarmuż. Warto również doprawić danie gałką muszkatołową i odrobiną soli oraz pieprzu, aby podkreślić jego smak.
Przepis na colcannon, czyli ziemniaki z kapustą po irlandzku
Do przygotowania colcannon najlepiej użyć ziemniaków mączystych lub półmączystych. Po ugotowaniu łatwo się rozgniatają i tworzą puszyste, kremowe purée w przeciwieństwie do ziemniaków sałatkowych, które są zbyt twarde.
Składniki:
- 250 g ziemniaków,
- 250 g białej kapusty,
- 1 por,
- 4-5 łyżek mleka,
- 2 łyżeczki masła,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę i zagotuj.
- Umyj dokładnie kapustę, posiekaj ją na drobne paski i wrzuć do wrzącej wody.
- Gotuj krótko, aż będzie miękka.
- Odcedź i odstaw na bok.
- Obierz ziemniaki i pokrój w równą, małą kostkę i ugotuj w osolonej wodzie.
- Por oczyść, umyj i posiekaj w plasterki.
- Na patelni rozpuść jedną łyżeczkę masła, dodaj por i podsmaż krótko, aż zmięknie (uważaj, by nie zarumienił się zbyt mocno).
- Odcedzone ziemniaki utłucz na purée, dodaj masło i mleko.
- Wymieszaj na puszystą konsystencję.
- Do purée dodaj podsmażony por i kapustę.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowe!