Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał

Ziemniaki zdecydowanie zasługują na coś więcej niż szczyptę soli i odrobinę masła. Choć zazwyczaj są dodatkiem do kotleta, odpowiednio przygotowane potrafią wyjść na pierwszy plan i zachwycać smakiem. Aby je ulepszyć, nie potrzebujesz ani dużo czasu, ani skomplikowanych składników – wystarczy to, co wiele osób ma na co dzień w swojej kuchni.

Dzięki temu dodatkowi ziemniaki będą jeszcze smaczniejszeDzięki temu dodatkowi ziemniaki będą jeszcze smaczniejsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniak to warzywo, które można podawać na dziesiątki sposobów – w zapiekankach, gnocchi, jako kluski czy kremowe purée. To właśnie ta ostatnia opcja jest moją ulubioną, a odpowiednio doprawione potrafi zmienić zwykły posiłek w prawdziwą ucztę. Wystarczy, wrzucając sól i pieprz, dodać jeszcze jeden produkt, który od lat jest obecny w polskich kuchniach.

Ziemniaczane łódeczki z farszem na bazie kurczaka i pieczarek

Dodaj do purée

Do purée ziemniaczanego oprócz soli dodaję gałkę muszkatołową i to właśnie ona nadaje mu wyjątkowego charakteru. Ta popularna przyprawa idealnie komponuje się z masłem i śmietanką, które tworzą podstawę kremowego purée. Najlepiej zetrzeć ją tuż przed dodaniem do ziemniaków, ponieważ świeżo starta zachowuje pełnię aromatu i podbija smak całego dania.

Gałka muszkatołowa nie tylko wspaniale pachnie, ale ma też swoje walory zdrowotne – wspomaga trawienie, działa lekko rozgrzewająco i antyoksydacyjnie, co czyni ją ciekawym dodatkiem nie tylko pod względem smaku, ale i właściwości.

Przepis na purée z gałką muszkatołową

Purée ziemniaczane nie należy do skomplikowanych dań, a urozmaicenie go szczyptą gałki muszkatołowej zajmuje dosłownie chwilę i zdecydowanie jest warte poświęcenia momentu. Dzięki temu ziemniaki będą znacznie smaczniejsze i idealnie dopełnią twój obiad.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 20 g masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, a następnie opłucz je pod bieżącą wodą.
  2. Pokrój je na jednakowe kawałki.
  3. Włóż do garnka, zalej zimną wodą tak, aby je całkowicie przykryła.
  4. Dodaj szczyptę soli, doprowadź wodę do wrzenia na średnim ogniu.
  5. Gotuj ziemniaki 20-25 minut aż będą miękkie pod widelcem.
  6. Odcedź je i przełóż do dużej miski lub garnka.
  7. Dodaj masło i ubij tłuczkiem lub praską na gładką masę.
  8. Stopniowo wlewaj ciepłe mleko i ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji.
  9. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej,.
  10. Dokładnie wymieszaj.
  11. Gotowe purée podawaj jako dodatek do ulubionych dań. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇