Młoda kapusta tak pyszna, że prawie się popłakałam. Wystarczyła prosta marynata

Czy są takie dania, które wywołują łzy szczęścia? Zdecydowanie tak, a sekret to umiejętnie podkreślone walory prostych składników. I taką potrawą bez dwóch zdań jest marynowana kapusta pieczona ze śmietanowym sosem. Przepis zaskoczy cię prostotą i ciekawymi składnikami.

Propozycja dania na spotkaniu z Delio - supermarket onlinePropozycja dania na spotkaniu z delio - supermarket online
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | Filip Preis
Magdalena Pomorska

Młoda kapusta to jedno z pierwszych warzyw, które pojawia się na wiosennych straganach. Jest delikatniejsza od kapusty zimowej, co czyni ją idealnym składnikiem lekkich, sezonowych potraw. Dzięki krótkiemu czasowi gotowania, zachowuje swoją chrupkość i świeżość, co sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Ale co, jeśli zamiast gotować, wrzucisz ją do piekarnika? Taką wersję zaserwowały szefowe kuchni z klubu kolacyjnego AMAM.

Dlaczego warto upiec młodą kapustę?

W kuchni młoda kapusta jest niezwykle wszechstronna. Można ją dusić czy podawać na surowo w surówkach. Jednak doskonałość smaku wydobędziesz, kiedy po zamarynowaniu postanowisz ją upiec. Takie miłe zaskoczenie spotkało mnie na jednym ze spotkań dla pasjonatów gotowania i jakościowych produktów z zespołem delio supermarket online. Dziewczyny z klubu kolacyjnego AMAM - Maja Padzik i Anita Rudnicka - przygotowały przepis na pieczoną młodą kapustę z sosem soubise i zielonym jabłkiem. Sekretem smaku dania, które już po pierwszym kęsie wywołuje pozytywny taniec kubków smakowych, jest intensywna w umami, ale prosta marynata. Pasta miso łączona jest z miodem i sosem sojowym, a mieszanką pokrywa się kawałki kapusty na minimum godzinę, a następnie piecze 40 minut. "Robotę" robią też dodatki do zaserwowania, w tym wymieniony wyżej sos soubise. Jeśli go nie znasz, szybko nadrób zaległości z poniższym wyjaśnieniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję

Sos soubise - co warto o nim wiedzieć?

Sos soubise to klasyczny dodatek kuchni francuskiej, który bazuje na cebuli szalotki i beszamelu. Jego nazwa pochodzi od księcia Charlesa de Rohan-Soubise. Cebulka, główny składnik, jest duszona do miękkości, a następnie przecierana, co nadaje sosowi gładką konsystencję. Dodatek beszamelu wzbogaca smak i nadaje kremowej tekstury. Sos soubise jest ceniony za swoją wszechstronność. Może być podawany z pieczonymi ziemniakami, warzywami, a także jako dodatek do dań mięsnych. Jego subtelny smak i kremowa konsystencja sprawiają, że jest idealnym uzupełnieniem zarówno codziennych, jak i wykwintnych potraw.

Kapusta pieczona z sosem soubise, jabłkiem i karmelizowanymi orzechami

Pracę nad tym daniem warto podzielić sobie na etapy, ale efekt wynagradza cały włożony trud w gotowanie. Z pewnością taka propozycja zaskoczy twoją rodzinę i przyjaciół.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 1 łyżka jasnej lub czerwonej pasty miso,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 70 g masła,
  • garść orzechów pinii,
  • 1 łyżka miodu,
  • płatki chili,
  • sól,
  • kwaśne jabłko,
  • mięta.

Sos soubise:

  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 większe lub 6 mniejszych szalotek,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól.


Sposób przygotowania:

  1. Kapustę przekrój na połówki i każdą połowę na 2 lub 3 ćwiartki (w zależności od wielkości kapusty). Dokładnie umyj każdą ćwiartkę, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Masło rozpuść w rondelku, wymieszaj miso z miodem i dodaj do masła. Podgrzewaj, aż całość się zagotuje. Dodaj sos sojowy, wymieszaj i wystudź.
  3. Dokładnie wmasuj marynatę w każdą z ćwiartek kapusty i odstaw na minimum godzinę do zamarynowania. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Kapustę piecz przez około 40 minut. 
  4. Szalotki pokrój na piórka. Masło rozpuść w garnku i dodaj szalotki. Smaż je na najmniejszym ogniu do momentu, aż wyparuje z nich większość wody (zajmie to około 20 minut). Dolej śmietankę i gotuj całość przez mniej więcej 5 minut. Dopraw solą i gałką muszkatołową (pro tip: zacznij od najmniejszej szczypty, bo gałka muszkatołowa jest intensywna. Potem możesz dorzucić trochę więcej). 
  5. Przełóż gorącą śmietankę z szalotkami do naczynia blendera i zblenduj. 
  6. Jeśli chcesz, żeby sos był gładki, przelej go przez sitko z drobnymi oczkami. Gotowy sos możesz doprawić solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem. 
  7. Orzechy upraż na patelni, zdejmij patelnię z ognia i dodaj miód, chili i sól. Szybko wymieszaj i zdejmij orzeszki z patelni.
  8. Gotowe ćwiartki kapusty układaj na sosie soubise i posypuj karmelizowanymi orzeszkami pinii. Na górę dorzuć po kilka plasterków jabłka i odrobinę mięty.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze