Młoda kapusta tak pyszna, że prawie się popłakałam. Wystarczyła prosta marynata
Czy są takie dania, które wywołują łzy szczęścia? Zdecydowanie tak, a sekret to umiejętnie podkreślone walory prostych składników. I taką potrawą bez dwóch zdań jest marynowana kapusta pieczona ze śmietanowym sosem. Przepis zaskoczy cię prostotą i ciekawymi składnikami.
Młoda kapusta to jedno z pierwszych warzyw, które pojawia się na wiosennych straganach. Jest delikatniejsza od kapusty zimowej, co czyni ją idealnym składnikiem lekkich, sezonowych potraw. Dzięki krótkiemu czasowi gotowania, zachowuje swoją chrupkość i świeżość, co sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Ale co, jeśli zamiast gotować, wrzucisz ją do piekarnika? Taką wersję zaserwowały szefowe kuchni z klubu kolacyjnego AMAM.
Dlaczego warto upiec młodą kapustę?
W kuchni młoda kapusta jest niezwykle wszechstronna. Można ją dusić czy podawać na surowo w surówkach. Jednak doskonałość smaku wydobędziesz, kiedy po zamarynowaniu postanowisz ją upiec. Takie miłe zaskoczenie spotkało mnie na jednym ze spotkań dla pasjonatów gotowania i jakościowych produktów z zespołem delio supermarket online. Dziewczyny z klubu kolacyjnego AMAM - Maja Padzik i Anita Rudnicka - przygotowały przepis na pieczoną młodą kapustę z sosem soubise i zielonym jabłkiem. Sekretem smaku dania, które już po pierwszym kęsie wywołuje pozytywny taniec kubków smakowych, jest intensywna w umami, ale prosta marynata. Pasta miso łączona jest z miodem i sosem sojowym, a mieszanką pokrywa się kawałki kapusty na minimum godzinę, a następnie piecze 40 minut. "Robotę" robią też dodatki do zaserwowania, w tym wymieniony wyżej sos soubise. Jeśli go nie znasz, szybko nadrób zaległości z poniższym wyjaśnieniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję
Sos soubise - co warto o nim wiedzieć?
Sos soubise to klasyczny dodatek kuchni francuskiej, który bazuje na cebuli szalotki i beszamelu. Jego nazwa pochodzi od księcia Charlesa de Rohan-Soubise. Cebulka, główny składnik, jest duszona do miękkości, a następnie przecierana, co nadaje sosowi gładką konsystencję. Dodatek beszamelu wzbogaca smak i nadaje kremowej tekstury. Sos soubise jest ceniony za swoją wszechstronność. Może być podawany z pieczonymi ziemniakami, warzywami, a także jako dodatek do dań mięsnych. Jego subtelny smak i kremowa konsystencja sprawiają, że jest idealnym uzupełnieniem zarówno codziennych, jak i wykwintnych potraw.
Kapusta pieczona z sosem soubise, jabłkiem i karmelizowanymi orzechami
Pracę nad tym daniem warto podzielić sobie na etapy, ale efekt wynagradza cały włożony trud w gotowanie. Z pewnością taka propozycja zaskoczy twoją rodzinę i przyjaciół.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- 1 łyżka jasnej lub czerwonej pasty miso,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 70 g masła,
- garść orzechów pinii,
- 1 łyżka miodu,
- płatki chili,
- sól,
- kwaśne jabłko,
- mięta.
Sos soubise:
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki masła,
- 4 większe lub 6 mniejszych szalotek,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Kapustę przekrój na połówki i każdą połowę na 2 lub 3 ćwiartki (w zależności od wielkości kapusty). Dokładnie umyj każdą ćwiartkę, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Masło rozpuść w rondelku, wymieszaj miso z miodem i dodaj do masła. Podgrzewaj, aż całość się zagotuje. Dodaj sos sojowy, wymieszaj i wystudź.
- Dokładnie wmasuj marynatę w każdą z ćwiartek kapusty i odstaw na minimum godzinę do zamarynowania. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Kapustę piecz przez około 40 minut.
- Szalotki pokrój na piórka. Masło rozpuść w garnku i dodaj szalotki. Smaż je na najmniejszym ogniu do momentu, aż wyparuje z nich większość wody (zajmie to około 20 minut). Dolej śmietankę i gotuj całość przez mniej więcej 5 minut. Dopraw solą i gałką muszkatołową (pro tip: zacznij od najmniejszej szczypty, bo gałka muszkatołowa jest intensywna. Potem możesz dorzucić trochę więcej).
- Przełóż gorącą śmietankę z szalotkami do naczynia blendera i zblenduj.
- Jeśli chcesz, żeby sos był gładki, przelej go przez sitko z drobnymi oczkami. Gotowy sos możesz doprawić solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem.
- Orzechy upraż na patelni, zdejmij patelnię z ognia i dodaj miód, chili i sól. Szybko wymieszaj i zdejmij orzeszki z patelni.
- Gotowe ćwiartki kapusty układaj na sosie soubise i posypuj karmelizowanymi orzeszkami pinii. Na górę dorzuć po kilka plasterków jabłka i odrobinę mięty.