Siekam młodą kapustę i upycham w słoikach. Zimą będę sobie za to dziękować

Kiedy na straganach pojawia się młoda kapusta, wiem, że to znak, by pomyśleć o zimowych zapasach. Nic nie smakuje tak dobrze w chłodne dni, jak domowa kiszona młoda kapusta. Ten prosty proces, choć wymaga trochę czasu, sowicie się opłaca. Już teraz siekam i upycham w słoikach te świeże, wiosenne główki, a zimą będę sobie za to wdzięczny, ciesząc się zdrowym i pysznym dodatkiem do wielu potraw.

Siekam młodą kapustę i upycham w słoikachSiekam młodą kapustę i upycham w słoikach
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Przygotowanie kiszonej młodej kapusty w domowych warunkach to mój sposób na zachowanie smaku lata na zimowe miesiące. Kiedy świeże główki kapusty pojawiają się na targu, nie waham się ani chwili – kupuję je i przygotowuję w najprostszy możliwy sposób. Dzięki temu mam pewność, że zimą będę mógł cieszyć się domową, naturalnie ukiszoną kapustą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Dlaczego warto kisić młodą kapustę?

Kiszona młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność, a także błonnik wspomagający trawienie. Co więcej, sam proces kiszenia sprawia, że powstają w niej probiotyki, które wspierają florę bakteryjną jelit. Dlatego zawsze, gdy nadchodzi sezon, siekam młodą kapustę i upycham w słoikach, aby mieć ten zdrowy przysmak pod ręką.

Kiszona młoda kapusta – prosty przepis

Składniki:

  • kilka główek młodej kapusty (oczyszczonej z wierzchnich liści),
  • 1 łyżka soli na każdą główkę kapusty,
  • marchewka (1 szt. na 1 główkę kapusty).

Dodatkowe akcesoria:

  • słoiki (o pojemności 0,9 l, 0,5 l, 0,33 l),
  • bawełniana ściereczka,
  • folia spożywcza.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i marchewkę siekam na drobno. Można to zrobić nożem, szatkownicą lub przystawką do maszynki do mięsa.
  2. Posiekaną kapustę i marchewkę przekładam do dużej miski, dodaję sól i dokładnie mieszam, aby warzywa puściły sok.
  3. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w chłodne miejsce na całą noc.
  4. Następnego dnia kapustę wkładam ciasno do wyparzonych słoików, ugniatając każdą warstwę, aby wydzielał się sok.
  5. Na wierzchu słoików pozostawiam około 5 cm wolnej przestrzeni. Sok, który się wydzielił, zlewam do osobnego naczynia i używam go do uzupełnienia słoików.
  6. Słoiki lekko zakręcam, ale nie dokręcam na maksa. Ustawiam na folii w ciemnym, ciepłym miejscu.
  7. Po 2 tygodniach, gdy kapusta zacznie żółknąć i pojawią się bąbelki, zbieram pianę z wierzchu i uzupełniam sokiem.
  8. Słoiki dokładnie zakręcam i przenoszę do spiżarni. Kapusta jest gotowa do spożycia po około miesiącu.

Domowa kiszona młoda kapusta jest nie tylko zdrowa, ale też niezwykle smaczna. Idealnie pasuje do zimowych obiadów, surówek czy kanapek. Dzięki temu prostemu przepisowi mogę cieszyć się jej wyjątkowym smakiem przez całą zimę.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy