Siekam młodą kapustę i upycham w słoikach. Zimą będę sobie za to dziękować

Kiedy na straganach pojawia się młoda kapusta, wiem, że to znak, by pomyśleć o zimowych zapasach. Nic nie smakuje tak dobrze w chłodne dni, jak domowa kiszona młoda kapusta. Ten prosty proces, choć wymaga trochę czasu, sowicie się opłaca. Już teraz siekam i upycham w słoikach te świeże, wiosenne główki, a zimą będę sobie za to wdzięczny, ciesząc się zdrowym i pysznym dodatkiem do wielu potraw.

Siekam młodą kapustę i upycham w słoikachSiekam młodą kapustę i upycham w słoikach
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marcin Michałowski

Przygotowanie kiszonej młodej kapusty w domowych warunkach to mój sposób na zachowanie smaku lata na zimowe miesiące. Kiedy świeże główki kapusty pojawiają się na targu, nie waham się ani chwili – kupuję je i przygotowuję w najprostszy możliwy sposób. Dzięki temu mam pewność, że zimą będę mógł cieszyć się domową, naturalnie ukiszoną kapustą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Dlaczego warto kisić młodą kapustę?

Kiszona młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność, a także błonnik wspomagający trawienie. Co więcej, sam proces kiszenia sprawia, że powstają w niej probiotyki, które wspierają florę bakteryjną jelit. Dlatego zawsze, gdy nadchodzi sezon, siekam młodą kapustę i upycham w słoikach, aby mieć ten zdrowy przysmak pod ręką.

Kiszona młoda kapusta – prosty przepis

Składniki:

  • kilka główek młodej kapusty (oczyszczonej z wierzchnich liści),
  • 1 łyżka soli na każdą główkę kapusty,
  • marchewka (1 szt. na 1 główkę kapusty).

Dodatkowe akcesoria:

  • słoiki (o pojemności 0,9 l, 0,5 l, 0,33 l),
  • bawełniana ściereczka,
  • folia spożywcza.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i marchewkę siekam na drobno. Można to zrobić nożem, szatkownicą lub przystawką do maszynki do mięsa.
  2. Posiekaną kapustę i marchewkę przekładam do dużej miski, dodaję sól i dokładnie mieszam, aby warzywa puściły sok.
  3. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w chłodne miejsce na całą noc.
  4. Następnego dnia kapustę wkładam ciasno do wyparzonych słoików, ugniatając każdą warstwę, aby wydzielał się sok.
  5. Na wierzchu słoików pozostawiam około 5 cm wolnej przestrzeni. Sok, który się wydzielił, zlewam do osobnego naczynia i używam go do uzupełnienia słoików.
  6. Słoiki lekko zakręcam, ale nie dokręcam na maksa. Ustawiam na folii w ciemnym, ciepłym miejscu.
  7. Po 2 tygodniach, gdy kapusta zacznie żółknąć i pojawią się bąbelki, zbieram pianę z wierzchu i uzupełniam sokiem.
  8. Słoiki dokładnie zakręcam i przenoszę do spiżarni. Kapusta jest gotowa do spożycia po około miesiącu.

Domowa kiszona młoda kapusta jest nie tylko zdrowa, ale też niezwykle smaczna. Idealnie pasuje do zimowych obiadów, surówek czy kanapek. Dzięki temu prostemu przepisowi mogę cieszyć się jej wyjątkowym smakiem przez całą zimę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze