Siekam młodą kapustę i upycham w słoikach. Zimą będę sobie za to dziękować

Kiedy na straganach pojawia się młoda kapusta, wiem, że to znak, by pomyśleć o zimowych zapasach. Nic nie smakuje tak dobrze w chłodne dni, jak domowa kiszona młoda kapusta. Ten prosty proces, choć wymaga trochę czasu, sowicie się opłaca. Już teraz siekam i upycham w słoikach te świeże, wiosenne główki, a zimą będę sobie za to wdzięczny, ciesząc się zdrowym i pysznym dodatkiem do wielu potraw.

Siekam młodą kapustę i upycham w słoikachSiekam młodą kapustę i upycham w słoikach
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marcin Michałowski

Przygotowanie kiszonej młodej kapusty w domowych warunkach to mój sposób na zachowanie smaku lata na zimowe miesiące. Kiedy świeże główki kapusty pojawiają się na targu, nie waham się ani chwili – kupuję je i przygotowuję w najprostszy możliwy sposób. Dzięki temu mam pewność, że zimą będę mógł cieszyć się domową, naturalnie ukiszoną kapustą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Dlaczego warto kisić młodą kapustę?

Kiszona młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność, a także błonnik wspomagający trawienie. Co więcej, sam proces kiszenia sprawia, że powstają w niej probiotyki, które wspierają florę bakteryjną jelit. Dlatego zawsze, gdy nadchodzi sezon, siekam młodą kapustę i upycham w słoikach, aby mieć ten zdrowy przysmak pod ręką.

Kiszona młoda kapusta – prosty przepis

Składniki:

  • kilka główek młodej kapusty (oczyszczonej z wierzchnich liści),
  • 1 łyżka soli na każdą główkę kapusty,
  • marchewka (1 szt. na 1 główkę kapusty).

Dodatkowe akcesoria:

  • słoiki (o pojemności 0,9 l, 0,5 l, 0,33 l),
  • bawełniana ściereczka,
  • folia spożywcza.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i marchewkę siekam na drobno. Można to zrobić nożem, szatkownicą lub przystawką do maszynki do mięsa.
  2. Posiekaną kapustę i marchewkę przekładam do dużej miski, dodaję sól i dokładnie mieszam, aby warzywa puściły sok.
  3. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w chłodne miejsce na całą noc.
  4. Następnego dnia kapustę wkładam ciasno do wyparzonych słoików, ugniatając każdą warstwę, aby wydzielał się sok.
  5. Na wierzchu słoików pozostawiam około 5 cm wolnej przestrzeni. Sok, który się wydzielił, zlewam do osobnego naczynia i używam go do uzupełnienia słoików.
  6. Słoiki lekko zakręcam, ale nie dokręcam na maksa. Ustawiam na folii w ciemnym, ciepłym miejscu.
  7. Po 2 tygodniach, gdy kapusta zacznie żółknąć i pojawią się bąbelki, zbieram pianę z wierzchu i uzupełniam sokiem.
  8. Słoiki dokładnie zakręcam i przenoszę do spiżarni. Kapusta jest gotowa do spożycia po około miesiącu.

Domowa kiszona młoda kapusta jest nie tylko zdrowa, ale też niezwykle smaczna. Idealnie pasuje do zimowych obiadów, surówek czy kanapek. Dzięki temu prostemu przepisowi mogę cieszyć się jej wyjątkowym smakiem przez całą zimę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy