Gotuję młodą kapustę z wyrazisty mięsem. Przy tym daniu najlepszy bigos nie ma szans

Wiosna w mojej kuchni zawsze witana jest z otwartymi ramionami, a jedną z jej pierwszych oznak na talerzu jest młoda kapusta. Przygotowuję ją na wiele sposobów, ale ten jeden… ten nie ma sobie równych. Soczysta, delikatna kapusta duszona z aromatycznymi żeberkami wieprzowymi to esencja wiosennego obiadu. Jest tak pyszna i sycąca, że nawet mój legendarny bigos musi ustąpić jej miejsca na podium.

Żeberka z kapustąŻeberka z kapustą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

W kuchni wiosna zawsze zaczyna się dla mnie od jednego dania – gotowanej młodej kapusty z żeberkami. To prawdziwa uczta, której smak przebija nawet najlepszy bigos. Aromatyczne, miękkie żeberka, delikatna kapusta, słodycz marchewki i kwaskowatość pomidorów – wszystko to łączy się w idealną kompozycję smaków. Przy tym daniu klasyczne przetwory kapuściane naprawdę mogą się schować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane kąski z halloumi. Prosta przekąska na gorąco

Mój sprawdzony przepis na młodą kapustę z żeberkami:

Podstawą mojego dania jest oczywiście młoda kapusta – delikatna, soczysta i pełna naturalnej słodyczy. Wybieram kapustę o jasnych, miękkich liściach, które podczas gotowania zamieniają się w aromatyczną, lekko kremową masę. Jednak to, co nadaje potrawie charakteru, to mięso – żeberka. Soczyste, delikatnie przyrumienione na patelni, a potem duszone w bulionie, stają się tak miękkie, że niemal rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 duża cebula,
  • 3 marchewki,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub przecieru),
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • olej do podsmażenia żeberek.

Przygotowanie:

  1. Żeberka kroję na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewam olej i podsmażam żeberka z każdej strony na złoty kolor.
  2. Podsmażone żeberka przekładam do dużego garnka. Zalewam około 1 litrem wody (tak, aby były przykryte), dodaję liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuję na średnim ogniu przez około 30 minut.
  3. W międzyczasie cebulę drobno siekam i podsmażam na tej samej patelni, na której smażyły się żeberka, aż stanie się szklista.
  4. Młodą kapustę szatkuję na cienkie paski. Marchewki obieram i kroję w plasterki.
  5. Po 30 minutach gotowania żeberek dodaję do garnka poszatkowaną kapustę, plasterki marchewki i podsmażoną cebulę. Dolewam trochę więcej wody, jeśli jest taka potrzeba (poziom płynu powinien sięgać do poziomu kapusty). Gotuję na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
  6. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Mieszam i gotuję jeszcze przez około 15 minut, aż kapusta będzie miękka, a sos zgęstnieje.
  7. Na sam koniec dodaję posiekany świeży koperek. Mieszam i odstawiam na kilka minut, aby smaki się przegryzły.

Tak przygotowana młoda kapusta z żeberkami to dla mnie kwintesencja wiosennego smaku. Jest sycąca, aromatyczna i po prostu pyszna. Gorąco polecam wypróbować ten przepis – jestem przekonany, że i wam przypadnie do gustu!

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy