Była moim koszmarem z dzieciństwa. Dzięki zmianie w przepisie stała się moją ulubioną zupą

Pojawiała się często na stołówce szkolnej, a i moja mama często gotowała wielki gar tej zupy. Do niedawna była moim koszmarem, ale prosty trik z patelnią sprawił, że dziś jawi się już jako prawdziwy rarytas.

Ta zupa to klasyk polskiej kuchniTa zupa to klasyk polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Krupnik to prosta i pożywna zupa, która w wielu domach gości od pokoleń. Często powstaje na rosole lub wywarze z kości, wzbogaconym obowiązkowo o kaszę jęczmienną oraz ziemniaki. Dzięki temu jest sycąca, pożywna i przyjemnie rozgrzewa po powrocie do domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Krupnik z prażoną kaszą

Kiedyś informacja, że na obiad będzie krupnik, była dla mnie jak koszmar. Wszystkiemu winna była rozgotowana kasza jęczmienna, która w zupie często zamieniała się w rozgotowaną, niesmaczną breję. Przez lata jej unikałam, ale dzięki prostej zmianie odkryłam smak na nowo.

Taki krupnik zachwyca smakiem na nowo
Taki krupnik zachwyca smakiem na nowo © Adobe Stock | MYCHKO

Postanowiłam dać krupnikowi drugą szansę, ale pod jednym warunkiem – zmodyfikuję przepis tak, aby odpowiadał moim dorosłym kubkom smakowym. Wpadłam na pomysł prażenia kaszy na patelni, zamiast płukać ją pod bieżącą wodą. Okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Prażenie wydobyło orzechowy aromat kaszy, który podczas zwykłego płukania i gotowania często zanika. Zniknęła mdłość, pojawiła się wyrazistość i głębia smaku, o której wcześniej mogłam tylko pomarzyć.

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 4 skrzydełka,
  • 6 ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • cebula,
  • kawałek selera,
  • zielona część pora,
  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 kulki ziela angielskiego,
  • 1 solidna łyżka masła do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka podziel na mniejsze kawałki i przełóż do garnka.
  2. Dodaj skrzydełka i zalej zimną wodą tak, aby przykryła całkowicie mięso.
  3. Zagotuj, zbierz szumowiny.
  4. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.
  5. Warzywa obierz, pokrój w mniejsze kawałki.
  6. Kaszę podsmaż przez około 2 minuty na rozgrzanym maśle. Często mieszaj, aby nic się nie przypaliło.
  7. Dodaj do kaszy łyżkę bulionu i lekko podgotuj.
  8. Do gotującego się wywaru z mięsem dodaj warzywa i gotuj przez 30 minut.
  9. Następnie dodaj podsmażoną kaszę i gotuj jeszcze przez 15 minut, aż stanie się miękka, a krupnik zgęstnieje.

Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Nalej do głębokich talerzy, dorzucając kawałki mięsa, jeśli lubisz. Możesz całość dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥