Była moim koszmarem z dzieciństwa. Dzięki zmianie w przepisie stała się moją ulubioną zupą
Pojawiała się często na stołówce szkolnej, a i moja mama często gotowała wielki gar tej zupy. Do niedawna była moim koszmarem, ale prosty trik z patelnią sprawił, że dziś jawi się już jako prawdziwy rarytas.
Krupnik to prosta i pożywna zupa, która w wielu domach gości od pokoleń. Często powstaje na rosole lub wywarze z kości, wzbogaconym obowiązkowo o kaszę jęczmienną oraz ziemniaki. Dzięki temu jest sycąca, pożywna i przyjemnie rozgrzewa po powrocie do domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem
Krupnik z prażoną kaszą
Kiedyś informacja, że na obiad będzie krupnik, była dla mnie jak koszmar. Wszystkiemu winna była rozgotowana kasza jęczmienna, która w zupie często zamieniała się w rozgotowaną, niesmaczną breję. Przez lata jej unikałam, ale dzięki prostej zmianie odkryłam smak na nowo.
Postanowiłam dać krupnikowi drugą szansę, ale pod jednym warunkiem – zmodyfikuję przepis tak, aby odpowiadał moim dorosłym kubkom smakowym. Wpadłam na pomysł prażenia kaszy na patelni, zamiast płukać ją pod bieżącą wodą. Okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Prażenie wydobyło orzechowy aromat kaszy, który podczas zwykłego płukania i gotowania często zanika. Zniknęła mdłość, pojawiła się wyrazistość i głębia smaku, o której wcześniej mogłam tylko pomarzyć.
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 4 skrzydełka,
- 6 ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- cebula,
- kawałek selera,
- zielona część pora,
- 100 g kaszy jęczmiennej,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 kulki ziela angielskiego,
- 1 solidna łyżka masła do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Żeberka podziel na mniejsze kawałki i przełóż do garnka.
- Dodaj skrzydełka i zalej zimną wodą tak, aby przykryła całkowicie mięso.
- Zagotuj, zbierz szumowiny.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.
- Warzywa obierz, pokrój w mniejsze kawałki.
- Kaszę podsmaż przez około 2 minuty na rozgrzanym maśle. Często mieszaj, aby nic się nie przypaliło.
- Dodaj do kaszy łyżkę bulionu i lekko podgotuj.
- Do gotującego się wywaru z mięsem dodaj warzywa i gotuj przez 30 minut.
- Następnie dodaj podsmażoną kaszę i gotuj jeszcze przez 15 minut, aż stanie się miękka, a krupnik zgęstnieje.
Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Nalej do głębokich talerzy, dorzucając kawałki mięsa, jeśli lubisz. Możesz całość dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!