Zamiast do herbaty, sypię do pomidorowej. Na rosole wychodzi najlepsza na świecie

Poniedziałek to dobry dzień na zupę pomidorową. Zdecydowanie najlepsza jest na rosole, który z reguły gotuję w niedzielę. Żeby jeszcze podkręcić jej smak, doprawiam ją w nieoczywisty sposób.

W wielu domach w poniedziałek na obiad pojawia się pomidorowaW wielu domach w poniedziałek na obiad pojawia się pomidorowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomidorowa zdecydowanie należy do ulubionych zup Polaków. Ma to nawet odzwierciedlenie w codziennym języku, bo kto nie zna powiedzenia "nie jestem pomidorową, żeby wszyscy mnie lubili"? Powinna mieć głęboki, aromatyczny smak. Można podawać ją z makaronem czy ryżem, zabielać lub nie. W każdym domu gotuje się ją nieco inaczej, podobnie jak rosół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowa zupa z ziemniaczanym dodatkiem to prawdziwy sztos. Palce lizać!

Baza pomidorówki zawsze taka sama

Latem sposób na zupę pomidorową jest tylko jeden. Gotuje się ją na świeżych warzywach, które wtedy nie mają konkurencji. Poza sezonem lepiej ją przygotować przy użyciu koncentratu pomidorowego, pomidorów z puszki czy passaty. Baza zupy pozostaje bez zmian. Jest to rosół, do którego wystarczy dodać wybrany dodatek i powstaje pyszna pomidorówka.

Dodajesz koncentrat czy inny produkt na bazie pomidorów bezpośrednio do gorącego rosołu? To sprawia, że tracą one część smaku i aromatu. Warto je wcześniej podsmażyć lub krótko dusić z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, czosnku czy ziół, takich jak oregano czy rozmaryn.

Słodki dodatek podkręca smak

Czym doprawić zupę pomidorową? Z reguły sięgamy po sól i pieprz. Jednak ważny jest też dodatek, którego smak kojarzy się z deserami. Chodzi o cukier. To patent od lat wypróbowany przez Włochów, którzy są mistrzami potraw na bazie pomidorów. Ten dodatek świetnie przełamuje kwaskowatość warzyw. Pomidorówka jest wtedy bardziej delikatna w smaku. Cukier trzeba dodać do smaku do gorącej zupy, by kryształki dobrze się rozpuściły.

Czy zabielanie jest konieczne?

Pomidorówkę można zabielić kwaśną śmietaną. To tradycyjny sposób. Wiele osób stawia także na włoski serek mascarpone, który sprawia, że zupa jest bardziej kremowa. Aksamitnej konsystencji nadaje zupie też śmietanka kremówka. Jednak te dodatki mają sporo kalorii. Dobrze doprawiona pomidorówka bez zabielania, za to posypana świeżą natką lub koperkiem, również smakuje doskonale.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa