Zamiast do herbaty, sypię do pomidorowej. Na rosole wychodzi najlepsza na świecie

Poniedziałek to dobry dzień na zupę pomidorową. Zdecydowanie najlepsza jest na rosole, który z reguły gotuję w niedzielę. Żeby jeszcze podkręcić jej smak, doprawiam ją w nieoczywisty sposób.

W wielu domach w poniedziałek na obiad pojawia się pomidorowaW wielu domach w poniedziałek na obiad pojawia się pomidorowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomidorowa zdecydowanie należy do ulubionych zup Polaków. Ma to nawet odzwierciedlenie w codziennym języku, bo kto nie zna powiedzenia "nie jestem pomidorową, żeby wszyscy mnie lubili"? Powinna mieć głęboki, aromatyczny smak. Można podawać ją z makaronem czy ryżem, zabielać lub nie. W każdym domu gotuje się ją nieco inaczej, podobnie jak rosół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowa zupa z ziemniaczanym dodatkiem to prawdziwy sztos. Palce lizać!

Baza pomidorówki zawsze taka sama

Latem sposób na zupę pomidorową jest tylko jeden. Gotuje się ją na świeżych warzywach, które wtedy nie mają konkurencji. Poza sezonem lepiej ją przygotować przy użyciu koncentratu pomidorowego, pomidorów z puszki czy passaty. Baza zupy pozostaje bez zmian. Jest to rosół, do którego wystarczy dodać wybrany dodatek i powstaje pyszna pomidorówka.

Dodajesz koncentrat czy inny produkt na bazie pomidorów bezpośrednio do gorącego rosołu? To sprawia, że tracą one część smaku i aromatu. Warto je wcześniej podsmażyć lub krótko dusić z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, czosnku czy ziół, takich jak oregano czy rozmaryn.

Słodki dodatek podkręca smak

Czym doprawić zupę pomidorową? Z reguły sięgamy po sól i pieprz. Jednak ważny jest też dodatek, którego smak kojarzy się z deserami. Chodzi o cukier. To patent od lat wypróbowany przez Włochów, którzy są mistrzami potraw na bazie pomidorów. Ten dodatek świetnie przełamuje kwaskowatość warzyw. Pomidorówka jest wtedy bardziej delikatna w smaku. Cukier trzeba dodać do smaku do gorącej zupy, by kryształki dobrze się rozpuściły.

Czy zabielanie jest konieczne?

Pomidorówkę można zabielić kwaśną śmietaną. To tradycyjny sposób. Wiele osób stawia także na włoski serek mascarpone, który sprawia, że zupa jest bardziej kremowa. Aksamitnej konsystencji nadaje zupie też śmietanka kremówka. Jednak te dodatki mają sporo kalorii. Dobrze doprawiona pomidorówka bez zabielania, za to posypana świeżą natką lub koperkiem, również smakuje doskonale.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat