Ta przyprawa kojarzy się z pizzą. Skutecznie ułatwia trawienie

Maraton świąt za nami. To czas, kiedy posiłki są bardziej obfite i nie ma co ukrywać, nie liczymy kalorii i jemy bardziej tłusto. Jeśli teraz chcesz usprawnić trawienie, zioła jak zawsze są niezawodne. W tym przypadku sprawdzi się oregano.

Ta przyprawa kojarzy się z kuchnią śródziemnomorskąTa przyprawa kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Oregano masz na pewno w kuchennej szafce i wykorzystujesz do wielu potraw. Pasuje do pizzy, sałatek, dań mięsnych. Jej aromat jest bardzo charakterystyczny, podobnie jak jej działanie. Oregano uchodzi za jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Powodów jest sporo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy Pumpkin Spice Latte. Przepis na kultowy, jesienny napój

Chroni przed niestrawnością

Oregano, czyli lebiodka pospolita, pochodzi z Europy Południowej, ale rośnie również w Azji, Ameryce Północnej i Afryce. Dziko występuje także w Polsce. To roślina lecznicza, a surowcem zielarskim jest ziele. W medycynie naturalnej oregano cieszy się dużym uznaniem. Ma bowiem pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Pomaga w przypadku bólów brzucha, biegunki, zapalenia żołądka, wzdęć. Dlatego oregano warto stosować do ciężkostrawnych potraw. Stymuluje wydzielanie żółci soku żołądkowego, skutecznie chroni więc przed niestrawnością.

Recepta na długowieczność

Naukowcy łączą też oregano z długowiecznością. Mieszkańców regionów, znanych z wyjątkowo długiego życia, często piją napary z oregano. Jak podkreślają eksperci, taki napój wspomaga walkę z wolnymi rodnikami oraz dba o zdrowie układu krążenia. Nie można też zapomnieć o jego działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, które potwierdzają liczne badania naukowe.

Pomaga też na nerwy

Oregano może więc być naturalnym sposobem na polepszenie kondycji. Jest bogate w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Ta popularna przyprawa wspiera także pracę układu nerwowego. Ma dobry wpływ na pamięć i koncentrację, ułatwia zasypianie i działa uspokajająco.

Jak przygotować napar?

Wystarczy 3 łyżeczki suszonego oregano zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Jeśli napar ma pomóc na dolegliwości trawienne, najlepiej pić go pół godziny przed posiłkiem. Chcesz kupić oregano? Wybierz takie z ekologicznym certyfikatem, o intensywnym, aromatycznym smaku i zapachu z nutami ziołowo-korzennymi. Produkty niskiej jakości mogą zawierać liście mirtu czy oliwki, co obniża ich wartość smakową i zdrowotną.

Wybrane dla Ciebie
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇