Żadna jarzynowa czy gyrosowa. Sąsiadka dała mi przepis na sałatkę karnawałową i od razu stał się hitem
Karnawał to świetna okazja do spotkań ze znajomymi. Desery, charakterystyczne dla tego okresu, czyli głównie faworki i pączki, są pyszne, ale i kaloryczne. Dlatego na główne danie dobrze jest przygotować coś lżejszego. Idealnie sprawdzi się sałatka karnawałowa.
Sąsiadka bardzo zachwalała sałatkę karnawałową. Szybka do zrobienia, pyszna i do tego świetnie pasuje zarówno do wędlin, jak i do sera - argumentów miała naprawdę sporo. Postanowiłam wypróbować jej przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Król Imprezy smakuje każdemu. W sam raz na sylwestra
Różyczki, ale posiekane
Pierwszy składnik tej sałatki na pewno nikogo nie zaskoczy. Każdy zna co najmniej kilka przepisów na sałatki z brokułami. Jednak ten wyróżnia to, że te warzywa są drobno pokrojone. Tak przygotowane świetnie łączą się z innymi składnikami i sosem. Smakują też wyśmienicie.
Wzmacniają odporność
Choć brokuły są dostępne przez cały rok, to właśnie w okresie zimowym warto po nie sięgnąć jak najczęściej. Te warzywa zawierają witaminy, które wzmacniają system odpornościowy, poprawiają krążenie krwi i mają dobry wpływ na układ nerwowy. W zielonych różyczkach znajduje się także błonnik, który wspomaga pracę jelit, oraz potas, który jest niezbędny do regulacji ciśnienia krwi. Ważnym ich składnikiem jest sulforafan, związek siarki, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Do tego brokuły są niskokaloryczne. Idealnie nadają się do surówek i sałatek.
Wystarczy je zblanszować
Jak przygotować brokuły do sałatki karnawałowej? Najlepiej w taki sposób, by zachowały swoje wartości odżywcze i pełnię smaku, czyli wystarczy je zblanszować. Można to zrobić na dwa sposoby: poprzez wrzucenie do wrzącej wody lub gotowanie na parze pod przykryciem. Po tej krótkiej obróbce brokuły będą mięciutkie i z łatwością je drobno pokroisz. Takie właśnie są potrzebne do tej sałatki.
Sałatka karnawałowa
Składniki:
- 450 g brokułów,
- 200 g ugotowanej lub grillowanej piersi z indyka,
- 150 g sera feta,
- kilka gałązek koperku,
- kilka rzodkiewek,
- 2 jajka ugotowane na twardo do dekoracji.
Na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- pół łyżeczki miodu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania brokułów. Odetnij ich różyczki i zanurz na kilka minut w gotującej się wodzie z solą. Następnie odcedź, wystudź i drobno pokrój.
- Do tak przygotowanych brokułów dołóż drobno pokrojone mięso z indyka.
- Następnie drobno pokrój ser feta i zetrzyj na tarce rzodkiewki.
- Drobno posiekaj koperek.
- Połącz wszystkie składniki sałatki, wymieszaj.
- Z podanych składników przygotuj sos, wystarczy je dokładnie wymieszać, na końcu dodając oliwę.
- Sosem zalej sałatkę. Podawaj ją udekorowaną cząstkami jajek na twardo.