W tych owocach i warzywach znajdziesz najwięcej witaminy C. Lista jest krótka
Im bliżej do jesieni, tym częściej myślimy, by wzbogacać posiłki o witaminę C. Dzięki niej można wzmocnić odporność. Przychodzą ci namyśl cytrusy? To dobry trop, ale jest jeszcze więcej owoców i warzyw, które są znacznie bogatsze w tę cenną witaminę.
12.09.2024 10:36
Dieta bogata w witaminę C to znacznie lepszy pomysł niż wspieranie się suplementami z apteki. Warto odpowiednio komponować swoje posiłki już od początku jesieni, by uchronić się przed sezonowymi infekcjami. Witaminę C często kojarzymy z cytrusami, ale dużo zawierają jej także warzywa, na które szczególnie warto postawić w swoich posiłkach i inne owoce. Można po nie sięgać codziennie. Jak przypominają dietetycy, z witaminą C w posiłkach nie da się przesadzić, a w suplementach już tak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Które warzywa i owoce mają najwięcej witaminy C?
Ostra papryka. Czerwone papryczki chilli są bogate w witaminę C: 100 g tych niewielkich warzyw to źródło ok. 229 kwasu askorbinowego. Zawierają też sporą dawkę witaminy A czy też retinolu, działając na skórę przeciwstarzeniowo. Najlepiej je drobno pokroić, bo są bardzo pikantne i dodawać do sałatek, makaronów czy sosów.
Czerwona papryka. Chilli jest zbyt ostra? Postaw na czerwoną i żółta paprykę, które też są dobrymi źródłami witaminy C. W 100 g tych warzyw znajduje się jej ok. 166 mg. Najlepiej jeść je na surowo, to świetny dodatek do sałatek i kanapek.
Jarmuż. W jego zielonych liściach kryje się sporo witaminy C - 100 g zapewnia jej 120 mg. To warzywo świetne na sałatki, a także koktajle.
Kiwi. Zawiera aż 85 mg kwasu askorbinowego w 100 g. Poza dużą ilością witaminy C, kiwi ma także witaminę E, wapń i potas. Plasterki kiwi warto dodawać do porannej owsianki, jogurtu czy sałatek.
Brokuły. Mają dużo witaminy C, bo ok. 89 mg na 100 g. Najkorzystniej jeść je na surowo, albo ugotowane na parze.
Brukselka. 100 g tego warzywa dostarcza 85 mg witaminy C. Tak jak w przypadku brokułów, dobrze jest jeść ją na surowo, bardzo cienko pokrojoną. Można dodawać ją przede wszystkim do sałatek i kanapek.
Cytrusy. Pomarańcza zapewnia ok. 75 mg witaminy C, z kolei połówka grejpfruta to ok. 39 mg. Dobrym źródłem tej witaminy są również świeże soki, jednak najlepiej wypić je zaraz po przygotowaniu, by zapobiec utlenianiu witaminy C.