Te dodatki do owsianki omijaj. Zamieniają ją w kaloryczną bombę i niweczą odchudzanie

Owsianka, o której ciągle czytasz, że ma tyle zalet i polecają ją dietetycy, może łatwo stać się deserem... Wystarczy, że przeholujesz z dodatkami, które dodadzą jej mnóstwo kalorii. Na które zatem lepiej uważać, gdy w planach jest wysmuklenie sylwetki?

Dietetyczne śniadanie czy deser? Owsianka ma różne oblicza. Dietetyczne śniadanie czy deser? Owsianka ma różne oblicza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Owsiankę na śniadanie możesz przygotować na bazie płatków zwykłych, górskich lub błyskawicznych. Jeśli chodzi o kalorie, nie ma to większego znaczenia. Tutaj najczęściej zgubne są dodatki.

Owsianka ma mnóstwo zalet. Płatki zawierają dużo błonnika, który pomaga w obniżeniu cholesterolu. Jest on też dobrą pożywką dla bakterii, więc wspiera prawidłowe działanie jelit. Ponadto płatki mają sporo magnezu, dzięki czemu wzmacniają się nerwy. Magnez wspiera też regenerację mięśni. W składzie płatków są również węglowodany złożone, więc energia uwalnia się stopniowo. Oznacza to, że owsianka zaspakaja głód na długo. Co więc może być nie tak?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaszubskie ruchanki z jabłkami. Idealne na słodki piątkowy obiad

Dla tych, co na diecie

Owsianka polecana jest na diecie niskokalorycznej. Sprzyja utracie kilogramów przede wszystkim ze względu na błonnik, który przyspiesza metabolizm. Nie zawiera też dużo kalorii, ale syci na długo. Nie ma zatem ryzyka podjadania między posiłkami. Jednak owsianka będzie daniem dietetycznym, pod warunkiem że przygotujesz ją na wodzie, bez dużej ilości dodatków, najlepiej tylko z jabłkiem. Natomiast orzechy, suszone owoce, a także świeże, jak na przykład banany czy winogrona dodają jej sporo kalorii. Owsianka fit ma około 200 kcal, zaś z dodatkami, które znacznie podkreślają jej smak, ale też wartość kaloryczną, nawet ponad 400 kcal.

Na te dodatki do owsianki uważaj

Cukier. Płatki owsiane mają taki nijaki smak, więc je dosładzasz? W ten sposób mają więcej kalorii. Cukier prowadzi też do wahań poziomu glukozy we krwi, co przyczynia się do napadów głodu. Dlatego znacznie lepiej posolić owsiankę (wystarczy szczypta soli), co doda jej smaku, niż ją posłodzić.

Syropy, frużeliny i dżemy. To nie jest dobry zamiennik owoców. Zawierają mnóstwo cukru. Świeże owoce, nawet te kaloryczne, mają zaś witaminy, minerały oraz dodatkową dawkę błonnika.

Owocowe jogurty. Najczęściej zawierają sporo cukru. Lepiej wybrać jogurt naturalny i połączyć go ze świeżymi owocami.

Suszone owoce. Dostarczają dużo witamin i minerałów, ale są kaloryczne, więc zajadanie się nimi może utrudnić odchudzanie. Lepiej zachować umiar.

Czekolada. Jeśli już to zdecyduj się na gorzką. Czekolada mleczna czy nadziewana to kolejne źródła cukru i tłuszczu, które dostarczają sporo kalorii.

Masło i śmietana. Te dodatki sprawiają, że owsianka jest bardziej kremowa. Jednak, wiadomo są tłuste i kaloryczne.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"