W lecie często robię ten sos pomidorowy. Bliscy nie wierzą, że jest w nim czekolada

Wystarczy makaron i dobry sos pomidorowy, by latem zjeść w domu obiad jak we włoskiej restauracji. Cały sekret tkwi w aromatycznych, świeżych pomidorach. Właśnie teraz smakują najlepiej i są świetne na sos. A już z dodatkiem czekolady to kulinarne arcydzieło.

Domowy sos pomidorowy warto mieć zawsze w zapasie.  Domowy sos pomidorowy warto mieć zawsze w zapasie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Agata Cieloszyk
Dorota Gepert

Sos pomidorowy w kuchni włoskiej ma swoją ugruntowaną pozycję. Wystarczy przesmażyć pomidory, dodać przyprawy i podać z makaronem, by zjeść pyszny posiłek. Choć to takie proste, przepisów na sos jest mnóstwo, bo doprawić go można na wiele sposobów.

Pomidory muszą być mięsiste

Na sos najlepiej wybrać mięsiste pomidory, np. malinowe czy bawole serca. Dzięki temu będzie gęsty i aromatyczny. W klasycznych przepisach na sos ze świeżych pomidorów dodaje się też czosnek i bazylię. Gdy ma być bogatszy, przydaje się dodatek warzyw takich jak cebula, marchewka, papryka czy seler naciowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z arbuza to prawdziwy hit. Idealna na upalne lato

Zaskakujące składniki

Do klasyki zawsze chętnie wracam, ale latem przygotowuje też sos pomidorowy z nieoczywistymi składnikami. Podkręcają one jeszcze słodycz pomidorów. Pierwszy z nich to czekolada. Chodzi o gorzką i wystarczy dosłownie kostka. Ten składnik dodaje wyrazistości i głębi. Często stosowany jest także do doprawiania znanej, meksykańskiej potrawy chili con carne, również na bazie pomidorów. A jeśli masz wątpliwości, czy pomidory i czekolada to udana para, spróbuj pomidorów czekoladowych. Ten gatunek jest coraz popularniejszy. Można ich także użyć do tego sosu. Mają słodkawy smak, zwarty miąższ i ciemną skórkę.

Najlepsze polskie

Drugi składnik tego sosu, który nie jest oczywisty to brzoskwinie. Mamy właśnie sezon na te owoce. Można je kupić z polskich upraw i takie najlepiej wybierać. Powinny być dojrzałe. Te owoce mają dużo słodyczy, i o to chodzi. Dobrze podkreślają smak pomidorów. A wszystko przełamują zioła, które dodają daniu świeżości. Warto wypróbować ten sos, bo może to być odkrycie tego lata.

Sos pomidorowy z czekoladą — przepis

Składniki:

  • 3 duże, dojrzałe pomidory,
  • 1 słodka, dojrzała brzoskwinia,
  • kostka gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 szalotka,
  • kilka gałązek zieleniny do wyboru — kolendra, pietruszka, bazylia,
  • 20 g masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na rozgrzanej oliwie.
  2. Z pomidorów i brzoskwiń zdejmij skórkę i bardzo drobno je posiekaj. Brzoskwinie możesz zetrzeć na tarce.
  3. Gdy szalotka i czosnek będą złociste, dodaj masło oraz pomidory i brzoskwinie.
  4. Smaż na wolnym ogniu, często mieszając.
  5. Po 5 minutach dodaj drobno pokrojoną kostkę czekolady.
  6. Całość dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze minutę.
  7. Na końcu dorzuć zioła i podawaj z ulubionym makaronem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem