PoradyTaką czekoladę omijaj szerokim łukiem. Zawiera rakotwórcze tłuszcze i obniża płodność

Taką czekoladę omijaj szerokim łukiem. Zawiera rakotwórcze tłuszcze i obniża płodność

Jaką czekoladę wybrać? Mamy kilka podpowiedzi.
Jaką czekoladę wybrać? Mamy kilka podpowiedzi.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.08.2024 07:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Często wymieniamy ją w jednym szeregu z mleczną i gorzką czekoladą. Jednak niekoniecznie na to zasługuje. Chodzi o białą czekoladę, której skład pozostawia dużo do życzenia. Podpowiadamy dlaczego uważać na ten "smakołyk".

Biała czekolada to specyficzny rodzaj czekolady, który różni się od tradycyjnych odpowiedników – mlecznej i gorzkiej – brakiem masy kakaowej. Powstała na początku XX wieku i szybko zdobyła popularność dzięki swojej kremowej konsystencji i delikatnemu smakowi. Jednak chodziło nie tylko o walory smakowe. W latach 30. XX wieku szalał kryzys gospodarczy, szukano więc alternatywy dla drogiej miazgi kakaowej. Mieszano więc tani tłuszcz kakaowy z cukrem i mlekiem. Do tej pory niekoniecznie jest ona zdrowym wyborem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ważny skład

Jeśli lubisz ten biały smakołyk, musisz zwracać uwagę na jego skład. Często te czekolady zawierają znikome ilości zdrowej miazgi kakaowej, która jest podstawowym składnikiem innych czekolad. Nie ma też w nich co szukać prawdziwego mleka. Białą czekoladę produkuje się głównie z serwatki mlecznej w proszku, emulgatora (lecytyna sojowa), tłuszczu mlecznego, tłuszczu kakaowego, odtłuszczonego mleka w proszku i sztucznych aromatów.

Na co zwracać uwagę?

Mleko w proszku to po prostu zagęstnik, który wytwarza się odparowując wodę z mleka. Traci wówczas cenne składniki, zwłaszcza witaminy B2 i B12, witaminę A, beta-karoten oraz kwas foliowy. Zyskuje za to oksysterole, które mogą przyczyniać się do miażdżycy i rozwoju nowotworów.

Masło kakaowe, które nadaje żółtawy kolor czekoladzie i zawiera przeciwutleniacze, często dla oszczędności producenci zastępują szkodliwymi utwardzonymi tłuszczami roślinnymi. Tłuszcze trans, które powstają w wyniku wyniku przemysłowego utwardzenia olejów roślinnych to nie są pożądane składniki diety. Mają one wpływ na otyłość otrzewną, miażdżycę, zawał, cukrzycę, wysoki poziom cholesterolu i udar mózgu. Mogę mieć nawet niekorzystny wpływ na płodność i być szkodliwe dla kobiet w ciąży.

Biała czekolada to przede wszystkim cukier. Najgorszy przykład to na 100 gr czekolady aż 65 gr cukru. To zupełne przeciwieństwo gorzkiej czekolady, która nawet może wspierać odchudzanie. Biała to zawsze będzie najbardziej kaloryczny wybór wśród wszystkich czekolad. Tabliczka to ok. 550-580 kcal.

Producent powinien napisać wprost – 65 gramów cukru to ok. 1/3 szklanki cukru albo 15 łyżeczek cukru. I mówimy tu o "lepszej" czekoladzie, która kosztuje ponad 10 zł! Taniej będzie po prostu w domu rozpuścić masło z cukrem, mlekiem i aromatem waniliowym" - czytamy w "Stanie Wiedzy".

Czekoladę cenimy za magnez, który m.in. poprawia nastrój, zmniejsza zmęczenie, wspiera funkcjonowanie mięśni. Czekolada gorzka zawiera średnio 165 mg magnezu w 100 g produktu. W białej czekoladzie magnezu znajdziemy śladowe ilości. W jej przypadku, nie ma co liczyć na dostarczenie sobie tego cennego składnika.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także