Komu służy mleko kozie? To dobre źródło białka i witamin
Coraz większą popularnością cieszą się kozie sery. Często produkowane są także na małych fermach w różnych rejonach naszego kraju. W cieniu serów wciąż pozostaje kozie mleko. A to produkt o wysokiej wartości odżywczej, zaliczany do żywności funkcjonalnej. Ma bardzo bogaty skład i niezwykłe właściwości. Podpowiadamy, dlaczego warto go spróbować.
Choć teraz mleko kozie jest trochę zapomniane, to od wieków stanowi ważny składnik diety. Kozy były jednymi z pierwszych udomowionych zwierząt. Szacuje się, że ludzie piją ich mleko już od 10 tysięcy lat. Teraz oczywiście możemy kupić mleko kozie nawet w dyskontach i w wersji pasteryzowanej.
Produktów jest sporo
Pasteryzowane mleko kozie ma łagodny smak i dość gęstą konsystencję. Jego zapach jest naturalny, a smak można określić jako słono-słodki. Na jego bazie powstają przetwory, takie jak wspominane już sery, a także kefiry, jogurty. W jego składzie warto zwrócić uwagę łatwostrawne białka serwatkowe. Poprawiają wchłanianie wapnia i magnezu, działają przeciwnowotworowo, przeciwstresowo i antybakteryjnie. W mleku kozim znajduje się mniej białek kazeinowych w porównaniu do mleka krów, więc jest ono mniej uczulające.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo
Cenniejsze niż krowie?
A co z kaloriami? Mleko kozie dostarcza ich podobną ilość, jak mleko krowie (69-84 kcal na 100 ml produktu w porównaniu do 65-88 kcal znajdujących się w 100 gramach mleka krowiego). Nie brakuje w nim tez witamin i minerałów. Ma więcej niż mleko krowie witaminy A, niacyny, ryboflawiny, kwasu pantotenowego oraz takich pierwiastków jak: żelazo, cynk, czy mangan.
Kilka różnic
Kiedy pomaga? Mleko kozie pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, chroni przed rozwojem choroby wieńcowej. Wspiera też prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także sprzyja mineralizacji zębów. Dowiedziono, że mleko kozie obniża poziom cholesterolu i triglicerydów. Jaka jest więc podstawowa różnica między mlekiem kozim a krowim? Mają inny skład jakościowy tłuszczu i białka. Białka mleka koziego znacznie szybciej są trawione niż białka mleka krowiego. Tłuszcz pozyskiwany z mleka koziego jest również łatwiej trawiony. Z kolei mleko kozie zawiera mniej laktozy niż mleko krowie. Nie może jednak stanowić alternatywy w żywieniu dla osób z nietolerancją tego składnika.
Jego smak jest...
Mleko kozie można zastępować mleko krowie. Warto sięgnąć również po inne produkty powstałe na jego bazie – sery, jogurty, mleczko do kawy. Biorąc pod uwagę jego wartości odżywcze, warto wprowadzić go do diety. Jednak trzeba się przekonać do jego smaku, bo jest on specyficzny.