Komu służy mleko kozie? To dobre źródło białka i witamin

Coraz większą popularnością cieszą się kozie sery. Często produkowane są także na małych fermach w różnych rejonach naszego kraju. W cieniu serów wciąż pozostaje kozie mleko. A to produkt o wysokiej wartości odżywczej, zaliczany do żywności funkcjonalnej. Ma bardzo bogaty skład i niezwykłe właściwości. Podpowiadamy, dlaczego warto go spróbować.

Boiled Milk at Home.
Cooking milk at home for preparing home made yoghurt or cheese.Preparing yoghurt at home with boiled milk. making home made cheese at home.
YUCELOZBER
Buttermilk, Stew Pot, Homemade, Sour Cream, Mixing, Wooden Spoon, Boiling, Burner - Stove Top, Cooking, Hygiene, Yeast, Boiled, Heat - Temperature, Bright, White, Bubble, Yogurt, Cream, Cheese, Butter, Dairy Product, Food, Milk, Saucepan, Cooking Pan, Food Processor, Stove, Fresh Milk, Goat Milk, Cow Milk, Raw Milk, Sauce Pot, KitchenPodpowiadamy, dlaczego warto spróbować koziego mleka.
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | YUCELOZBER
Dorota Gepert

Choć teraz mleko kozie jest trochę zapomniane, to od wieków stanowi ważny składnik diety. Kozy były jednymi z pierwszych udomowionych zwierząt. Szacuje się, że ludzie piją ich mleko już od 10 tysięcy lat. Teraz oczywiście możemy kupić mleko kozie nawet w dyskontach i w wersji pasteryzowanej.

Produktów jest sporo

Pasteryzowane mleko kozie ma łagodny smak i dość gęstą konsystencję. Jego zapach jest naturalny, a smak można określić jako słono-słodki. Na jego bazie powstają przetwory, takie jak wspominane już sery, a także kefiry, jogurty. W jego składzie warto zwrócić uwagę łatwostrawne białka serwatkowe. Poprawiają wchłanianie wapnia i magnezu, działają przeciwnowotworowo, przeciwstresowo i antybakteryjnie. W mleku kozim znajduje się mniej białek kazeinowych w porównaniu do mleka krów, więc jest ono mniej uczulające.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo

Cenniejsze niż krowie?

A co z kaloriami? Mleko kozie dostarcza ich podobną ilość, jak mleko krowie (69-84 kcal na 100 ml produktu w porównaniu do 65-88 kcal znajdujących się w 100 gramach mleka krowiego). Nie brakuje w nim tez witamin i minerałów. Ma więcej niż mleko krowie witaminy A, niacyny, ryboflawiny, kwasu pantotenowego oraz takich pierwiastków jak: żelazo, cynk, czy mangan.

Kilka różnic

Kiedy pomaga? Mleko kozie pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, chroni przed rozwojem choroby wieńcowej. Wspiera też prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także sprzyja mineralizacji zębów. Dowiedziono, że mleko kozie obniża poziom cholesterolu i triglicerydów. Jaka jest więc podstawowa różnica między mlekiem kozim a krowim? Mają inny skład jakościowy tłuszczu i białka. Białka mleka koziego znacznie szybciej są trawione niż białka mleka krowiego. Tłuszcz pozyskiwany z mleka koziego jest również łatwiej trawiony. Z kolei mleko kozie zawiera mniej laktozy niż mleko krowie. Nie może jednak stanowić alternatywy w żywieniu dla osób z nietolerancją tego składnika.

Jego smak jest...

Mleko kozie można zastępować mleko krowie. Warto sięgnąć również po inne produkty powstałe na jego bazie – sery, jogurty, mleczko do kawy. Biorąc pod uwagę jego wartości odżywcze, warto wprowadzić go do diety. Jednak trzeba się przekonać do jego smaku, bo jest on specyficzny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥