WAŻNE
TERAZ

Akty dywersji na kolei. Sąd podjął decyzję wobec Ukraińców

Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie

Ten przepis każdy powinien mieć w kieszeni. Prosta zapiekanka jajeczna z warzywami świetnie sprawdzi się na śniadanie, pożywny lunch w pracy czy też szybki obiad.

Zapiekanka jajeczna z warzywamiZapiekanka jajeczna z warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ta tarta, a właściwie wysokobiałkowa zapiekanka warzywna bez ciasta, to idealne rozwiązanie, kiedy liczy się każda minuta, a jednocześnie nie chcemy rezygnować z wartościowego posiłku. Łączy w sobie najlepsze cechy omletu i frittaty, dostarczając sporej dawki warzyw i białka, które zapewni energię na długie godziny. To idealna propozycja dla osób dbających o linię lub ograniczających węglowodany, ponieważ niemal w całości składa się z białka, odrobiny zdrowego tłuszczu i błonnika.

Obiad jak u mamy. Marynowana karkówka upieczona na kiszonej kapuście

Zapiekanka z jajkami i warzywami

Sekretem tego dania jest jego minimalizm. Cała filozofia sprowadza się do połączenia ulubionych warzyw. Danie jest tak uniwersalne, że staje się mistrzem w kategorii "zero waste". Możesz sięgnąć po to, co akurat masz w lodówce. Świetnie sprawdzi się tutaj papryka, cukinia, brokuły czy nawet różyczki kalafiora. Dorzuć też kawałki wędliny, szpinak, ser feta czy pieczarki. Łatwo w ten sposób przemycić porcję witamin i przy okazji wykorzystać domowe zapasy. Dobrze jest, aby warzywa nie był surowe, najlepiej, jeśli są zblanszowane lub lekko podsmażone. Dzięki temu zachowują swój piękny kolor i zyskają więcej smaku. Jeśli jednak nie masz czasu, zblanszuj tylko brokuły.

Przygotowanie tej zapiekanki jest ekspresowe. Szybkie krojenie, foremka, zalewanie mieszanką jajek i jogurtu, trochę przypraw i do piekarnika. Jeśli masz już przygotowane warzywa, nie spędzisz na przygotowaniu więcej niż 5 minut.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka zblanszowanych różyczek brokułów,
  • pół czerwonej papryki,
  • 50 g startego sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub oliwa do nasmarowania formy.

Sposób przygotowania

  1. Małe naczynie żaroodporne lub kokilki wysmaruj oliwą.
  2. Na dno wyłóż zblanszowane brokuł i kawałki papryki. Opcjonalnie możesz dorzucić też inne dodatki.
  3. W misce wymieszaj dokładnie jajka i jogurt naturalny. Dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu.
  4. Wylej masę jajeczną na warzywa, tak aby równomiernie wypełniła wolne przestrzenie.
  5. Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25-35 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a wierzch lekko zezłoci.

Po upieczeniu odstaw na chwilę do przestudzenia. Podziel na porcje i podawaj. Smakuje zarówno na ciepło, podany prosto z piekarnika, jak i na zimno. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯