Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Ten przepis każdy powinien mieć w kieszeni. Prosta zapiekanka jajeczna z warzywami świetnie sprawdzi się na śniadanie, pożywny lunch w pracy czy też szybki obiad.
Ta tarta, a właściwie wysokobiałkowa zapiekanka warzywna bez ciasta, to idealne rozwiązanie, kiedy liczy się każda minuta, a jednocześnie nie chcemy rezygnować z wartościowego posiłku. Łączy w sobie najlepsze cechy omletu i frittaty, dostarczając sporej dawki warzyw i białka, które zapewni energię na długie godziny. To idealna propozycja dla osób dbających o linię lub ograniczających węglowodany, ponieważ niemal w całości składa się z białka, odrobiny zdrowego tłuszczu i błonnika.
Obiad jak u mamy. Marynowana karkówka upieczona na kiszonej kapuście
Zapiekanka z jajkami i warzywami
Sekretem tego dania jest jego minimalizm. Cała filozofia sprowadza się do połączenia ulubionych warzyw. Danie jest tak uniwersalne, że staje się mistrzem w kategorii "zero waste". Możesz sięgnąć po to, co akurat masz w lodówce. Świetnie sprawdzi się tutaj papryka, cukinia, brokuły czy nawet różyczki kalafiora. Dorzuć też kawałki wędliny, szpinak, ser feta czy pieczarki. Łatwo w ten sposób przemycić porcję witamin i przy okazji wykorzystać domowe zapasy. Dobrze jest, aby warzywa nie był surowe, najlepiej, jeśli są zblanszowane lub lekko podsmażone. Dzięki temu zachowują swój piękny kolor i zyskają więcej smaku. Jeśli jednak nie masz czasu, zblanszuj tylko brokuły.
Przygotowanie tej zapiekanki jest ekspresowe. Szybkie krojenie, foremka, zalewanie mieszanką jajek i jogurtu, trochę przypraw i do piekarnika. Jeśli masz już przygotowane warzywa, nie spędzisz na przygotowaniu więcej niż 5 minut.
Składniki:
- 4 jajka,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 1 szklanka zblanszowanych różyczek brokułów,
- pół czerwonej papryki,
- 50 g startego sera żółtego,
- sól i pieprz do smaku,
- olej lub oliwa do nasmarowania formy.
Sposób przygotowania
- Małe naczynie żaroodporne lub kokilki wysmaruj oliwą.
- Na dno wyłóż zblanszowane brokuł i kawałki papryki. Opcjonalnie możesz dorzucić też inne dodatki.
- W misce wymieszaj dokładnie jajka i jogurt naturalny. Dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu.
- Wylej masę jajeczną na warzywa, tak aby równomiernie wypełniła wolne przestrzenie.
- Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25-35 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a wierzch lekko zezłoci.
Po upieczeniu odstaw na chwilę do przestudzenia. Podziel na porcje i podawaj. Smakuje zarówno na ciepło, podany prosto z piekarnika, jak i na zimno. Smacznego!