Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Kiedy za oknem robi się szaro, a mróz daje się we znaki, sposobów na rozgrzanie szukamy nie tylko w kubku gorącej herbaty. Na jesienne i zimowe podwieczorki świetnie sprawdzą się pieczone jabłka z dodatkiem cynamonu.
Chociaż szarlotka króluje w polskiej kuchni jako deser numer jeden, jej przygotowanie bywa czasochłonne i wymaga sporej ilości składników. Warto wtedy sięgnąć po przepis na pyszne, pieczone jabłka z aromatycznym nadzieniem, obowiązkowo podkręcone cynamonową nutą. To pozycja obowiązkowa na pyszny podwieczorek czy nawet efektowny deser.
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Pieczone jabłka z cynamonem
Od pomysłu do gotowego deseru mija niecała godzina, a samo przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, które zazwyczaj masz już w spiżarni: jabłka, orzechy, cynamon i odrobinę miodu. To nie tylko prosty, ale przy tym też smaczny i zdrowy deser.
Pieczenie jabłek nie niszczy błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i daje długotrwałe uczucie sytości. Eliminując kruche ciasto, automatycznie pozbywamy się dużej ilości masła i białego cukru. Słodycz pochodzi głównie z naturalnych cukrów owocowych oraz miodu lub syropu klonowego. Cynamon nie tylko pięknie pachnie, ale i wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Badania sugerują, że cynamon może również pomóc w stabilizacji poziomu glukozy.
Zobacz także: Pieczone jabłka z sernikowym nadzieniem to idealny deser na jesienne dni. Jest gotowy w mgnieniu oka
Składniki:
- 4 jabłka,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 2 łyżki miodu,
- pół łyżeczki cynamonu,
- kawałek masła,
- ok. 4 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, a następnie za pomocą specjalnego nożyka lub małej łyżeczki, wydrąż gniazda nasienne. Ważne jest, by nie przebić jabłka na wylot.
- W małej miseczce wymieszaj rodzynki, posiekane orzechy, miód oraz cynamon.
- Wypełnij otwory w jabłkach przygotowaną mieszanką.
- Na wierzchu każdego jabłka połóż małą cząstkę masła.
- Ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlej 1-2 centymetry wody. Zapobiegnie to przypaleniu, a para wodna sprawi, że jabłka będą bardziej soczyste.
- Piecz przez 25 do 40 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż skórka się lekko pomarszczy, a miąższ będzie miękki (sprawdź widelcem).
Podawaj od razu, na ciepło, solo lub z dodatkiem naturalnego jogurtu greckiego lub gałki lodów waniliowych. Smacznego!