Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne

Kiedy za oknem robi się szaro, a mróz daje się we znaki, sposobów na rozgrzanie szukamy nie tylko w kubku gorącej herbaty. Na jesienne i zimowe podwieczorki świetnie sprawdzą się pieczone jabłka z dodatkiem cynamonu.

Pieczone jabłka z cynamonemPieczone jabłka z cynamonem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż szarlotka króluje w polskiej kuchni jako deser numer jeden, jej przygotowanie bywa czasochłonne i wymaga sporej ilości składników. Warto wtedy sięgnąć po przepis na pyszne, pieczone jabłka z aromatycznym nadzieniem, obowiązkowo podkręcone cynamonową nutą. To pozycja obowiązkowa na pyszny podwieczorek czy nawet efektowny deser.

Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany

Pieczone jabłka z cynamonem

Od pomysłu do gotowego deseru mija niecała godzina, a samo przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, które zazwyczaj masz już w spiżarni: jabłka, orzechy, cynamon i odrobinę miodu. To nie tylko prosty, ale przy tym też smaczny i zdrowy deser.

Pieczenie jabłek nie niszczy błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i daje długotrwałe uczucie sytości. Eliminując kruche ciasto, automatycznie pozbywamy się dużej ilości masła i białego cukru. Słodycz pochodzi głównie z naturalnych cukrów owocowych oraz miodu lub syropu klonowego. Cynamon nie tylko pięknie pachnie, ale i wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Badania sugerują, że cynamon może również pomóc w stabilizacji poziomu glukozy.

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki miodu,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • kawałek masła,
  • ok. 4 łyżki wody.


Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, a następnie za pomocą specjalnego nożyka lub małej łyżeczki, wydrąż gniazda nasienne. Ważne jest, by nie przebić jabłka na wylot.
  2. W małej miseczce wymieszaj rodzynki, posiekane orzechy, miód oraz cynamon.
  3. Wypełnij otwory w jabłkach przygotowaną mieszanką.
  4. Na wierzchu każdego jabłka połóż małą cząstkę masła.
  5. Ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlej 1-2 centymetry wody. Zapobiegnie to przypaleniu, a para wodna sprawi, że jabłka będą bardziej soczyste.
  6. Piecz przez 25 do 40 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż skórka się lekko pomarszczy, a miąższ będzie miękki (sprawdź widelcem).

Podawaj od razu, na ciepło, solo lub z dodatkiem naturalnego jogurtu greckiego lub gałki lodów waniliowych. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟