Pieczone jabłka z sernikowym nadzieniem to idealny deser na jesienne dni. Jest gotowy w mgnieniu oka

W jesienne dni warto sięgnąć po prosty i pyszny deser, który poprawi humor i sprawi, że dom wypełni się pięknym aromatem. Pieczone jabłka z sernikowym nadzieniem sprawdzą się tutaj znakomicie.

Pieczone jabłka z serkiem- PysznościPieczone jabłka z serkiem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Gdy pogoda za oknem robi się deszczowa, w moim domu w ruch idzie piekarnik. Nic tak nie poprawi humoru w czasie jesiennej chandry, jak pyszny deser. Korzystając z dobrodziejstw polskich sadów, sięgam często po pieczone jabłka. Nadziewam je śmietankowym serkiem, dodaję miód, sos karmelowy i obowiązkowo cynamon, który w połączeniu z jabłkami jest po prostu niesamowity. Deser jest bardzo efektowny, a jednocześnie naprawdę prosty w przygotowaniu. Ten deser to coś, co pogodzi fanów sernika i jabłecznika - oba smaki znajdziesz w jednym deserze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na jesienny deser? Zrób nasze jabłuszka, a nie pożałujesz

Pieczone jabłka z sernikowym nadzieniem

Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 400 g serka śmietankowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • orzechy włoskie - do dekoracji,
  • sos karmelowy - do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Z jabłek odkrajam górną część i wydrążam ze środka wnętrze. Sprawdzi się tutaj łyżka lub mała gałkownica. Najlepiej wybrać duże okazy- łatwiej będzie je wydrążyć i zmieści się do środka więcej nadzienia.

Wydrążone jabłko- Pyszności
Wydrążone jabłko- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Do miski przekładam serek śmietankowy. Dodaję do niego cukier, jajko, cynamon oraz miód i dokładnie mieszam. Powstałą masą wypełniam wydrążone wcześniej jabłka.

Sernikowe jabłka- Pyszności
Sernikowe jabłka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Tak przygotowane jabłka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 20-25 minut.

Krok 4: Upieczone jabłka przekładam ostrożnie na talerz. Polewam sosem karmelowym i dekoruję orzechami włoskimi. Do takiego deseru możesz również dodać gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych. Prosty i smaczny deser jest już gotowy do zjedzenia. Smacznego!

Sernikowe jabłka- Pyszności
Sernikowe jabłka- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?