Pieczone jabłka z sernikowym nadzieniem to idealny deser na jesienne dni. Jest gotowy w mgnieniu oka
W jesienne dni warto sięgnąć po prosty i pyszny deser, który poprawi humor i sprawi, że dom wypełni się pięknym aromatem. Pieczone jabłka z sernikowym nadzieniem sprawdzą się tutaj znakomicie.
17.10.2023 08:47
Gdy pogoda za oknem robi się deszczowa, w moim domu w ruch idzie piekarnik. Nic tak nie poprawi humoru w czasie jesiennej chandry, jak pyszny deser. Korzystając z dobrodziejstw polskich sadów, sięgam często po pieczone jabłka. Nadziewam je śmietankowym serkiem, dodaję miód, sos karmelowy i obowiązkowo cynamon, który w połączeniu z jabłkami jest po prostu niesamowity. Deser jest bardzo efektowny, a jednocześnie naprawdę prosty w przygotowaniu. Ten deser to coś, co pogodzi fanów sernika i jabłecznika - oba smaki znajdziesz w jednym deserze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczone jabłka z sernikowym nadzieniem
Składniki:
- 3 jabłka,
- 400 g serka śmietankowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka miodu,
- orzechy włoskie - do dekoracji,
- sos karmelowy - do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Z jabłek odkrajam górną część i wydrążam ze środka wnętrze. Sprawdzi się tutaj łyżka lub mała gałkownica. Najlepiej wybrać duże okazy- łatwiej będzie je wydrążyć i zmieści się do środka więcej nadzienia.
Krok 2: Do miski przekładam serek śmietankowy. Dodaję do niego cukier, jajko, cynamon oraz miód i dokładnie mieszam. Powstałą masą wypełniam wydrążone wcześniej jabłka.
Krok 3: Tak przygotowane jabłka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 20-25 minut.
Krok 4: Upieczone jabłka przekładam ostrożnie na talerz. Polewam sosem karmelowym i dekoruję orzechami włoskimi. Do takiego deseru możesz również dodać gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych. Prosty i smaczny deser jest już gotowy do zjedzenia. Smacznego!