WideoPieczone jabłka z sernikowym nadzieniem to idealny deser na jesienne dni. Jest gotowy w mgnieniu oka

Pieczone jabłka z sernikowym nadzieniem to idealny deser na jesienne dni. Jest gotowy w mgnieniu oka

Pieczone jabłka z serkiem- Pyszności
Pieczone jabłka z serkiem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

17.10.2023 08:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W jesienne dni warto sięgnąć po prosty i pyszny deser, który poprawi humor i sprawi, że dom wypełni się pięknym aromatem. Pieczone jabłka z sernikowym nadzieniem sprawdzą się tutaj znakomicie.

Gdy pogoda za oknem robi się deszczowa, w moim domu w ruch idzie piekarnik. Nic tak nie poprawi humoru w czasie jesiennej chandry, jak pyszny deser. Korzystając z dobrodziejstw polskich sadów, sięgam często po pieczone jabłka. Nadziewam je śmietankowym serkiem, dodaję miód, sos karmelowy i obowiązkowo cynamon, który w połączeniu z jabłkami jest po prostu niesamowity. Deser jest bardzo efektowny, a jednocześnie naprawdę prosty w przygotowaniu. Ten deser to coś, co pogodzi fanów sernika i jabłecznika - oba smaki znajdziesz w jednym deserze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone jabłka z sernikowym nadzieniem

Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 400 g serka śmietankowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • orzechy włoskie - do dekoracji,
  • sos karmelowy - do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Z jabłek odkrajam górną część i wydrążam ze środka wnętrze. Sprawdzi się tutaj łyżka lub mała gałkownica. Najlepiej wybrać duże okazy- łatwiej będzie je wydrążyć i zmieści się do środka więcej nadzienia.

Wydrążone jabłko- Pyszności
Wydrążone jabłko- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Do miski przekładam serek śmietankowy. Dodaję do niego cukier, jajko, cynamon oraz miód i dokładnie mieszam. Powstałą masą wypełniam wydrążone wcześniej jabłka.

Sernikowe jabłka- Pyszności
Sernikowe jabłka- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Tak przygotowane jabłka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 20-25 minut.

Krok 4: Upieczone jabłka przekładam ostrożnie na talerz. Polewam sosem karmelowym i dekoruję orzechami włoskimi. Do takiego deseru możesz również dodać gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych. Prosty i smaczny deser jest już gotowy do zjedzenia. Smacznego!

Sernikowe jabłka- Pyszności
Sernikowe jabłka- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także