Przepyszne masło jabłkowe. Moje dzieci zajadają na kanapkach aż im się uszy trzęsą

Masło maślane doskonale znamy, ale masło jabłkowe wciąż owiane jest nutką tajemnicy. Proste smarowidło na kanapki pokochają wszystkie dzieci, a i dorośli zdecydowanie nie odmówią sobie porcji tego przysmaku.

Masło jabłkowe - PysznościMasło jabłkowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jabłka można śmiało uznać za nasze owocowe dobro narodowe. Mamy wiele odmian, dostępne są w sklepach przez cały rok, a i na cenę specjalnie nie można narzekać. Chociaż królują przede wszystkim w szarlotkach i jabłecznikach, to ja mam na nie jeszcze inny przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Masło jabłkowe - jak zrobić?

Masło jabłkowe to nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego masła. Jest idealne dla osób na diecie ze względu na niską zawartość tłuszczów i małą kaloryczność. Do swojej diety śmiało mogą włączyć je osoby na diecie roślinnej.

Masło jabłkowe - Pyszności
Masło jabłkowe - Pyszności © Pixabay

Masło jabłkowe ma oczywiście słodki smak, więc łączenie go z kanapkami z szynką byłoby pewną ekstrawagancją. Sprawdzi się za to świetnie do owsianek, naleśników i deski serów. Smakiem masła możemy manipulować, dodając do niego odpowiednie dodatki. Można je doprawić cynamonem, imbirem, goździkami, kardamonem, solą lub pieprzem.

W moim przepisie nie mogło zabraknąć cynamonu

Składniki:

  • 3 kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych),
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 3 kulki ziela angielskiego, roztarte w moździerzu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków.


Sposób przygotowania:

  1. Jabłka dokładnie umyj, obierz i pozbaw pestek. Pokrój je na mniejsze kawałki, aby ułatwić gotowanie.
  2. Dodaj do jabłek sok z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu i nadać owocom przyjemną kwaskowość.
  3. Całość umieść w garnku i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Jabłka powinny zmięknąć i rozpaść się na papkę.
  4. Po ugotowaniu zblenduj masę na gładką konsystencję lub przeciśnij ją przez sitko.
  5. Dodaj do masy jabłkowej przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Opcjonalnie możesz również dodać cukier, jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie.
  6. Ponownie postaw garnek na małym ogniu i gotuj przez około 4-4,5 godziny, aż do odparowania większości wody. Czas gotowania i ilość otrzymanego masła zależą od rodzaju użytych jabłek.
  7. Gotowe masło jabłkowe powinno mieć zwartą strukturę, maślaną konsystencję i ciemny kolor wynikający ze skarmelizowania się cukru.
  8. Masło przelej do wyparzonych słoików i zapasteryzuj, aby przedłużyć jego trwałość. Jeśli planujesz zjeść je w ciągu dwóch tygodni, pasteryzacja nie jest konieczna, wystarczy umieścić słoiki w lodówce.

Masło jabłkowe jest już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek