Przepyszne masło jabłkowe. Moje dzieci zajadają na kanapkach aż im się uszy trzęsą

Masło maślane doskonale znamy, ale masło jabłkowe wciąż owiane jest nutką tajemnicy. Proste smarowidło na kanapki pokochają wszystkie dzieci, a i dorośli zdecydowanie nie odmówią sobie porcji tego przysmaku.

Masło jabłkowe - PysznościMasło jabłkowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jabłka można śmiało uznać za nasze owocowe dobro narodowe. Mamy wiele odmian, dostępne są w sklepach przez cały rok, a i na cenę specjalnie nie można narzekać. Chociaż królują przede wszystkim w szarlotkach i jabłecznikach, to ja mam na nie jeszcze inny przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Masło jabłkowe - jak zrobić?

Masło jabłkowe to nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego masła. Jest idealne dla osób na diecie ze względu na niską zawartość tłuszczów i małą kaloryczność. Do swojej diety śmiało mogą włączyć je osoby na diecie roślinnej.

Masło jabłkowe - Pyszności
Masło jabłkowe - Pyszności © Pixabay

Masło jabłkowe ma oczywiście słodki smak, więc łączenie go z kanapkami z szynką byłoby pewną ekstrawagancją. Sprawdzi się za to świetnie do owsianek, naleśników i deski serów. Smakiem masła możemy manipulować, dodając do niego odpowiednie dodatki. Można je doprawić cynamonem, imbirem, goździkami, kardamonem, solą lub pieprzem.

W moim przepisie nie mogło zabraknąć cynamonu

Składniki:

  • 3 kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych),
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 3 kulki ziela angielskiego, roztarte w moździerzu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków.


Sposób przygotowania:

  1. Jabłka dokładnie umyj, obierz i pozbaw pestek. Pokrój je na mniejsze kawałki, aby ułatwić gotowanie.
  2. Dodaj do jabłek sok z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu i nadać owocom przyjemną kwaskowość.
  3. Całość umieść w garnku i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Jabłka powinny zmięknąć i rozpaść się na papkę.
  4. Po ugotowaniu zblenduj masę na gładką konsystencję lub przeciśnij ją przez sitko.
  5. Dodaj do masy jabłkowej przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Opcjonalnie możesz również dodać cukier, jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie.
  6. Ponownie postaw garnek na małym ogniu i gotuj przez około 4-4,5 godziny, aż do odparowania większości wody. Czas gotowania i ilość otrzymanego masła zależą od rodzaju użytych jabłek.
  7. Gotowe masło jabłkowe powinno mieć zwartą strukturę, maślaną konsystencję i ciemny kolor wynikający ze skarmelizowania się cukru.
  8. Masło przelej do wyparzonych słoików i zapasteryzuj, aby przedłużyć jego trwałość. Jeśli planujesz zjeść je w ciągu dwóch tygodni, pasteryzacja nie jest konieczna, wystarczy umieścić słoiki w lodówce.

Masło jabłkowe jest już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo