Przepyszne masło jabłkowe. Moje dzieci zajadają na kanapkach aż im się uszy trzęsą
Masło maślane doskonale znamy, ale masło jabłkowe wciąż owiane jest nutką tajemnicy. Proste smarowidło na kanapki pokochają wszystkie dzieci, a i dorośli zdecydowanie nie odmówią sobie porcji tego przysmaku.
09.05.2024 | aktual.: 09.05.2024 14:24
Jabłka można śmiało uznać za nasze owocowe dobro narodowe. Mamy wiele odmian, dostępne są w sklepach przez cały rok, a i na cenę specjalnie nie można narzekać. Chociaż królują przede wszystkim w szarlotkach i jabłecznikach, to ja mam na nie jeszcze inny przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Masło jabłkowe - jak zrobić?
Masło jabłkowe to nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego masła. Jest idealne dla osób na diecie ze względu na niską zawartość tłuszczów i małą kaloryczność. Do swojej diety śmiało mogą włączyć je osoby na diecie roślinnej.
Masło jabłkowe ma oczywiście słodki smak, więc łączenie go z kanapkami z szynką byłoby pewną ekstrawagancją. Sprawdzi się za to świetnie do owsianek, naleśników i deski serów. Smakiem masła możemy manipulować, dodając do niego odpowiednie dodatki. Można je doprawić cynamonem, imbirem, goździkami, kardamonem, solą lub pieprzem.
W moim przepisie nie mogło zabraknąć cynamonu
Składniki:
- 3 kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych),
- 100 g cukru trzcinowego,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- 1 łyżka cynamonu,
- 3 kulki ziela angielskiego, roztarte w moździerzu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków.
Sposób przygotowania:
- Jabłka dokładnie umyj, obierz i pozbaw pestek. Pokrój je na mniejsze kawałki, aby ułatwić gotowanie.
- Dodaj do jabłek sok z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu i nadać owocom przyjemną kwaskowość.
- Całość umieść w garnku i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Jabłka powinny zmięknąć i rozpaść się na papkę.
- Po ugotowaniu zblenduj masę na gładką konsystencję lub przeciśnij ją przez sitko.
- Dodaj do masy jabłkowej przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Opcjonalnie możesz również dodać cukier, jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie.
- Ponownie postaw garnek na małym ogniu i gotuj przez około 4-4,5 godziny, aż do odparowania większości wody. Czas gotowania i ilość otrzymanego masła zależą od rodzaju użytych jabłek.
- Gotowe masło jabłkowe powinno mieć zwartą strukturę, maślaną konsystencję i ciemny kolor wynikający ze skarmelizowania się cukru.
- Masło przelej do wyparzonych słoików i zapasteryzuj, aby przedłużyć jego trwałość. Jeśli planujesz zjeść je w ciągu dwóch tygodni, pasteryzacja nie jest konieczna, wystarczy umieścić słoiki w lodówce.
Masło jabłkowe jest już gotowe. Smacznego!