Smakuje jak szarlotka babci, ale po niej nie będziesz musiał popuszczać pasa
Jabłko, czyli główny składnik tego przepisu, dostarcza błonnik, który reguluje pracę jelit i wspiera uczucie sytości. Zawarte w nim pektyny wspierają redukcję cholesterolu LDL i wspierają naturalną detoksykację organizmu, a witamina C wzmacnia odporność i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. To owoc z niską kalorycznością, więc świetnie odnajduje się w diecie redukcyjnej. Warto wspomnieć, że jedno jabłko to zaledwie około 80 kalorii.
Mąka ryżowa nadaje wypiekowi delikatność i lekkość, a przy tym jest zazwyczaj dobrze tolerowana. Jajka dostarczają pełnowartościowe białko, które pomaga odbudować siły po całym dniu, a słodzik bez kalorii umożliwia cieszenie się słodyczą bez dodatku cukru. Cynamon nie tylko podkreśla aromat jabłek, ale również wspiera regulację poziomu glukozy we krwi.
Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu
Przepis na jednoporcjową szarlotkę fit
Ta szarlotka naprawdę smakuje jak babciny wypiek, ale ma znacznie lepszy skład i nie ma podstaw, by powodowała wyrzuty sumienia. To dowód, że słodkie pyszności mogą być częścią zdrowego stylu życia, a wystarczy tylko odrobina sprytu i kilka prostych składników. Jak zrobić jednoporcjową szarlotkę? Poznaj prosty przepis na dietetyczne ciasto z jabłkami i cynamonem!
Składniki:
- 1 małe jabłko (70 g),
- 3 łyżki mąki ryżowej (30 g),
- 2 jajka kurze (100 g),
- 1 łyżka słodzika (10 g),
- sól,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę, a następnie umieść na patelni. Dopraw sporą ilością cynamonu. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 5-10 minut. Co chwilę mieszaj. Następnie odstaw do przestudzenia.
Krok 2. Jajka umyj i rozbij. Oddziel żółtka od białek i umieść je w dwóch osobnych naczyniach. W wysokim naczyniu umieść białko jaja kurzego (nie może być nawet odrobiny żółtka). Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub ręczną trzepaczką na sztywną pianę.
Krok 3. Do żółtka dodaj mąkę i słodzik. Wymieszaj i ucieraj, aż do połączenia się składników.
Krok 4. Do piany dodawaj małymi partiami żółtka z mąką, cały czas miksując. Miksuj, aż do połączenia składników.
Krok 5. Połowę masy przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub kokilki. Następnie rozłóż duszone jabłka.
Krok 6. Dodaj resztę masy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz do zarumienienia, czyli przez około 20-25 minut.
Krok 7. Zjedz na ciepło lub na zimno.