Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce

Kilkanaście sekund moczenia wystarczy, by jabłka w śniadaniówce zachowały świeżość nawet przez kilka godzin. To patent, który sprawdzi się nie tylko w kuchni dla dzieci.

Jabłka nie ściemnieją przez długie godzinyJabłka nie ściemnieją przez długie godziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kirsty Begg
Ewa Malinowska

Nikt nie lubi, gdy idealnie pokrojone, chrupiące jabłka w lunchboxie zmieniają się w nieapetycznie brązowe kąski już po godzinie. Chociaż najłatwiej byłoby spakować owoc w całości, to małe, gotowe do zjedzenia kawałki są o wiele przyjemniejsze, zwłaszcza dla dzieci w szkole czy osób jedzących przy biurku. Na szczęście istnieje prosty, a zarazem genialny patent, który zapobiegnie temu problemowi. Wystarczy zrobić gazowane jabłka.

Pomysł na lunchbox do szkoły. Takie pudełka zawsze wracają puste

Dlaczego jabłka ciemnieją?

Ciemniejące jabłka to wina procesu utleniania. Znajdująca się na nich skórka działa jak tarcza. Obierając owoc lub krojąc go na mniejsze kawałki, pozbawiamy go osłony. W rezultacie tlen z powietrza wchodzi w reakcję z naturalnie występującym w jabłkach polifenolami przy udziale enzymów oksydacyjnych. Wynikiem tej reakcji są brązowe, ciemne wybarwienia. Taką sytuację dostrzec można nie tylko podczas krojenia jabłek, ale i przy bananach czy awokado.

Przez lata najpopularniejszym sposobem na radzenie sobie z problemem ciemniejących owoców było skropienie ich sokiem z cytryny, który hamuje aktywność enzymów. To oczywiście dalej działa i ma sens, ale nie da się ukryć, że wpływa na smak. O ile w przypadku deserów często to tylko wartość dodana, o tyle przy prostej przekąsce może okazać się, że jabłko będzie za kwaśne. Lepszą i smaczniejszą alternatywą, która sprawdza się nawet po długich godzinach w szkolnej czy pracowej śniadaniówce, jest właśnie zwykła woda gazowana.

Gazowane jabłka

Patent z wodą gazowaną jest nie tylko skuteczny, ale też całkowicie neutralny smakowo, a delikatne bąbelki mogą nawet dodać jabłkom przyjemnej chrupkości.

Jabłka
Jabłka © Adobe Stock

Kiedy pokrojone jabłka zostają zanurzone w wodzie gazowanej, dwutlenek węgla​ wypiera tlen, minimalizując jego dostęp. Dzięki temu uniemożliwia enzymom reakcję utleniania. W skrócie: brak tlenu to brak brązowienia.

Jak to zrobić?

  1. Pokrój jabłko na dowolne cząstki: ćwiartki, słupki czy kostkę.
  2. Przełóż wszystkie pokrojone kawałki do miseczki.
  3. Zalej jabłka wodą gazowaną tak, aby przykryła wszystkie kawałki owoców.
  4. Odstaw na 1-2 minuty.
  5. Po tym czasie czasu jabłka i spakuj do śniadaniówki.

Koniec z wymówkami. Dzięki tej szybkiej kąpieli jabłka pozostaną chrupiące, jasne i apetyczne przez długie godziny, czekając cierpliwie na lunch.

Wybrane dla Ciebie
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"