Do surówki z kapusty dodaj 1 niecodzienny składnik. Od razu podkręci smak każdej ryby, nie zdołasz się oderwać

Surówka do ryb może zostać wykonana na wiele różnych sposobów, które wspaniale podkręcą jej smak. Dzisiaj prezentujemy przepisy na dwie surówki — klasyczną z marchewką i koperkiem, oraz nowatorską z dodatkiem pomarańczy. Cytrus dzięki swojej kwasowości podkreśla atuty ryby i nadaje jej jeszcze większej świeżości. 

Obrazek
Paulina

Surówka z białej kapusty

Obrazek

Składniki na surówkę do ryb z białej kapusty:

  • 1 mała biała kapusta
  • 1 sztuka cebuli
  • 2 sztuki marchewki
  • cukier
  • 1 szczypta soli
  • olej
  • koperek

Sposób przygotowania surówki z białej kapusty:

Przygotuj wszystkie warzywa. Dokładnie je umyj, następnie przy pomocy dużego noża dokładnie je pokrój. Kapustę i cebule poszatkuj, a marchew zetrzyj na tarce. Warzywa umieść w misce i przypraw. Dodaj sól, pieprz oraz cukier. Ten ostatni dodatek nada twojej surówce słodkiego smaku. Całość skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na minimum jedną godzinę, aby dobrze się schłodziła. Najlepiej, by surówka do ryb znajdowała się tam przez 1,5 h.

Obrazek
Kapusta - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki na surówkę do ryb:

  • 3 sztuki marchewki
  • 1 pomarańcza
  • sok z cytryny
  • 1 główka małej kapusty
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania surówki do ryb z białej kapusty z dodatkiem pomarańczy:

Kapustę na surówkę poszatkuj przy użyciu ostrego noża. Marchew dokładnie myjemy, a następnie obieramy. Kolejnym krokiem będzie starcie marchewki na tarce i pokrojenie pomarańczy w kostkę. Wszystkie składniki umieść w misce i skrop sokiem z cytryny. Następnie dodaj miód. Na koniec całość wymieszaj. Tak przygotowaną surówkę odstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki dobrze się połączyły.

Obrazek
Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com

Właściwości kapusty

Biała kapusta to bardzo cenne źródło witaminy C i potasu, a jej dodatek może być korzystny w celu profilaktyki wielu chorób. Jej spożywanie może przynieść nam korzyści w leczeniu stanów zapalnych i profilaktyce chorób nowotworowych. Najlepiej spożywać białą kapustę na surowo tak jak w naszym przepisie. W warzywach kapustnych znajdziemy wiele składników mineralnych, takich jak: żelazo, cynk, wapń, selen, miedź. Oprócz tego to duża skarbnica przeciwutleniaczy, które świetnie radzą sobie z nadmiarem wolnych rodników, wytwarzanych podczas stresu.

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, to zostawiamy Ci przepis na mizerie w 5 wersjach: 

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie