Do surówki z kapusty dodaj 1 niecodzienny składnik. Od razu podkręci smak każdej ryby, nie zdołasz się oderwać

Surówka do ryb może zostać wykonana na wiele różnych sposobów, które wspaniale podkręcą jej smak. Dzisiaj prezentujemy przepisy na dwie surówki — klasyczną z marchewką i koperkiem, oraz nowatorską z dodatkiem pomarańczy. Cytrus dzięki swojej kwasowości podkreśla atuty ryby i nadaje jej jeszcze większej świeżości. 

Obrazek
Paulina

Surówka z białej kapusty

Obrazek

Składniki na surówkę do ryb z białej kapusty:

  • 1 mała biała kapusta
  • 1 sztuka cebuli
  • 2 sztuki marchewki
  • cukier
  • 1 szczypta soli
  • olej
  • koperek

Sposób przygotowania surówki z białej kapusty:

Przygotuj wszystkie warzywa. Dokładnie je umyj, następnie przy pomocy dużego noża dokładnie je pokrój. Kapustę i cebule poszatkuj, a marchew zetrzyj na tarce. Warzywa umieść w misce i przypraw. Dodaj sól, pieprz oraz cukier. Ten ostatni dodatek nada twojej surówce słodkiego smaku. Całość skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na minimum jedną godzinę, aby dobrze się schłodziła. Najlepiej, by surówka do ryb znajdowała się tam przez 1,5 h.

Obrazek
Kapusta - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki na surówkę do ryb:

  • 3 sztuki marchewki
  • 1 pomarańcza
  • sok z cytryny
  • 1 główka małej kapusty
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania surówki do ryb z białej kapusty z dodatkiem pomarańczy:

Kapustę na surówkę poszatkuj przy użyciu ostrego noża. Marchew dokładnie myjemy, a następnie obieramy. Kolejnym krokiem będzie starcie marchewki na tarce i pokrojenie pomarańczy w kostkę. Wszystkie składniki umieść w misce i skrop sokiem z cytryny. Następnie dodaj miód. Na koniec całość wymieszaj. Tak przygotowaną surówkę odstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki dobrze się połączyły.

Obrazek
Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com

Właściwości kapusty

Biała kapusta to bardzo cenne źródło witaminy C i potasu, a jej dodatek może być korzystny w celu profilaktyki wielu chorób. Jej spożywanie może przynieść nam korzyści w leczeniu stanów zapalnych i profilaktyce chorób nowotworowych. Najlepiej spożywać białą kapustę na surowo tak jak w naszym przepisie. W warzywach kapustnych znajdziemy wiele składników mineralnych, takich jak: żelazo, cynk, wapń, selen, miedź. Oprócz tego to duża skarbnica przeciwutleniaczy, które świetnie radzą sobie z nadmiarem wolnych rodników, wytwarzanych podczas stresu.

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, to zostawiamy Ci przepis na mizerie w 5 wersjach: 

Wybrane dla Ciebie
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach