Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa

Chociaż zazwyczaj do obiadu dodajemy bardziej popularne sałatki, to czasem warto spróbować czegoś innego. Wystarczy odrobina masła, szczypta przypraw i dobrze dobrane warzywo, by stworzyć coś, co zaskakuje prostotą i obłędnym smakiem.

Sałatkę na ciepło do obiadu robię z popularnego warzywaSałatkę na ciepło do obiadu robię z popularnego warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina

W tym przepisie nie znajdziesz tego, na czym bazują klasyczne sałatki, czyli liści szpinaku, rukoli lub sałaty. Tutaj głównym składnikiem jest seler naciowy, podawany na ciepło i obtoczony w wyrazistym sosie na bazie masła, octu balsamicznego i wina. W ten sposób nawet takie warzywo, które przez wielu nie jest uznawane za szczególnie atrakcyjny produkt, zyskuje wyrazisty smak i nowy charakter.

Pomidorowe ogóreczki ze słoika. Kluczem do sukcesu jest nietypowa zalewa

Seler naciowy na ciepło - dlaczego warto go jeść?

Seler naciowy to warzywo, które warto mieć pod ręką – nie tylko chrupie na surowo, ale świetnie smakuje też po krótkim duszeniu na maśle. Taka delikatna obróbka nie zabiera mu cennych składników; choć witaminy z grupy B i witamina C są wrażliwe na wysoką temperaturę, to krótki czas duszenia pozwala zachować ich sporo. Dodatkowo witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, jak A, D, E czy K, dzięki maślanej otoczce łatwiej się przyswajają.

Seler dostarcza więc nie tylko witaminy, ale też minerały, takie jak potas, magnez czy wapń. Wspiera odporność, pomaga zadbać o ciśnienie i działa oczyszczająco, a błonnik, który zawiera, sprzyja trawieniu i daje uczucie sytości. W połączeniu z czosnkiem, miodem i koperkiem to naprawdę smaczny i wartościowy dodatek do obiadu.

Przepis na sałatkę z selera naciowego na ciepło

Składniki:

  • 300 g selera naciowego,
  • 15 g masła klarowanego,
  • 25 ml białego octu balsamicznego,
  • 20 g miodu płynnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pęczek koperku lub szczypiorku,
  • szczypta soli,
  • szczypta płatków suszonego chili.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj seler naciowy i pokrój go na równe kawałki o grubości około 1 cm.
  2. W średniej wielkości rondlu rozpuść masło klarowane.
  3. Wrzuć pokrojony seler i dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był obtoczony tłuszczem.
  4. Przykryj rondel i duś na bardzo małym ogniu przez około 11 minut, od czasu do czasu mieszając, aż seler stanie się al dente.
  5. W międzyczasie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  6. Po podduszeniu selera dopraw go szczyptą soli, dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj.
  7. Posyp całość odrobiną suszonych płatków chili, a następnie wlej płynny miód oraz biały ocet balsamiczny.
  8. Całość duś jeszcze przez około 2 minuty, by smaki dobrze się połączyły, a płyn lekko zredukował, tworząc delikatną glazurę.
  9. Zdejmij rondel z ognia.
  10. Dokładnie umyj, osusz i posiekaj koperek lub szczypiorek.
  11. Dodaj je do sałatki i wymieszaj całość Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇