Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa

Chociaż zazwyczaj do obiadu dodajemy bardziej popularne sałatki, to czasem warto spróbować czegoś innego. Wystarczy odrobina masła, szczypta przypraw i dobrze dobrane warzywo, by stworzyć coś, co zaskakuje prostotą i obłędnym smakiem.

Sałatkę na ciepło do obiadu robię z popularnego warzywaSałatkę na ciepło do obiadu robię z popularnego warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina

W tym przepisie nie znajdziesz tego, na czym bazują klasyczne sałatki, czyli liści szpinaku, rukoli lub sałaty. Tutaj głównym składnikiem jest seler naciowy, podawany na ciepło i obtoczony w wyrazistym sosie na bazie masła, octu balsamicznego i wina. W ten sposób nawet takie warzywo, które przez wielu nie jest uznawane za szczególnie atrakcyjny produkt, zyskuje wyrazisty smak i nowy charakter.

Pomidorowe ogóreczki ze słoika. Kluczem do sukcesu jest nietypowa zalewa

Seler naciowy na ciepło - dlaczego warto go jeść?

Seler naciowy to warzywo, które warto mieć pod ręką – nie tylko chrupie na surowo, ale świetnie smakuje też po krótkim duszeniu na maśle. Taka delikatna obróbka nie zabiera mu cennych składników; choć witaminy z grupy B i witamina C są wrażliwe na wysoką temperaturę, to krótki czas duszenia pozwala zachować ich sporo. Dodatkowo witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, jak A, D, E czy K, dzięki maślanej otoczce łatwiej się przyswajają.

Seler dostarcza więc nie tylko witaminy, ale też minerały, takie jak potas, magnez czy wapń. Wspiera odporność, pomaga zadbać o ciśnienie i działa oczyszczająco, a błonnik, który zawiera, sprzyja trawieniu i daje uczucie sytości. W połączeniu z czosnkiem, miodem i koperkiem to naprawdę smaczny i wartościowy dodatek do obiadu.

Przepis na sałatkę z selera naciowego na ciepło

Składniki:

  • 300 g selera naciowego,
  • 15 g masła klarowanego,
  • 25 ml białego octu balsamicznego,
  • 20 g miodu płynnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pęczek koperku lub szczypiorku,
  • szczypta soli,
  • szczypta płatków suszonego chili.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj seler naciowy i pokrój go na równe kawałki o grubości około 1 cm.
  2. W średniej wielkości rondlu rozpuść masło klarowane.
  3. Wrzuć pokrojony seler i dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był obtoczony tłuszczem.
  4. Przykryj rondel i duś na bardzo małym ogniu przez około 11 minut, od czasu do czasu mieszając, aż seler stanie się al dente.
  5. W międzyczasie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  6. Po podduszeniu selera dopraw go szczyptą soli, dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj.
  7. Posyp całość odrobiną suszonych płatków chili, a następnie wlej płynny miód oraz biały ocet balsamiczny.
  8. Całość duś jeszcze przez około 2 minuty, by smaki dobrze się połączyły, a płyn lekko zredukował, tworząc delikatną glazurę.
  9. Zdejmij rondel z ognia.
  10. Dokładnie umyj, osusz i posiekaj koperek lub szczypiorek.
  11. Dodaj je do sałatki i wymieszaj całość Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo