Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre

Ze wszystkich możliwych form podawania jajek, najbardziej lubię sadzone, ale tylko wtedy, gdy w środku znajduje się płynne żółtko. Kiedyś spróbowałam usmażyć je na innym tłuszczu niż zazwyczaj. Potem dodałam chrupiący składnik i już nie wrócę do poprzednich wersji.

Jajka sadzone robię z tropikalną posypkąJajka sadzone robię z tropikalną posypką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajka sadzone zawsze smażę w umiarkowanej temperaturze – zbyt duża moc palnika sprawia, że białko bardzo szybko się ścina, pęka i zaczyna przywierać, a żółtko twardnieje, zanim zdążę uchwycić idealny moment. Dodatkowym plusem jest to, że do smażenia na średnim ogniu możesz użyć również nierafinowanej oliwy lub oleju kokosowego. Jednego dnia wybrałam tłuszcz o nutach tropikalnych, usmażyłam na nim jajka i przepadłam w ich smaku.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Jajka sadzone z kokosową posypką

Olej kokosowy nierafinowany ma charakterystyczny smak i aromat w odróżnieniu od oleju rafinowanego, który jest neutralny w smaku. Niektórym to pasuje, innych drażni. Ja zdecydowanie zaliczam się do pierwszego grona. Już sam dodatek oleju sprawia, że jajka nabierają lekko kokosowego posmaku. Ale nie poprzestałam na tym – na patelnię wrzuciłam trochę bułki tartej, która obtoczona w tłuszczu utworzyła bardzo smaczną, tropikalną posypkę.

Przepis na jajka sadzone na oleju kokosowym

Jajka posyp okruchami z patelni o kokosowym smaku i aromacie. Podawaj z zielonymi dodatkami, na przykład młodym szpinakiem i awokado.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju kokosowego.
  2. Dodaj łyżkę bułki tartej i wymieszaj.
  3. Gdy się zarumieni, wbij jajka i posyp solą.
  4. Smaż pod przykryciem do momentu, aż zetnie się całe białko.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟