WAŻNE
TERAZ

Incydent przed biurem PO. 44-latek z zarzutami

Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre

Ze wszystkich możliwych form podawania jajek, najbardziej lubię sadzone, ale tylko wtedy, gdy w środku znajduje się płynne żółtko. Kiedyś spróbowałam usmażyć je na innym tłuszczu niż zazwyczaj. Potem dodałam chrupiący składnik i już nie wrócę do poprzednich wersji.

Jajka sadzone robię z tropikalną posypkąJajka sadzone robię z tropikalną posypką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajka sadzone zawsze smażę w umiarkowanej temperaturze – zbyt duża moc palnika sprawia, że białko bardzo szybko się ścina, pęka i zaczyna przywierać, a żółtko twardnieje, zanim zdążę uchwycić idealny moment. Dodatkowym plusem jest to, że do smażenia na średnim ogniu możesz użyć również nierafinowanej oliwy lub oleju kokosowego. Jednego dnia wybrałam tłuszcz o nutach tropikalnych, usmażyłam na nim jajka i przepadłam w ich smaku.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Jajka sadzone z kokosową posypką

Olej kokosowy nierafinowany ma charakterystyczny smak i aromat w odróżnieniu od oleju rafinowanego, który jest neutralny w smaku. Niektórym to pasuje, innych drażni. Ja zdecydowanie zaliczam się do pierwszego grona. Już sam dodatek oleju sprawia, że jajka nabierają lekko kokosowego posmaku. Ale nie poprzestałam na tym – na patelnię wrzuciłam trochę bułki tartej, która obtoczona w tłuszczu utworzyła bardzo smaczną, tropikalną posypkę.

Przepis na jajka sadzone na oleju kokosowym

Jajka posyp okruchami z patelni o kokosowym smaku i aromacie. Podawaj z zielonymi dodatkami, na przykład młodym szpinakiem i awokado.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju kokosowego.
  2. Dodaj łyżkę bułki tartej i wymieszaj.
  3. Gdy się zarumieni, wbij jajka i posyp solą.
  4. Smaż pod przykryciem do momentu, aż zetnie się całe białko.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka