Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
W Finlandii masło jajeczne munavoi często jest podawane jako dodatek do chleba lub pierogów karelskich. Takie smarowidło wzbogacone o witaminy, minerały i białko jest idealne na dobry początek dnia dla wszystkich, którzy dbają o zdrową dietę.
Niektórzy szukają zamienników masła, aby ograniczyć ilość tłuszczów nasyconych, a zwiększyć udział błonnika i tłuszczów nienasyconych w codziennym menu. Jednak dobre, prawdziwe masło również zawiera witaminy i wartościowe tłuszcze, które wpływają na przyswajalność innych ważnych składników w diecie.
Finowie wpadli na pomysł, jak nie rezygnować z masła i wzbogacić je o dodatkowe substancje odżywcze – wymieszali masło z jajkami ugotowanymi na twardo, które są skarbnicą witamin, minerałów i białka.
Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego
Finowie smarują nim paszteciki karelskie
Masło z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo, czyli munavoi, jest znane nie tylko w Finlandii, ale także w Estonii czy rosyjskiej Karelii od co najmniej XIX wieku. Mniej więcej w tym czasie w pierogach karelskich, które przypominają gruzińskie chaczapuri imeruli, pojawił się farsz z gotowanych ziemniaków.
Takie paszteciki są popularne do dzisiaj w krajach skandynawskich. Zazwyczaj są one podawane na ciepło z fińskim masełkiem obok, które należy rozsmarować po ich powierzchni. Obecnie pierogi karelskie są przygotowywane nie tylko z purée ziemniaczanym, ale również z farszem z ryżu i marchewki.
Co ciekawe, w Estonii munavoi z chlebem żytnim jest nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego.
Jak zrobić fińskie smarowidło munavoi?
Miękkie masło możesz po prostu wymieszać z jajkami na pastę, ale smarowidło wyjdzie bardziej kremowe i puszyste, gdy ubijesz je mikserem. Jajka wymieszaj z kremem maślanym przy pomocy łyżki, aby ich struktura była przyjemnie wyczuwalna.
Składniki:
- 4 jajka,
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz z łupinek, a następnie rozgnieć widelcem na pastę.
- Masło w temperaturze pokojowej ubij mikserem na puszysty krem.
- Odłóż mikser i wymieszaj z kremem maślanym rozdrobnione jajka.
- Dopraw solą do smaku.