WAŻNE
TERAZ

Nagroda Nobla z ekonomii przyznana

Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba

W Finlandii masło jajeczne munavoi często jest podawane jako dodatek do chleba lub pierogów karelskich. Takie smarowidło wzbogacone o witaminy, minerały i białko jest idealne na dobry początek dnia dla wszystkich, którzy dbają o zdrową dietę.

Munavoi to fińskie masło jajeczneMunavoi to fińskie masło jajeczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niektórzy szukają zamienników masła, aby ograniczyć ilość tłuszczów nasyconych, a zwiększyć udział błonnika i tłuszczów nienasyconych w codziennym menu. Jednak dobre, prawdziwe masło również zawiera witaminy i wartościowe tłuszcze, które wpływają na przyswajalność innych ważnych składników w diecie.

Finowie wpadli na pomysł, jak nie rezygnować z masła i wzbogacić je o dodatkowe substancje odżywcze – wymieszali masło z jajkami ugotowanymi na twardo, które są skarbnicą witamin, minerałów i białka.

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Finowie smarują nim paszteciki karelskie

Masło z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo, czyli munavoi, jest znane nie tylko w Finlandii, ale także w Estonii czy rosyjskiej Karelii od co najmniej XIX wieku. Mniej więcej w tym czasie w pierogach karelskich, które przypominają gruzińskie chaczapuri imeruli, pojawił się farsz z gotowanych ziemniaków.

Takie paszteciki są popularne do dzisiaj w krajach skandynawskich. Zazwyczaj są one podawane na ciepło z fińskim masełkiem obok, które należy rozsmarować po ich powierzchni. Obecnie pierogi karelskie są przygotowywane nie tylko z purée ziemniaczanym, ale również z farszem z ryżu i marchewki.

Co ciekawe, w Estonii munavoi z chlebem żytnim jest nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego.

Jak zrobić fińskie smarowidło munavoi?

Miękkie masło możesz po prostu wymieszać z jajkami na pastę, ale smarowidło wyjdzie bardziej kremowe i puszyste, gdy ubijesz je mikserem. Jajka wymieszaj z kremem maślanym przy pomocy łyżki, aby ich struktura była przyjemnie wyczuwalna.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz z łupinek, a następnie rozgnieć widelcem na pastę.
  2. Masło w temperaturze pokojowej ubij mikserem na puszysty krem.
  3. Odłóż mikser i wymieszaj z kremem maślanym rozdrobnione jajka.
  4. Dopraw solą do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany